Osvežavajuće brusnice
18. 01. 2019. u 20:55
Ljubiteljima brusnica predlažemo nekoliko precepata za pripremu ukusnih poslastica
Razigrani keksići Depositphotos
RAZIGRANI KEKSIĆI
Potrebno je za testo:
* 100 g brusnica
* 220 g brašna
* 1/2 kesice praška za pecivo
* 2 kašike kakaoa
* 120 g putera
* 200 g smeđeg šećera
* kesica vanilin šećera
* jaje
* 170 g čokolade za kuvanje
Za ukrašavanje:
* 50 g brusnica
* 100 g crne čokolade
Umutite mikserom penasto puter, smeđi šećer, jaje i vanilin šećer. U smesu postepeno sipajte brašno koje ste prethodno pomešali s praškom za pecivo i kakaom, dodajte seckanu brusnicu i komadiće čokolade, pa dobro izmešajte varjačom. Navlaženim rukama odvajajte komade testa veličine oraha, oblikujte loptice, poređajte u pleh obložen masnim papirom, sa dovoljno razmaka jer će tokom pečenja da narastu poravnajte plastičnom lopaticom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10 minuta. Pre serviranja keksiće prelijte otopljenom čokoladom i ukrasite brusnicama, mada su ukusni i bez preliva.
BOGATE KUGLICE
Potrebno je:
* 200 g margarina ili putera
* 50 g kokosa
* 300 g mlevenog keksa
* 100 g brusnica
* 50 g prah šećera
* rendana kora pomorandže
Za valjanje:
* 100 g kokosa

Ostavite puter ili margarin da omekša na sobnoj temperaturi pa ga penasto umutite zajedno sa prah šećerom. Dodajte mleveni keks, brusnice, kokos i rendanu koru pomorandže. Po potrebi možete dodati malo tople vode da bi se dobila lepa smesa za oblikovanje. Oblikujte kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u kokos i ostavite na hladnom mestu da se stegnu.
Slatko-kisela harmonija panakote
Potrebno je:
* 500 ml slatke pavlake
* kašika šećera
* kesica vanilin šećera
* želatin
* 50 ml vode
Za preliv:
* 150 g suvih brusnica
* 2 pomorandže (sok i rendana kora)
* 100 ml vode
* burbon vanila
* kašičica gustina
* 50 g šećera

Zagrejte slatku pavlaku sa šećerom na tihoj vatri do vrenja, vodeći računa da ne prokuva. Ovo je važno da se ne bi stvorile grudvice i nestala prefinjenost i glatkoća koje ovaj kolač, poznat kao panakota, čine posebnim. Rastopljen želatin sa vodom dodajte u dobro zagrejanu pavlaku, pa lagano mešajte na tihoj vatri još minut-dva, da se želatin rastopi, ali ne i da prokuva. Kuvani krem ostavite 5-10 minuta da se prohladi, povremeno mešajući, a potom ga sipajte u manje okruglaste kalupe. Sačekajte da se krem skroz ohladi i počne da želatinizuje, pa ga tek onda stavite u frižider da se hladi 4-5 sati. Najbolje je da panakota prenoći u frižideru. U međuvremenu spremite slatko-kiseli preliv. Brusnice i sok od 2 pomorandže kuvajte desetak minuta sa malo vode. Potom dodajte burbon vanilu, šećer, narendanu koru pomorandže i kašičicu gustina. Pustite da ponovo sve prokuva, sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Na kraju sve blago umiksajte, ostavljajući da se vide i osete brusnice. Po kašičicu ohlađenog preliva stavljajte na svaku hladnu panakotu, izvađenu okretanjem iz kalupa i serviranu na tanjirić. Kao dekoraciju na vrh možete da stavite i listiće nane.
ZAPEČENE PALAČINKE
Potrebno je:
Za testo:
* jaje
* malo soli
* kašika kristal šećera
* 25 ml ulja
* 125 g oštrog brašna
* 375 ml mleka
* malo sode bikarbone
Za nadev:
* jaje
* malo soli
* 30 g putera
* 2 kašike šećera u prahu
* 100 g mladog sitnog sira
* kašika kisele pavlake
* 35 g suvih brusnica
Za preliv:
* jaje
* 2 kašike kristal šećera
* kašika kisele pavlake
* 50 ml mleka
* 1/2 čepa ruma

Umutite jaje sa malo soli u penastu masu, dodajte ulje i nastavite mućenje. Zatim dodajte brašno, sodu bikarbonu i mleko, pa ponovo dobro umutite. Testo ostavite da odstoji, a za to vreme pripremajte nadev. Brusnice stavite u šolju i prelijte ih vrelom vodom da nabubre. Nakon 10 minuta stavite brusnice na cediljku. Umutite belance sa malo šećera u sneg, pa odložite sa strane. Umutite penasto i žumance sa šećerom i puterom, pa dodajte sir i kiselu pavlaku i sve zajedno umutite u glatku smesu. Na kraju dodajte sneg od belanca i oceđene brusnice, pa sve sjedinite. U tiganju za palačinke zagrejte malo ulja, ulje potom sipajte u malu posudicu, a na vreli tiganj sipajte pola kutlače smese za palačinke, pa kružnim pokretima testo rasporedite po celoj površini. Palačinke pecite na srednjoj temperaturi, okrećite ih da se blago zapeku i sa druge strane, pa slažite na tanjir. Svaku ispečenu palačinku mažite kašikom nadeva, rolajte i ređajte u vatrostalnu činiju, tako da dobijete dva reda, a u svakom redu po pet palačinki po dužini. Zatim penasto umutite jaje sa šećerom, pa dodajte kiselu pavlaku, mleko i rum, a potom sve zajedno dobro umutite. Dobijeni preliv sipajte preko palačinki u vatrostalnom sudu, a zatim stavite u rernu na 190 stepeni da se peku 30 minuta. Zapečene palačinke možete posuti prah-šećerom.
BELA ČOKOLADA SA POMORANDžOM I ORASIMA
Potrebno je:
* 450 g bele čokolade
* 2 kašike šlaga
* 2 kašike narendane pomorandže
* malo soli
* ekstrakt vanile
* narendani muskatni orah
* 100 g suve brusnice
* 75 g seckanih oraha

Otopite belu čokoladu u mikrotalasnoj pećnici, posle 30 sekundi je izvadite, promešajte pa vratite na još 30 sekundi. U posebnoj posudi pomešajte šlag, pomorandžu, so, vanilu, muskatni orah, 1/3 sušene brusnice i 1/3 oraha. Dodajte sve ovo u otopljenu čokoladu i dobro mešajte da se sastojci sjedine. Sipajte odmah smesu na ravnu površinu odgovarajuće posude obložene pek-papirom ili folijom, pa dodajte preostale brusnice i orahe, a po želji možete i dobro opranu i iseckanu koru pomorandže. Kratko stavite u friz, pa u frižider da se dobro stegne, a potom slatkiš izvadite, podelite na jednake komade i služite.