POSNI KUGLOF

Potrebno je za biskvit:

* 240 g speltinog prosejanog brašna

* kašičica praška za pecivo

* 1/2 kašičice sode bikarbone

* 1/2 kašičice soli

* 100 g mlevenog maka

* 125 ml javorovog sirupa

* 250 ml ceđenog soka pomorandže

* 2 kašike rendane korice pomorandže

* 100 ml kokosovog ulja

* kašičica vanila ekstrakta

* 4 kašike biljnog mleka

Za preliv:

* 100 g šećera u prahu

* 1-2 kašičice kisele pavlake

U činiji izmešajte suve sastojke za biskvit. Dodajte mak. U drugoj činiji pomešajte javorov sirup, kokosovo ulje, ceđenu pomorandžu, ekstrakt vanile. Suvim sastojcima dodajte mokre i dobro izmešajte, pa dodajte mleko i koricu pomorandže i opet izmešajte. Kalup za kuglof premažite kokosovim uljem i u njega izlijte biskvit. Pecite oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada je gotovo, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u modli. Za to vreme u činijicu stavite šećer i prvo dodajte jednu kašičicu pavlake. Dobro izmešajte. Preliv treba da bude gust. Dobro izmešajte i ostavite u frižideru da se stegne. Ohlađen biskvit izvadite iz modle i prebacite na stalak za služenje. Sipajte na njega preliv i stavite u frižider da se stegne.

MIRISNA RAVANIJA

Potrebno je:

* 4 jajeta

* 8 kašika šećera

* 12 kašika mleka

* 12 kašika ulja

* 8 kašika brašna

* 5 kašika pšeničnog griza

* 2 kašike maka

* prašak za pecivo

Potrebno je:

* 420 g šećera

* vanilin šećer

* 600 ml vode

* sok od pola limuna

Penasto umutite jaja i šećer, dodajte ulje i mleko i kratko miksajte. Sjedinite brašno, prašak za pecivo, griz i mak, pa lagano sipajte u smesu sa jajima, neprestano mešajući. Sipajte smesu u pleh premazan puterom i posut brašnom. Pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. Kuvajte vodu, šećer i vanilin šećer na laganoj vatri 15 minuta. Dodajte sok od limuna, pa hladan i isečen kolač prelijte vrućim sirupom. Poslužite kad se dobro ohladi.

BRZI KOLAČ S JABUKAMA

Potrebno je:

* 2 šolje narendanih jabuka

* šolja maka

* šolja maslinovog ulja

* 2 šolje brašna

* 2 jajeta

* šolja šećera

* vanil šećer

* cimet i muskatni oraščić

* prstohvat soli

Za preliv:

* 2 kašike džema po izboru

* 2 kašike vode

* kašika ruma

Za glazuru:

* 100 g čokolade

* 2 kašike mleka

* kašika maslinovog ulja

Penasto umutite jaja sa šećerom dok se šećer ne istopi. Dodajte ulje, jabuke, mak, brašno u koje ste umešali prašak za pecivo i so i sve promešajte. Tepsiju obložite pek-papirom i prespite testo s jabukama. Pecite 30-40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Dok se kolač peče, u šolji izmešajte džem, vodu i rum i posebno otopite čokoladu sa mlekom i uljem. Pečen kolač izvađen iz rerne premažite sirupom od džema i prelijte čokoladom. Secite ga kad se malo prohladi.


IZNENAĐENjE S MALINAMA

Potrebno je:

* 200 g maslaca

* 50 g šećera u prahu

* 9 jaja

* kašičica rendane limunove kore

* 150 g šećera

* prstohvat soli

* 2 kesice vanilin šećera

* 310 g mlevenog maka

* 150 g prženih mlevenih lešnika

* kašičica cimeta

* 50-100 g džema od malina

Belanca umutite u sneg sa 150 g šećera. Omekšali maslac umutite sa šećerom u prahu i dodajte jedno po jedno žumance, vanilin šećer, limunovu koru i cimet. Sve dobro umutite. Propržene i oguljene lešnike sameljite, pa ih pomešajte sa makom. Postepeno i naizmenično mlevene lešnike sa makom i umućena belanca dodajte smesi od žumanaca i maslaca. Mešajte da se sve poveže. Smesu izlijte u namašćen i brašnom posut kalup i pecite 45-60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, proveravajući čačkalicom da li je kolač gotov. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa prepolovite i donju polovinu premažite džemom od malina i poklopite gornjom. Ukrasite otopljenom čokoladnom glazurom ili malinama.


CRNO-CRVENA ŠTRUDLA

Potrebno je:

* 4 dl mleka

* decilitar vode

* sveži kvasac

* 2 kašike šećera

* 2,5 dl ulja

* kašičica soli

* oko kilogram brašna

* 4 žumanca

Za fil sa makom:

* 200 g maka

* 200-300 g šećera

* oko 1 dl mleka

Za fil sa višnjama:

* 500 g višanja

* oko 200 g šećera

* puding sa ukusom maline

Za premazivanje:

* vanil šećer

* kašika šećera

* 3-4 kašike vode

Mleko i vodu sjedinite, zasladite, pa smlačite. Stavite kvasac da nadođe. Sjedinite nadošli kvasac sa uljem i žumancima, posolite, pa postepeno dodajte brašno. Dobijeno glatko testo podelite na četiri dela i ostavite 20 minuta. Mleveni mak zasladite i kuvajte s malo mleka. Ostaviti da se ohladi. Ova količina fila je dovoljna za dve štrudle. Višnje ocedite, zasladite ih i prokuvajte. Puding razmutite sa oceđenim sokom od višanja, pa ga ukuvajte u proključale višnje. Ostaviti da se ohladi. Testo razvucite oklagijom u pravougaonik, prebacite na krpu i namažite filom sa makom. Uz pomoć krpe uvijte štrudlu. Drugo testo razvucite oklagijom u pravougaonik, prebacite na krpu i namažite filom sa višnjama. Isto uvijte štrudlu. Ponovite sa preostala dva dela testa. Štrudle ostavite na toplom do pola sata da narastu. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Kad malo porumene, izvadite ih i premažite otopljenom smesom od šećera, vanilin šećera i vode. Vratite u rernu i pecite dok štrudle ne porumene.