AKO ste rođeni 1967. godine to ne znači samo da ste prevalili pola veka, već i da ste vršnjak mnogih nezaboravnih melodija, istorijskih događaja, svedok nastajanja i opstajanja danas popularnih brendova... To znači i da pamtite mnoge ukuse. Na sreću, u nekim od njih, koje ste još u detinjstvu "markirali" kao omiljene, možete da uživate i danas. Iako vaša deca, pa i njihova, misle da je ono najbolje počelo baš od njih, vi znate da ste u tu tajnu odavno pronikli. I zatvorenih očiju prepoznali biste ukus omiljenog keksa koji broji onoliko svećica na torti koliko i vi. Kako i ne biste, kad ste uz njega započinjali dan, nosili ga na ekskurzije, kasnije i na putovanja van zemlje da vas podseti na miris i ukus doma, jeli ga na plaži, užinali na poslu, grickali ga uz popodnevni čaj, nudili prijateljima koji banu u posetu... I prenosili ljubav prema njemu potomstvu.

A od omiljenog keksa možda su omiljenije jedino poslastice napravljene upravo od njega. Domaćice ih rado spremaju za slave, rođendanske i druge proslave, kao i porodična okupljanja, jer ih je lako napraviti a osmeh najdražih degustatora najbolja je nagrada za uložen trud.

Rolat od lešnika

Potrebno je za koru:

* 250 g mlevene plazme

* 250 g mlevenih lešnika

* 200 g čokolade za kuvanje

* 200 ml vode

* 250 g šećera

Za fil:

* 250 g mlevenih oraha

* 250 g margarina

* 250 g šećera u prahu

Šećer i vodu kuvajte u šerpici desetak minuta od trenutka kada provri. Čokoladu otopite na pari. Sjedinite plazmu, lešnike, otopljenu čokoladu i sirup od šećera, pa sve dobro sjedinite. Masu rastanjite preko alu-folije. Mikserom umutite maslac i šećer u prahu, dodajte mlevene orahe i sve sjedinite. Preko rastanjene kore rasporedite fil, potom pažljivo uvijte u rolat koji treba da stavite u frižider da se stegne.

Plazma čizkejk

Potrebno je za podlogu:

* 180 g maslaca

* 300 g mlevene Plazme

* 5 kašika mleka

Za beli fil:

* 500 ml slatke pavlake

* 1 krem fiks

* 450 g maskarponea ili sremskog sira

* 1 vanilin šećer

* 220 g šećera u prahu

* 1 želatin

* 50 ml vode

Za voćni fil:

* 450 crvenog voća (maline, borovnice, kupine)

* 100 ml vode

* 4 kašike šećera

* 1 želatin

* 50 ml vode

Sipajte voće, vodu i šećer u šerpu i stavite da se kuva 10 minuta. U drugoj posudi prelijte želatin vodom i ostavite da nabubri. Zatim ga malo zagrejte na vatri da bi se rastopio (ne sme da provri), u njega dodajte voće koje ste skuvali i promešajte. Ostavite da se smesa ohladi. Istopite margarin, umutite ga sa mlevenom Plazmom i mlekom. Dobijenu smesu prstima utapkajte u okrugli kalup koji ćete staviti u frižider da odstoji dok pripremate beli fil. Umutite slatku pavlaku, dodajte krem fiks, potom maskarpone, vanilin šećer i šećer u prahu. U posebnoj posudi prelijte želatin vodom i ostavite da nabubri. Zagrejte ga na vatri, pa ga polako dodajte u umućenu slatku pavlaku. Sipajte beli fil preko podloge od Plazme. Na kraju lagano sipajte ohlađen voćni fil. Čizkejk treba da stoji u frižideru oko 7 sati. Kad se stegne skinite kalup i ukrasite ga po želji.