Slavska iznenađenja
18. 12. 2018. u 18:15
Isprobajte recepte za pripremu kiflica sa belim vinom, neodoljivih minjona, rolata- oblande
Depositphotos
KIFLICE SA BELIM VINOM
Potrebno je:
* 200 ml belog vina
* 400 ml ulja
* prašak za pecivo
* oko 750 g brašna
* vanilin šećer
* šećer u prahu
* džem po želji
Pomešajte ulje i vino sa pola količine brašna i praškom za pecivo. Zatim postepeno sipajte preostalo brašno da dobijete fino glatko testo koje se neće lepiti sa ruke, vodeći računa da ne bude pretvrdo. Po želji u testo možete da dodate vanilin šećer, ili izrendanu limunovu, odnosno pomorandžinu koru. Testo potom podelite na šest delova, možete i na 8 ako želite manje kiflice. Svaki deo razvaljajte u kružni oblik na dasku posutu brašnom pa secite na po osam trouglova. Na svaki deo stavljajte džem po želji i savijajte od šireg ka užem delu. Ređajte na odgovarajući pleh i pecite u rerni na 180 stepeni petnaestak minuta. Još tople kiflice obilato uvaljajte u šećer u prahu.
NEODOLjIVI MINjONI
Potrebno je:
* 350 g šećera
* 100 ml vode
* 120 g biljnog margarina
* 200 g mlevenog keksa
* 200 g mlevenih oraha
* 300 g šećera u prahu

Ušpinujte šećer sa vodom, pa u vruće dodajte margarin. Kad se margarin istopi dodajte keks i orahe, izmešajte, rukom umesite i prebacite na tacnu obloženu pek-papirom. Razvucite na oko 1,5 cm debljine i ostavite u frižider da se stegne. Kada se kora stegne, isecite je na kockice i prelivajte glazurom sa svih strana. Glazuru napravite od šećera u prahu pomešanog sa vrlo malo vode, ukoliko želite bele minjone. Ako želite minjone drugačijeg izgleda, u prah šećer mešavinu dodajte prehrambenu boju po želji ili kakao prah. Pre služenja minjone ostavite da se dobro stegnu u frižideru.
BOGATA ROLAT OBLANDA
Potrebno je:
* 500 g kesten pirea
* 400 g šećera
* 200 g mlevenih oraha
* 200-300 g mlevenog keksa
* 200 g biljnog margarina
* 100 g posne čokolade
* 2 kore oblande

Prelijte šećer sa malo vode i špinujte, potom dodajte margarin i čokoladu. Kada se sve otopi sklonite sa šporeta. U to dodajte kesten, orahe i keks, dobro promešajte da se sjedini, a dobijeni nadev ravnomerno rasporedite na donju oblandu. Nadev prekrijte drugom oblandom, urolajte, ostavite da se stegne, pa tek onda secite.