Možda ste navikli da ga unosite samog, ali on se odlično slaže i sa drugim namirnicama, jer svakom jelu - slatkom i slanom - pojačava ukus. Kikiriki je čuvar zdravlja, bogat proteinima, vitaminima, oligo-elementima, vlaknima, mineralima, nezasićenim masnim kiselinama. Možete da ga jedete sirovog ili da ga ubacite u razna jela.

* * * * * * * * * * * *

PASTA SA PRELIVOM OD MANGA

Potrebno je: 200 g testenine, 150 g polutvrdog sira, 60 g sitno iseckanog manga, 100 g kikirikija, kašičica mlevenog belog luka, kašičica bosiljka. Za preliv: 60 g manga u komadu, kašika maslinovog ulja, kašičica bosiljka, so, biber

Skuvajte testeninu, ocedite i prespite u dublju činiju. Sir i mango isecite na sitne komade, pa ih pomešajte sa belim lukom, testeninom i kikirikijem koji ste kratko propržili. Pomešajte u blenderu mango za preliv sa kašikom maslinovog ulja i bosiljkom i začinite. Izmiksajte sastojke i tim sosom prelijte testeninu.

* * * * * * * * * * * *

OBROK SALATA

Potrebno je: 300 g pilećeg filea, 200 g kisele pavlake, 150 g majoneza, 2 krastavca, 2 paradajza, 100 g kikirikija, 100 g susama, malo peršuna ili celera, so, biber

Piletinu propržite na puteru ili kokosovom ulju i iseckajte je na kockice kada se ohladi. Propržite kratko kikiriki i usitnite ga u blenderu, a zatim minimalno propržite susam. Krastavce i paradajz sitno iseckajte. Sve sastojke sjedinite, začinite po želji, prelijte pavlakom, majonezom i poslužite kao obrok salatu. Možete da je ukrasite komadićima limuna.

* * * * * * * * * * * *

PILETINA I PIRINAČ NA AZIJSKI NAČIN

Potrebno je: 250 g pilećeg mesa, 1/2 šolje kikirikija, 100 g kukuruza šećerca, 50 g graška, veza praziluka, zelena paprike, 2 čena belog luka, 150 g pirinča, kašičica ulja, soja sos, so, biber

Skuvajte pirinač. Na ulju i iseckanom belom luku propržite piletinu iseckanu na komadiće, pa je izvadite i u istom ulju dodajte kukuruz i grašak, kao i papriku iseckanu na kolutiće, i kratko prodinstajte. Dodajte kikiriki. Umešajte praziluk i pržite još dva minuta. Začinite jelo, prelijte soja-sosom i služite sa pirinčem.

* * * * * * * * * * * *

KROKETI OD SIRA

Potrebno je: 400 g krompira, 150 g brašna, 40 g maslaca ili putera, 50 ml mleka, 150 g kačkavalja, 200 g kikirikija, 100 g susama, so, biber, biljni začin

Skuvajte krompir isečen na kocke dok ne omekša, procedite ga i pomešajte sa kikirikijem, pa ga izgnječite u blenderu. Dodajte maslac, mleko i začine, promešajte i ostavite da se ohladi. Dodajte brašno i zamesite testo, pa pravite loptice, a u svaku stavite kocku kačkavalja u sredinu i ponovo oblikujte. Uvaljajte loptice u susam i pržite u zagrejanom ulju. Servirajte krokete ukrašene limunom i peršunom.