Đakonije sa egzotičnim avokadom
01. 01. 2019. u 18:48
Ako niste sigurni šta možete da radite sa avokadom, predlažemo vam da napravite bruskete sa osvežavajućim namazom, salatu pomešanih ukusa, punjene čamce ili škampe na pirinču
BRUSKETI SA OSVEŽAVAJUĆIM NAMAZOM
Potrebno je: kašika namaza od avokada, kašičica kapra ili masline, kuvano jaje, kašičica senfa, 1/2 manjeg crvenog luka, sveža mirođija, so, biber, po želji i tunjevina
Usitnite luk, jaje, kapar ili masline, pa pomešajte sa ostalim sastojcima. Parčiće hleba tostirajte, pa premažite namazom. Ako želite pospite sa svežom mirođijom, nanom, komadićima crvene paprike, seckanim maslinama i - služite!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

SALATA POMEŠANIH UKUSA
Potrebno je: glavica zelene salate, jedan avokado i veća pomorandža, 10 crvenih rotkvica, sok od jedne veće pomorandže, po kašičica morske soli i vinskog sirćeta, 2 kašike maslinovog ulja i 2 kuvana jajeta
Razdvojite listove salate, operite i dobro osušite. Avokado oljuštite, isecite na kocke ili kriške, a košticu bacite. Oljuštenu pomorandžu takođe razdvojite na kriške, a rotkvice isecite na tanke kolutiće. Listove salate stavite u činiju, a preko rasporedite isečene rotkvice, pomorandžu i avokado. Maslinovo ulje i vinsko sirće pomešajte pa salatu prelijte i posolite, potom lagano izmešajte i dodajte kolutove kuvanih jaja. Ukoliko želite da salatu učinite bogatijom možete da umešate sitnije isečenu crvenu papriku i čeri paradajz, a preko pospite mirođiju.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

PUNjENI ČAMCI
Potrebno je: 3 avokada, komad pilećeg belog mesa, mala glavica crnog luka i čen belog, malo soka od limuna, 50 ml slatke pavlake, narendani sir po izboru, biber i so
Avokado oljuštite, isecite na polovine i izdubite. Unutrašnjost poprskajte sokom od limuna, posolite i pobiberite. U odgovarajućoj posudi pomešajte i sjedinite iseckan crni i beli luk, skuvanu piletinu iseckanu na kockice, slatku pavlaku. Dobijenim nadevom napunite izdubljeni avokado, odozgo pospite rendanim sirom, pa pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ŠKAMPI NA PIRINČU
Potrebno je: 400 g pirinča dugog zrna, avokado, 30 ml soka od limete, po 1/2 kašičice mlevenog kumina i soli, 2 pune kašike sitno iseckanog peršuna ili korijandera, 20 većih škampa, 2 kašike ulja, 4 čena sitno iseckanog belog luka, 2 kašičice rendane korice limete, šaka smrznutog ili svežeg graška
U manju šerpu sipajte kašiku maslinovog ulja i pržite dva čena sitno iseckanog belog luka da zamiriše. Potom dodajte dobro opran pirinač i vrlo kratko propržite da se zastakli, a onda nalijte vodu, posolite po ukusu i kuvajte. Oko pet minuta pred kraj dodajte smrznut ili sveži grašak. Da je pirinač skuvan, pokazuje uvrela voda. Za vreme kuvanja pirinča, očistite avokado, isecite na kockice i pasirajte viljuškom, dodajte polovinu sitno iseckanog peršuna ili korijandera, kumin, sok od limete, pa posolite po ukusu, izmešajte i dodajte skuvanom pirinču, pažljivo ga sjedinjavajući. Škampe operite i osušite. Potom ih stavite u činiju, dodajte maslinovo ulje, ostatak sitno iseckanog belog luka, malo sitno iseckanog peršuna, izrendanu koricu limete, vrlo malo posolite, pa sve dobro izmešajte. Na mokre drvene štapiće nanižite škampe i grilujte u odgovarajućoj posudi od dva do tri minuta sa svake strane, ili dok ne počnu da se skupljaju i postanu rozikasti. Vodite računa da ih ne prepečete. Servirajte ih na pirinču i služite tople.