Kad kakao najslađe zagorči

23. 11. 2018. u 09:27

Probajte: šareno iznenađenje, tamni kolač, tortu sa ukusom kajsija, praline sa aromom pomorandže, mafine u plaštu...

Кад какао најслађе загорчи

Depositphotos

ŠARENO IZNENAĐENjE

Potrebno je: (mera je čaša od 200 ml), čaša jogurta, čaša šećera,2 čaše brašna, 3/4 čaše ulja, 2 jajeta, prašak za pecivo, 3 kašike kakaa, 3 kašike kuvane kafe, 3 kašike crvenog soka (brusnica, malina...)

Umutite jaja sa šećerom, polako sipajte ulje, a zatim brašno sa praškom za pecivo i jogurt. Podelite testo na 2 dela. U jednu polovinu umešajte kakao i kafu. U podmazan i brašnom posut kalup, ili na pek papir, sipajte istovremeno tamno i svetlo testo praveći šare. Pecite u rerni na 180 stepeni 20 minuta, izvadite, prohladite, pospite šećerom u prahu, a po želji premažete šlagom, prekrijete kakaom ili rendanom čokoladom, a na kraju opet špricom ukrasite šlagom i voćkom.

TAMNI KOLAČ

Potrebno je:

Za kolač: 100 g šećera, 60 g šećera u prahu, 125 ml ulja, 60-100 g džema po izboru, 90 g oštrog brašna, 90 g mekog brašna, kašičica praška za pecivo, kašičica sode bikarbone, kašičica vanilin šećera, 45 g kakaa, 200 ml jogurta, 40 ml mleka

Za glazuru: 25 g putera, 50 g čokolade, 3 kašike slatke pavlake

Izmešajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem. Pomešajte brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao. U ovu smesu umešajte onu od džema i ulja, a zatim jogurt pomešan sa mlekom. Sve dobro promešajte i sipajte u namašćen duguljasti kalup. Kolač pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Pred kraj pečenja na laganoj vatri otopite puter, čokoladu i pavlaku. Glazurom prelijte vruć kolač, ostavite ga da se ohladi pa ga tek onda secite i služite.

TORTA SA PEKMEZOM OD KAJSIJA

Potrebno je:

Za tortu:4 žumanceta, 200 g šećera, 200 ml vode, 150 ml ulja, 200 g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 4 kašike kakaa, 4 belanceta

Za premazivanje: 4-5 kašika pekmeza od kajsija, 200 ml kisele pavlake

Za glazuru: 60 g čokolade za kuvanje, kašika ulja, kašika mleka


Umutite žumanca sa šećerom, dodajte vodu i ulje, pa mikserom još malo promešajte. U smesu dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve promešajte mikserom. Potom pažljivo dodajte umućeni sneg od belanaca, sve sjedinite i sipajte u kalup za pečenje. Površinu poravnajte i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Pečenu tortu izvadite iz rerne i ostaviti da se ohladi, presecite je na pola, jednu polovinu premažite sa 4 kašike pekmeza od kajsija, a preko toga namažite i malo razmućenu kiselu pavlaku. Preklopite drugim delom, pa odozgo sasvim tanko nanesite kašiku pakmeza od kajsija. Za glazuru rastopite i dobro promešajte čokoladu, ulje i mleko. Dobijenu glatku i ujednačenu masu prelijte preko torte, a kada se potpuno ohladi secite na parčiće.

MAFINI U PLAŠTU

Potrebno je: 250 g brašna, 250 g kiselog mleka, 200 g šećera, jaje, 100 ml ulja, prašak za pecivo, 100 g čokolade za kuvanje, 6 kašika kakaa

Mutite jaje i šećer dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Dodajte kiselo mleko i ulje, sve dobro promešajte. Dodajte potom brašno u kojem ste prethodno promešali pecivo i kakao, pa mutite da se sve sjedini. Iseckajte pola čokolade na sitne kockice i dodajte u testo. Gotovom smesom punite korpice za mafine, pa stavite da se peku 20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pečene i prohlađene mafine prelijte drugom polovinom otopljene čokolade i bogato pospite kakaom.

PRALINE SA AROMOM POMORANDžE

Potrebno je za testo:5 jaja, 50 g prezli, 4 kašike ruma, 180 g šećera u prahu, 100 g mlevenih oraha, 2 kašičice praška za pecivo

Za kremu: 300 ml mleka, 200 ml vode, 60 g oštrog brašna, 30 g gustina, 30 g mleka u prahu, 200 g putera, 150 g šećera u prahu, vanilin šećer, 1/2 kesice arome pomorandže

Za glazuru: 200 g čokolade za kuvanje, 100 g putera, 2 kašičice ulja

Za ukrašavanje: 60 g bele čokolade, kašičica putera, kašičica ulja

Prvo prelijte prezle rumom i ostavite sa strane. Belanca umutite u čvrst sneg, a žumanca u drugoj posudi penasto umutite sa šećerom, pa u njih dodajte mlevene orahe i prašak za pecivo. U ovu smesu lagano umešajte sneg od belanaca, a na kraju i prezle. Ravnomerno je sipajte u pleh za pečenje obložen pek papirom i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Za pripremu krema u činijici pomešajte brašno, gustin i mleko u prahu, pa u to sipajte hladnu mešavinu mleka i vode. Sve dobro promešajte da nema grudvica i stavite da se kuva dok se ne zgusne. Kada je gotovo sklonite sa vatre, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Mikserom umutite puter, šećer, vanilu i aromu pomorandže. U to umešajte kuvanu kremu. Ohlađeni kolač premažite kremom i stavite 15 minuta u frižider. Nakon toga ga isecite na kockice po želji, svaku prelijte glazurom i ukrasite belom čokoladom. Možete i ceo kolač da prelijete glazurom a potom da ga isečete na kockice. Za pripremu glazure na pari otopite čokoladu za kuvanje, dodajte puter i ulje, pa mešajte dok ne dobijete glatku masu. Za ukrašavanje otopite belu čokoladu na isti način kao i za glazuru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije