Jednostavna slana i ukusna predjela ne mogu mnogo da naškode. Nisu teška kao uobičajeni gurmanluci, jer ne pretovaruju želudac i ne teraju na lenjost. Lako se vare, a puna su povrća sa mirisima proleća i sunca koje je ostalo daleko iza nas. Domaćice uglavnom imaju jasnu sliku o tome šta bi od mesnih i drugih specijaliteta želele da imaju na svečanoj trpezi. Ali, kada je reč o predjelima, u deficitu su sa idejama. Stoga, evo nekoliko predloga:


RASKOŠNI TOST

Potrebno je: 2 jajeta, 400 ml mleka, 50 g putera, 30 g brašna, 2 topljena sira u obliku trougla, so, biber, 100 g šunke ili suvog mesa, 5 do 6 čeri paradajza, veza mladog luka, 8 kriški integralnog tosta, prezle, ulje

Propržite tost na tiganju da porumeni. U drugoj posudi rastopite puter, dodajte brašno i kratko propržite, pa polako dolivajte mleko uz neprestano mešanje. Kada se smesa zgusne dodajte topljeni sir, sve dobro promešajte pa dodajte jaja. Posolite i pobiberite. U kalup prekriven papirom za pečenje stavite 4 tosta, premažite ih sa 4 kašike fila, a preko stavite iseckanu šunku ili suvo meso, čeri paradajz i mladi luk. Prelijte ponovo sosom vodeći računa da ostane za kraj, stavite preko preostala 4 tosta, zalijte ostatkom fila, pospite prezlama i pecite u rerni 30 minuta na 180 stepeni. Pečeno prohladite, secite i služite.

ŠARENA RAZBIBRIGA

Potrebno je za testo: 3 jajeta l kašičica soli, 4 kašike brašna, prašak za pecivo, čaša kisele pavlake, 3 kašike spanaća ili 3 kašike ajvara.

Za nadev: sveži sir, kisela pavlaka, sir u listićima za sendviče, šunka za picu, cvekla po želji

Umutite jaja, pa umešajte so, brašno, prašak za pecivo i kiselu pavlaku. Po želji dodajte ajvar ili spanać, u zavisnosti kakav rolat želite. Pecite u plehu postavljenom pek papirom na 180 stepeni, dvadesetak minuta, a kada se ispeče umotajte u vlažnu krpu kao rolat. Dok se rolat hladi napravite nadev od pomešanog svežeg sira i pavlake. Odvijte rolat pa namažite ovom smesom, a preko poređajte šunku, sir u listićima, a možete i kašiku narendane cvekle da biste dobili rolat u boji. Količine sastojaka za nadev odredite sami. Umotajte koru sa nadevom ponovo u rolat, secite i dekorišite po želji.

TORTA OD RENDANIH TIKVICA

Potrebno je za kore: 2 velike tikvice, 6 jaja,6 kašika brašna, po želji seckan peršun.

Za fil: oko 600 g kisele pavlake

U dve posude narendajte po jednu veliku očišćenu tikvicu, posolite i ostavite dvadesetak minuta da puste vodu. Umutite prvo tri jajeta, dodajte oceđene tikvice i tri kašike brašna, tako da testo ne bude tečno. Ako je retko dodajte još malo brašna i seckani peršun. Pleh za pečenje obložite pek papirom i sipajte smesu, stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 20 minuta. Za to vreme mutite po istom postupku sastojke za drugu koru. Kada je prva kora gotova izvadite je, vratite pek papir na pleh, sipajte drugu smesu i na isti način pecite kao prvu. Ispečene i ohlađene kore secite prema dimenzijama vatrostalne činije, vodeći računa da dobijete više slojeva. Svaku koru mažite kiselom pavlakom, a poslednju na vrhu ukrasite lišćem peršuna i seckanim čeri paradajzom. Tortu do služenja držite u frižideru.

ROLAT SA MESOM

Potrebno je: 12 kora, 500 g mlevenog mesa, 2 struka, praziluka, 4 jajeta, 200 ml ulja, univerzalni začin, biber

Napravite nadev tako što ćete propržiti sitno iseckan praziluk, pa dodati meso i začine. Ostavite da se malo prodinsta, a u međuvremenu dobro umutite jaja sa uljem. Odvojite 2 kore jednu na drugu, pa premažite mešavinom od jaja i ulja. Potom svaku sledeću isto premažite do šeste kore. Na šestu po ivicama stavite deo nadeva, urolajte i stavite u namazan pleh za pečenje. Ponovite isto i sa drugih šest kora, stavite ih pored prethodno urolanih, premažite preostalom mešavinom jaja i ulja, pa pecite u rerni na 200 stepeni, oko 50 minuta. Rolate možete da sečete pre pečenja ili kada se ispeku.