Posne bombice
14. 12. 2018. u 09:13
Vreme je posta, ali to nije problem za sladokusce. Isprobajte recepte za čokoladne bombice, rafaelo, bombice sa brusnicom...
Depositphotos
ČOKOLADNE LOPTICE
Potrebno je:
* šoljica zobenih pahuljica
* zrela banana
* 1/2 šoljice kokosovog brašna
* 2 kašike smeđeg šećera
* 2 kašike kokosovog ulja
* kašičica ekstrakta vanile ili vanilin šećer
* 1/2 šoljice čokolade za kuvanje
Pahuljice u blenderu miksajte dvadesetak sekundi. Dodajte bananu i mešajte petnaestak sekundi. Ubacite kokosovo brašno i ponovo mešajte petnaestak sekundi. Gotovu smesu prebacite u činiju. Čokoladu secite na listiće debljine 3-4 mm tako da se lepo raspada. Umešajte je u smesu. Smesu stavite u frižider 20 minuta da se ohladi i stvrdne. Oblikujte je, stavite kuglice u papirnate korpice i po želji ih uvaljajte u kokosovo brašno ili čokoladu u prahu.

SA BRUSNICOM
Potrebno je:
* 200 g posnog margarina
* 50 + 100 g kokosa
* 300 g posnog mlevenog keksa
* 100 g brusnica
* 50 g šećera u prahu
* rendana kora pomorandže
Omekšali margarin penasto umutite sa šećerom. Dodajte mleveni keks, brusnice, 50 g kokosa i rendanu koru pomorandže. Možete da dodate malo tople vode da bi se dobila lepa smesa za oblikovanje, ili malo soka pomorandže, ali pažljivo da ukus pomorandže ne prevlada. Oblikujte loptice veličine oraha pa ih uvaljajte u kokos i ostavite na hladnom da se stegnu.

RAFAELO
Potrebno je:
* 250 g posnog margarina
* 200 g šećera u prahu
* 100 g mleka u prahu biljnog porekla
* 150 g kokosa
* oko 30 celih pečenih lešnika
* još malo kokosa za dekoraciju
Mikserom penasto umutite omekšali margarin i šećer u prahu. Dodajte mleko u prahu i nastavite sa mućenjem, pa dodajte kokos. Od dobijene smese pravite kuglice i u svaku ubacite po jedan ceo lešnik. Kuglice valjajte u kokos.

OD ŠARGAREPE
Potrebno je:
* 1/2 kg šargarepe
* 1/2 kg šećera
* sok i korica od limuna
* sok i korica od pomorandže
* vanilin šećer
* kristal šećer
Izrendajte šargarepu sitno i u šerpu stavite da kuvate zajedno sa šećerom (može i manje od navedene količine, po ukusu). Dodajte limun i pomorandžu (sok i koricu) i kuvajte dok se ne zgusne.
Kad se malo ohladi oblikujte kuglice i uvaljajte u kristal šećer pomešan sa vanilin šećerom.