Mak obavijen voćnim ukusima
10. 01. 2019. u 17:53
Za ljubitelje maka i voća predlažemo recepte za pripremanje posnog kuglofa, mirisne ravanije, brzog kolača s jabukama, iznenađenje s malinama...
Depositphotos
POSNI KUGLOF
Potrebno je za biskvit:
* 240 g speltinog prosejanog brašna
* kašičica praška za pecivo
* 1/2 kašičice sode bikarbone
* 1/2 kašičice soli
* 100 g mlevenog maka
* 125 ml javorovog sirupa
* 250 ml ceđenog soka pomorandže
* 2 kašike rendane korice pomorandže
* 100 ml kokosovog ulja
* kašičica vanila ekstrakta
* 4 kašike biljnog mleka
Za preliv:
* 100 g šećera u prahu
* 1-2 kašičice kisele pavlake
U činiji izmešajte suve sastojke za biskvit. Dodajte mak. U drugoj činiji pomešajte javorov sirup, kokosovo ulje, ceđenu pomorandžu, ekstrakt vanile. Suvim sastojcima dodajte mokre i dobro izmešajte, pa dodajte mleko i koricu pomorandže i opet izmešajte. Kalup za kuglof premažite kokosovim uljem i u njega izlijte biskvit. Pecite oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada je gotovo, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u modli. Za to vreme u činijicu stavite šećer i prvo dodajte jednu kašičicu pavlake. Dobro izmešajte. Preliv treba da bude gust. Dobro izmešajte i ostavite u frižideru da se stegne. Ohlađen biskvit izvadite iz modle i prebacite na stalak za služenje. Sipajte na njega preliv i stavite u frižider da se stegne.
MIRISNA RAVANIJA
Potrebno je:
* 4 jajeta
* 8 kašika šećera
* 12 kašika mleka
* 12 kašika ulja
* 8 kašika brašna
* 5 kašika pšeničnog griza
* 2 kašike maka
* prašak za pecivo
Potrebno je:
* 420 g šećera
* vanilin šećer
* 600 ml vode
* sok od pola limuna

Penasto umutite jaja i šećer, dodajte ulje i mleko i kratko miksajte. Sjedinite brašno, prašak za pecivo, griz i mak, pa lagano sipajte u smesu sa jajima, neprestano mešajući. Sipajte smesu u pleh premazan puterom i posut brašnom. Pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. Kuvajte vodu, šećer i vanilin šećer na laganoj vatri 15 minuta. Dodajte sok od limuna, pa hladan i isečen kolač prelijte vrućim sirupom. Poslužite kad se dobro ohladi.
BRZI KOLAČ S JABUKAMA
Potrebno je:
* 2 šolje narendanih jabuka
* šolja maka
* šolja maslinovog ulja
* 2 šolje brašna
* 2 jajeta
* šolja šećera
* vanil šećer
* cimet i muskatni oraščić
* prstohvat soli
Za preliv:
* 2 kašike džema po izboru
* 2 kašike vode
* kašika ruma
Za glazuru:
* 100 g čokolade
* 2 kašike mleka
* kašika maslinovog ulja

Penasto umutite jaja sa šećerom dok se šećer ne istopi. Dodajte ulje, jabuke, mak, brašno u koje ste umešali prašak za pecivo i so i sve promešajte. Tepsiju obložite pek-papirom i prespite testo s jabukama. Pecite 30-40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Dok se kolač peče, u šolji izmešajte džem, vodu i rum i posebno otopite čokoladu sa mlekom i uljem. Pečen kolač izvađen iz rerne premažite sirupom od džema i prelijte čokoladom. Secite ga kad se malo prohladi.
IZNENAĐENjE S MALINAMA
Potrebno je:
* 200 g maslaca
* 50 g šećera u prahu
* 9 jaja
* kašičica rendane limunove kore
* 150 g šećera
* prstohvat soli
* 2 kesice vanilin šećera
* 310 g mlevenog maka
* 150 g prženih mlevenih lešnika
* kašičica cimeta
* 50-100 g džema od malina

Belanca umutite u sneg sa 150 g šećera. Omekšali maslac umutite sa šećerom u prahu i dodajte jedno po jedno žumance, vanilin šećer, limunovu koru i cimet. Sve dobro umutite. Propržene i oguljene lešnike sameljite, pa ih pomešajte sa makom. Postepeno i naizmenično mlevene lešnike sa makom i umućena belanca dodajte smesi od žumanaca i maslaca. Mešajte da se sve poveže. Smesu izlijte u namašćen i brašnom posut kalup i pecite 45-60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, proveravajući čačkalicom da li je kolač gotov. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa prepolovite i donju polovinu premažite džemom od malina i poklopite gornjom. Ukrasite otopljenom čokoladnom glazurom ili malinama.
CRNO-CRVENA ŠTRUDLA
Potrebno je:
* 4 dl mleka
* decilitar vode
* sveži kvasac
* 2 kašike šećera
* 2,5 dl ulja
* kašičica soli
* oko kilogram brašna
* 4 žumanca
Za fil sa makom:
* 200 g maka
* 200-300 g šećera
* oko 1 dl mleka
Za fil sa višnjama:
* 500 g višanja
* oko 200 g šećera
* puding sa ukusom maline
Za premazivanje:
* vanil šećer
* kašika šećera
* 3-4 kašike vode

Mleko i vodu sjedinite, zasladite, pa smlačite. Stavite kvasac da nadođe. Sjedinite nadošli kvasac sa uljem i žumancima, posolite, pa postepeno dodajte brašno. Dobijeno glatko testo podelite na četiri dela i ostavite 20 minuta. Mleveni mak zasladite i kuvajte s malo mleka. Ostaviti da se ohladi. Ova količina fila je dovoljna za dve štrudle. Višnje ocedite, zasladite ih i prokuvajte. Puding razmutite sa oceđenim sokom od višanja, pa ga ukuvajte u proključale višnje. Ostaviti da se ohladi. Testo razvucite oklagijom u pravougaonik, prebacite na krpu i namažite filom sa makom. Uz pomoć krpe uvijte štrudlu. Drugo testo razvucite oklagijom u pravougaonik, prebacite na krpu i namažite filom sa višnjama. Isto uvijte štrudlu. Ponovite sa preostala dva dela testa. Štrudle ostavite na toplom do pola sata da narastu. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Kad malo porumene, izvadite ih i premažite otopljenom smesom od šećera, vanilin šećera i vode. Vratite u rernu i pecite dok štrudle ne porumene.