Osvežavajuće brusnice

Ž. P.

18. 01. 2019. u 20:55

Ljubiteljima brusnica predlažemo nekoliko precepata za pripremu ukusnih poslastica

Освежавајуће бруснице

Razigrani keksići Depositphotos

RAZIGRANI KEKSIĆI

Potrebno je za testo:

* 100 g brusnica

* 220 g brašna

* 1/2 kesice praška za pecivo

* 2 kašike kakaoa

* 120 g putera

* 200 g smeđeg šećera

* kesica vanilin šećera

* jaje

* 170 g čokolade za kuvanje

Za ukrašavanje:

* 50 g brusnica

* 100 g crne čokolade

Umutite mikserom penasto puter, smeđi šećer, jaje i vanilin šećer. U smesu postepeno sipajte brašno koje ste prethodno pomešali s praškom za pecivo i kakaom, dodajte seckanu brusnicu i komadiće čokolade, pa dobro izmešajte varjačom. Navlaženim rukama odvajajte komade testa veličine oraha, oblikujte loptice, poređajte u pleh obložen masnim papirom, sa dovoljno razmaka jer će tokom pečenja da narastu poravnajte plastičnom lopaticom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10 minuta. Pre serviranja keksiće prelijte otopljenom čokoladom i ukrasite brusnicama, mada su ukusni i bez preliva.

BOGATE KUGLICE

Potrebno je:

* 200 g margarina ili putera

* 50 g kokosa

* 300 g mlevenog keksa

* 100 g brusnica

* 50 g prah šećera

* rendana kora pomorandže

Za valjanje:

* 100 g kokosa

Ostavite puter ili margarin da omekša na sobnoj temperaturi pa ga penasto umutite zajedno sa prah šećerom. Dodajte mleveni keks, brusnice, kokos i rendanu koru pomorandže. Po potrebi možete dodati malo tople vode da bi se dobila lepa smesa za oblikovanje. Oblikujte kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u kokos i ostavite na hladnom mestu da se stegnu.

Slatko-kisela harmonija panakote

Potrebno je:

* 500 ml slatke pavlake

* kašika šećera

* kesica vanilin šećera

* želatin

* 50 ml vode

Za preliv:

* 150 g suvih brusnica

* 2 pomorandže (sok i rendana kora)

* 100 ml vode

* burbon vanila

* kašičica gustina

* 50 g šećera

Zagrejte slatku pavlaku sa šećerom na tihoj vatri do vrenja, vodeći računa da ne prokuva. Ovo je važno da se ne bi stvorile grudvice i nestala prefinjenost i glatkoća koje ovaj kolač, poznat kao panakota, čine posebnim. Rastopljen želatin sa vodom dodajte u dobro zagrejanu pavlaku, pa lagano mešajte na tihoj vatri još minut-dva, da se želatin rastopi, ali ne i da prokuva. Kuvani krem ostavite 5-10 minuta da se prohladi, povremeno mešajući, a potom ga sipajte u manje okruglaste kalupe. Sačekajte da se krem skroz ohladi i počne da želatinizuje, pa ga tek onda stavite u frižider da se hladi 4-5 sati. Najbolje je da panakota prenoći u frižideru. U međuvremenu spremite slatko-kiseli preliv. Brusnice i sok od 2 pomorandže kuvajte desetak minuta sa malo vode. Potom dodajte burbon vanilu, šećer, narendanu koru pomorandže i kašičicu gustina. Pustite da ponovo sve prokuva, sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Na kraju sve blago umiksajte, ostavljajući da se vide i osete brusnice. Po kašičicu ohlađenog preliva stavljajte na svaku hladnu panakotu, izvađenu okretanjem iz kalupa i serviranu na tanjirić. Kao dekoraciju na vrh možete da stavite i listiće nane.

ZAPEČENE PALAČINKE

Potrebno je:

Za testo:

* jaje

* malo soli

* kašika kristal šećera

* 25 ml ulja

* 125 g oštrog brašna

* 375 ml mleka

* malo sode bikarbone

Za nadev:

* jaje

* malo soli

* 30 g putera

* 2 kašike šećera u prahu

* 100 g mladog sitnog sira

* kašika kisele pavlake

* 35 g suvih brusnica

Za preliv:

* jaje

* 2 kašike kristal šećera

* kašika kisele pavlake

* 50 ml mleka

* 1/2 čepa ruma

Umutite jaje sa malo soli u penastu masu, dodajte ulje i nastavite mućenje. Zatim dodajte brašno, sodu bikarbonu i mleko, pa ponovo dobro umutite. Testo ostavite da odstoji, a za to vreme pripremajte nadev. Brusnice stavite u šolju i prelijte ih vrelom vodom da nabubre. Nakon 10 minuta stavite brusnice na cediljku. Umutite belance sa malo šećera u sneg, pa odložite sa strane. Umutite penasto i žumance sa šećerom i puterom, pa dodajte sir i kiselu pavlaku i sve zajedno umutite u glatku smesu. Na kraju dodajte sneg od belanca i oceđene brusnice, pa sve sjedinite. U tiganju za palačinke zagrejte malo ulja, ulje potom sipajte u malu posudicu, a na vreli tiganj sipajte pola kutlače smese za palačinke, pa kružnim pokretima testo rasporedite po celoj površini. Palačinke pecite na srednjoj temperaturi, okrećite ih da se blago zapeku i sa druge strane, pa slažite na tanjir. Svaku ispečenu palačinku mažite kašikom nadeva, rolajte i ređajte u vatrostalnu činiju, tako da dobijete dva reda, a u svakom redu po pet palačinki po dužini. Zatim penasto umutite jaje sa šećerom, pa dodajte kiselu pavlaku, mleko i rum, a potom sve zajedno dobro umutite. Dobijeni preliv sipajte preko palačinki u vatrostalnom sudu, a zatim stavite u rernu na 190 stepeni da se peku 30 minuta. Zapečene palačinke možete posuti prah-šećerom.

BELA ČOKOLADA SA POMORANDžOM I ORASIMA

Potrebno je:

* 450 g bele čokolade

* 2 kašike šlaga

* 2 kašike narendane pomorandže

* malo soli

* ekstrakt vanile

* narendani muskatni orah

* 100 g suve brusnice

* 75 g seckanih oraha

Otopite belu čokoladu u mikrotalasnoj pećnici, posle 30 sekundi je izvadite, promešajte pa vratite na još 30 sekundi. U posebnoj posudi pomešajte šlag, pomorandžu, so, vanilu, muskatni orah, 1/3 sušene brusnice i 1/3 oraha. Dodajte sve ovo u otopljenu čokoladu i dobro mešajte da se sastojci sjedine. Sipajte odmah smesu na ravnu površinu odgovarajuće posude obložene pek-papirom ili folijom, pa dodajte preostale brusnice i orahe, a po želji možete i dobro opranu i iseckanu koru pomorandže. Kratko stavite u friz, pa u frižider da se dobro stegne, a potom slatkiš izvadite, podelite na jednake komade i služite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije