Ukusan je, hranljiv i može da se kombinuje na razne načine. Grašak je uvek dobro rešenje kada želite zdrav i kompletan obrok, a možete da ga pripremate na tradicionalan način ili da se igrate i pustite mašti na volju. Mi vam predlažemo četiri kombinacije.

SA ĆUFTAMA

Potrebno je: 300 g mlevenog mesa, kriška suvog hleba, jaje, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 500 g graška, brašno po potrebi, so, biber

Pomešajte hleb natopljen mlakom vodom sa mlevenim mesom. Začinite i dobro izmešajte, pa pravite loptice i uvaljajte u brašno. Propržite ćufte na zagrejanom ulju, sa jedne i druge strane. Izdinstajte iseckani crni i beli luk, pa dodajte grašak, malo vode i začine. Ostavite da se krčka oko pola sata uz povremeno mešanje. Servirajte ćufte sa graškom.

HLADNA SALATA

Potrebno je:500 g graška, 200 g majoneza, 3 krompira, 3 kisela krastavca, 150 g šunkarice, 100 ml pavlake, kašičica senfa, 2 jajeta, so, biber, sok od limuna

Povrće obarite odvojeno. U činiji pomešajte majonez, pavlaku, senf i sitno iseckane kisele krastavce. Dodajte ohlađeni grašak, pa krompir, a zatim jaja koja ste obarili i iseckali na kockice. Sve dobro pomešajte, posolite i pobiberite, na kraju dodajte limunov sok. Preručite smesu u staklene činije i stavite u frižider. Služite na tanjiru, tako što ćete salatu okrenuti naopačke.

UKUSNI POTAŽ

Potrebno je: 20 g putera, kašičica maslinovog ulja, 3 čena belog luka, 500 g graška, 500 ml pilećeg bujona, 4 parčeta prepečenog hleba, 4 kašike pavlake, so, biber

Usitnjen beli luk dinstajte na zagrejanom puteru i maslinovom ulju. Ubacite grašak, prodinstajte ga, dodajte pileći bujon i još pola litra vode, pa smesu prespite u blender i umutite. Ponovo je vratite u šerpu. Začinite i ostavite da se hladi. Razlijte čorbu u činijice, u svaku dodajte po kašiku pavlake i servirajte uz hleb.

ZELENE TALjATELE

Potrebno je: 50 g graška, 100 g spanaća, 250 g taljatela, 20 g putera, crni luk, 50 ml belog vina, 100 ml pavlake za kuvanje, 100 g izrendanog parmezana, so, biber

Skuvajte pastu u slanoj vodi. Dok se testenina kuva, stavite da se grašak i spanać blago obare u kipućoj vodi, a na puteru propržite sitno iseckani crni luk, pa dodajte vino. Kuvajte uz povremeno mešanje sve dok vino ne ispari, pa ulijte pavlaku i dodajte 100 ml vode. Promešajte i ostavite da se krčka dok ne uvri. Dodajte spanać, grašak i parmezan pa sve kuvajte nekoliko minuta uz stalno mešanje. Na kraju začinite po ukusu i pomešajte sa taljatelama.