GURMANLUK S JABUKAMA

Potrebno je:

* 3 kg ćurke

* 500 g jabuka

* 50 g suvog grožđa

* 50 g krupno seckanih oraha

* 2 kriške starog hleba bez korice

* 100 ml mleka

* 300 ml belog vina

* peršun

* muskatni oraščić

* ulje

* so, biber

Ćurku spolja i iznutra natrljajte solju i biberom, pa ostavite na hladnom mestu da malo odstoji. Jabuke isecite na kockice i pomešajte sa orasima, usitnjenim starim hlebom, suvim grožđem, muskatnim oraščićem i peršunom. Začinite i napunite ćurku. Otvor zašijte kuhinjskim koncem, stavite u podmazan pleh, prelijte mešavinom ulja i vode i pecite u rerni na 200 stepeni oko dva-tri sata, dok ne bude pečena. Povremeno prelivajte belim vinom i toplom vodom i više puta okrenite da bude ravnomerno pečena. Servirajte je uz sveže ili pečene jabuke, suve smokve ili neko drugo voće po izboru.


UKUSNI KOTLETI

Potrebno je:

* 1 kg ćuretine

* 2 glavice crnog luka

* flaša tamnog piva

* 2-3 kašičice preliva za pečenje u prahu

* mleveni beli biber

* 2 pune kašike šećera

* malo mlevenog karanfilića

Ćuretinu protrljajte biberom. Stavite u posudu za pečenje, pospite šećerom i karanfilićem, a onda dodajte seckani crni luk. Pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata, pa prelijte sa pola čaše piva, vratite u rernu i pecite još 15 minuta. Meso izvadite, a u sok od pečenja sipajte ostatak piva, kuvajte kratko, dodajte preliv u prahu i kuvajte dok se ne zgusne. Servirajte kotlete po želji, uz pečene krompire, pire, pomfrit, pirinač ili bareno povrće.


PIKANTNI KOMADIĆI SA PIRINČEM I POVRĆEM

Potrebno je:

* 1 kg ćuretine

* 2 tikvice

* 300 g šampinjona

* 500 g paradajza iz konzerve

* 250 g pirinča

* 5 dl pileće supe

* 2 glavice crnog luka

* 2 čena belog luka

* nekoliko grančica timijana

* malo peršuna

* lovorov list

* so i biber

Na ulju kratko propržite meso sa obe strane, pa dodajte iseckane tikvice, šampinjone, glavicu seckanog crnog luka i lovorov list. Dinstajte kratko, a zatim umešajte paradajz i beli luk. Začinite, poklopite i neka se krčka pola sata, dok meso ne smekša. Dodajte timijan i peršun. Pirinač pomešajte sa preostalim crnim lukom, prelijte supom i neka se krčka na umerenoj temperaturi oko pola sata. Sjedinite pirinač sa mesom i povrćem.


SUPA SA BATACIMA

Potrebno je:

* 300 g ćurećih bataka

* kašika maslinovog ulja

* glavica crnog luka

* kašičica ljute paprike

* 3 šargarepe

* krompir

* malo peršuna

* so, biber

Izdinstajte na maslinovom ulju iseckan crni luk, dodajte ljutu papriku i pržite još minut, pa prelijte sa 2 litre vode. Ubacite ćureće batake, komadiće šargarepe i krompira. Pojačajte temperaturu dok ne provri, a zatim začinite i kuvajte na umerenoj temperaturi dok meso i povrće ne omekšaju. Dodajte peršun.


PEČENICA SA POMORANDžOM

Potrebno je:

* 1,5 kg ćuretine

* 3 kašike meda

* 3 kašike limunovog soka

* 2 kašike džema od pomorandže

* pomorandža

* kašičica seckane majčine dušice

* pola kašičice đumbira

* prstohvat ljute aleve paprike

* 200 ml mesnog bujona

* 200 g slanine

* kašika ulja

* so i biber

Meso operite, osušite, začinite i umotajte folijom. Neka stoji tokom noći u frižideru. Sutradan ga ocedite od vode, a u tiganju zagrejte ulje i na visokoj temperaturi ispržite pečenicu sa svih strana. U masnoću od pečenja sipajte mesni bujon i kratko prokuvajte. Napravite marinadu od meda, limunovog soka, džema, majčine dušice, đumbira i ljute papričice. Pečenicu premažite marinadom, odozgo stavite komadiće slanine i kolutiće pomorandže, pecite u rerni na 200 stepeni oko sat i po. Povremeno prelivajte sokom od pečenja i dolivajte toplu vodu.

SPECIJALITET PUNjEN SLANINOM

Potrebno je:

* ćurka od 2,5 kg

* 2 šolje kockica suvog hleba

* šolja šampinjona

* 1/4 šolje iseckane slanine

* 1/4 šolje putera

* glavica crnog luka

* 4 čena belog luka

* šolja celera

* 2 kašičice suvog peršuna

* kašičica origana

* kašičica suvog začina

* šolja supe od kocke

* so, biber

Izdinstajte beli luk, dodajte šampinjone, crni luk i celer, a potom slaninu. Smanjite temperaturu, ubacite kockice hleba i dodajte začine, pa dinstajte još oko pet minuta. Dodajte supu i kuvajte još pola sata na tihoj vatri, poklopljeno. Nadevom napunite ćurku i pecite na 200 stepeni u poklopljenom plehu.


BRZA PASTA

Potrebno je:

* 500 g testenine

* 300 g kuvanog ćurećeg mesa

* 4 glavice crnog luka

* 2 dl supe od pileće kocke

* 2 kašike senfa

* 150 g kiselog mleka

* so, biber

Propržite seckani crni luk, dodajte kuvano ćureće meso, senf i supu od kocke. Neka se krčka desetak minuta na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje. Začinite. Sklonite sa ringle, dodajte kiselo mleko i dobro promešajte. Skuvajte testenine, sipajte u tanjir i preko sipajte smesu sa ćuretinom.