ZDRAVE PLjESKAVICE



Potrebno je:

* 1 kg oslića

* veza peršuna

* šargarepa

* 2 krompira

* glavica crnog luka

* 2 čena belog luka

* kašika biljnog začina

* aleva paprika

* 2 paradajza

* crveni luk

* glavica zelene salate

* so, biber

* brašno za prženje

* ulje


Skuvajte krompir sa šargarepom i peršunom u slanoj vodi. Kada omekšaju, dodajte očišćenu ribu i kuvajte dok i riba ne omekša. Ocedite vodu, meso odvojte od kostiju, pa ga zajedno sa povrćem sameljite u blenderu. Dodajte seckan crni i beli luk i začinite po ukusu. Dobro izmešajte, oblikujte pljeskavice, uvaljajte ih u brašno i pržite na vrelom ulju da porumene sa obe strane. Stavite ih u lepinjice sa zelenom salatom, paradajzom i crvenim lukom, da budu kao prava pljeskavica.


SOM SA POVRĆEM


Potrebno je:

* 4 fileta soma

* 30 g putera

* glavica crnog luka

* 300 g paradajza

* 400 g spanaća

* 100 g seckanih badema

* 2 kašičice biljnog začina

* 2 kašike maslinovog ulja

* so, biber


U šerpi rastopite puter i kratko izdinstajte seckani crni luk, dodajte paradajz isečen na kockice i kuvajte pet minuta. Umešajte spanać i seckani badem, pa kuvajte još pet minuta. Posolite i pobiberite po želji, pa prebacite pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Preko povrća rasporedite filete, pospite ih biljnim začinom i prelijte maslinovim uljem. Pecite 20 minuta, dok fileti ne porumene.


BRANCIN U RERNI


Potrebno je:

* 3 komada brancina

* 1/2 veze mirođije ili malo ruzmarina

* 1/2 veze peršuna

* 1 limun

* malo maslinovog ulja

* so, biber

* malo putera

* 1 dl belog vina


Napravite marinadu od seckane mirođije ili ruzmarina, peršuna, rendane kore od limuna i maslinovog ulja. Začinite je po želji. Napravite zareze u ribi i dobro utrljajte marinadu. Posudu za pečenje pouljite i stavite pripremljenu ribu. Limun isecite na tanke kriške i stavite ih ispod ribe. Pokrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se marinira bar dva sata. Pred pečenje stavite malo putera preko ribe i vino u posudu. Pecite u zagrejanoj rerni oko pola sata.


RIBLjA PAŠTETA


Potrebno je:

* 2 kg fileta bele ribe

* 6 jaja

* 200 ml krem-pavlake

* 300 g kisele paprike

* 300 g paradajza pelata

* 2 kašike brašna

* 30 g putera

* so, biber


Filete ribe stavite u šerpu, prelijte litrom vode i kuvajte oko pola sata. Dobro ih iscedite i izgnječite viljuškom, a u činiji umutite jaja sa pelatom, brašnom i krem- pavlakom. Začinite po želji. Puterom podmažite pleh, pa ređajte ribu, kiselu papriku i onda prelijte mešavinom jaja, pelata i pavlake. Pecite u rerni na pari oko 40 minuta. Gotovu paštetu hladite u frižideru najmanje četiri sata i poslužite uz hleb.


ASPIK OD LOSOSA


Potrebno je:

* 400 g svežih fileta lososa

* kesica instant želatina

* limun

* kašika maslinovog ulja

* malo peršuna

* 10 čeri paradajza

* šaka sušene brusnice

* so, biber


Pripremite instant želatin prema uputstvu sa pakovanja i ostavite da se ohladi. Isecite filete lososa na kockice i prelijte sokom od limuna i maslinovim uljem. Začinite, izmešajte i rasporedite u kalupe za aspik. Prelijte želatinom i ostavite da se stegne u frižideru oko tri sata. Pre posluženja, kalupe sa lososom kratko potopite u vrelu vodu, okrenite i stavite u tanjir. Uklonite prazne kalupe, ukrasite peršunom, čeri paradajzom i brusnicom.