Slatko, slađe...

05. 12. 2018. u 21:28

Od omiljenog keksa možda su omiljenije jedino poslastice napravljene upravo od njega

Слатко, слађе...

Rolat od lešnika Depositphotos

AKO ste rođeni 1967. godine to ne znači samo da ste prevalili pola veka, već i da ste vršnjak mnogih nezaboravnih melodija, istorijskih događaja, svedok nastajanja i opstajanja danas popularnih brendova... To znači i da pamtite mnoge ukuse. Na sreću, u nekim od njih, koje ste još u detinjstvu "markirali" kao omiljene, možete da uživate i danas. Iako vaša deca, pa i njihova, misle da je ono najbolje počelo baš od njih, vi znate da ste u tu tajnu odavno pronikli. I zatvorenih očiju prepoznali biste ukus omiljenog keksa koji broji onoliko svećica na torti koliko i vi. Kako i ne biste, kad ste uz njega započinjali dan, nosili ga na ekskurzije, kasnije i na putovanja van zemlje da vas podseti na miris i ukus doma, jeli ga na plaži, užinali na poslu, grickali ga uz popodnevni čaj, nudili prijateljima koji banu u posetu... I prenosili ljubav prema njemu potomstvu.

A od omiljenog keksa možda su omiljenije jedino poslastice napravljene upravo od njega. Domaćice ih rado spremaju za slave, rođendanske i druge proslave, kao i porodična okupljanja, jer ih je lako napraviti a osmeh najdražih degustatora najbolja je nagrada za uložen trud.

Rolat od lešnika

Potrebno je za koru:

* 250 g mlevene plazme

* 250 g mlevenih lešnika

* 200 g čokolade za kuvanje

* 200 ml vode

* 250 g šećera

Za fil:

* 250 g mlevenih oraha

* 250 g margarina

* 250 g šećera u prahu

Šećer i vodu kuvajte u šerpici desetak minuta od trenutka kada provri. Čokoladu otopite na pari. Sjedinite plazmu, lešnike, otopljenu čokoladu i sirup od šećera, pa sve dobro sjedinite. Masu rastanjite preko alu-folije. Mikserom umutite maslac i šećer u prahu, dodajte mlevene orahe i sve sjedinite. Preko rastanjene kore rasporedite fil, potom pažljivo uvijte u rolat koji treba da stavite u frižider da se stegne.

Plazma čizkejk

Potrebno je za podlogu:

* 180 g maslaca

* 300 g mlevene Plazme

* 5 kašika mleka

Za beli fil:

* 500 ml slatke pavlake

* 1 krem fiks

* 450 g maskarponea ili sremskog sira

* 1 vanilin šećer

* 220 g šećera u prahu

* 1 želatin

* 50 ml vode

Za voćni fil:

* 450 crvenog voća (maline, borovnice, kupine)

* 100 ml vode

* 4 kašike šećera

* 1 želatin

* 50 ml vode

Sipajte voće, vodu i šećer u šerpu i stavite da se kuva 10 minuta. U drugoj posudi prelijte želatin vodom i ostavite da nabubri. Zatim ga malo zagrejte na vatri da bi se rastopio (ne sme da provri), u njega dodajte voće koje ste skuvali i promešajte. Ostavite da se smesa ohladi. Istopite margarin, umutite ga sa mlevenom Plazmom i mlekom. Dobijenu smesu prstima utapkajte u okrugli kalup koji ćete staviti u frižider da odstoji dok pripremate beli fil. Umutite slatku pavlaku, dodajte krem fiks, potom maskarpone, vanilin šećer i šećer u prahu. U posebnoj posudi prelijte želatin vodom i ostavite da nabubri. Zagrejte ga na vatri, pa ga polako dodajte u umućenu slatku pavlaku. Sipajte beli fil preko podloge od Plazme. Na kraju lagano sipajte ohlađen voćni fil. Čizkejk treba da stoji u frižideru oko 7 sati. Kad se stegne skinite kalup i ukrasite ga po želji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije