Suvo voće za sočne slatkiše
15. 11. 2018. u 21:58
Poslasticama od sušenog voća je teško odoleti. Probajte: salamu od smokava, čokoladnu tortu sa šljivama, energetske kuglice, štrudlu sa jabukama i grožđicama i granola štangle
Salama od smokava Depositphotos
SALAMA OD SMOKAVA
Potrebno je: 200 g mlevenih oraha, 50 g seckanih oraha, 200 g suvih šljiva, 200 g suvih smokava, 100 g suvog grožđa, malo šećera u prahu, tečnost iz slatka od višanja
Suvo voće i orahe sitno iseckajte, pomešajte sa mlevenim orasima, pa u suve sastojke ulivajte pomalo tečnosti iz slatka od višanja (može i nekog drugog), da se masa poveže i bude kompaktna. Istresite masu na providnu foliju posutu šećerom u prahu i uvijte je u salamu.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
ČOKOLADNA TORTA SA ŠLjIVAMA
Potrebno je za koru: 4 jajeta, 120 g šećera, 150 g mlevenih oraha ili lešnika, 30 g maslaca, 60 g otopljene čokolade, 20 ml likera od višanja, 80 g brašna, kesica praška za pecivo, 150 g seckanih suvih šljiva. Za premazivanje: 300 g džema od šljiva. Za glazuru: 200 g čokolade za kuvanje, 2-3 kašike ulja

Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećer i mutite još malo da se sve poveže i šećer malo otopi. Maslac rastopite pa ohladite. U žumanca stavite maslac, rastopljenu čokoladu, seckane suve šljive, višnjevaču i mlevene orahe ili lešnike, pa sve dobro promešajte žicom. U nekoliko navrata ubacujte umućeni sneg od belanaca, a na kraju i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Okrugli kalup prečnika 20 ili 22 cm podmažite sa maslacom i pobrašnjavite. U to sipajte smesu, poravnajte je i pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Džem zagrejte u manjoj posudi da bude vreo. Kad pečenu koru izvadite iz rerne, premažite je pekmezom. Sve poravnajte i ohladite. Ohlađenu tortu premažite glazurom od čokolade koju ste otopili nad parom i ohladite. Po želji, parčiće torte dekorišite sa po jednom suvom šljivom, ali dok se glazura još ne stegne.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
ENERGETSKE KUGLICE
Potrebno je: 100 g urmi, 100 g suvih smokava, 100 g suvih grožđica, 10-150 g seckanih oraha, 100-150 g crne čokolade, 100 g čokolade za glazuru, 20-30 g čokolade za ukrašavanje

Suvo voće sameljite mašinom za mlevenje mesa, pa zamesite testo sa omekšalom čokoladom. Ostavite da se malo stegne, oblikujte kuglice i prelijte ih rastopljenom čokoladom. Kad se čokolada stegne, ukrasite je drugom čokoladom (crnu podlogu belom ili obrnuto). Možete da dekorišete i ukrasnim mrvicama.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
ŠTRUDLA SA JABUKAMA I GROŽĐICAMA
Potrebno je za koru: 350 g brašna, 3 kašike ulja, 120 ml mlake vode, jaje, na vrh noža soli. Za punjenje: 5 jabuka, 200 g grožđica, 100 g mlevenih badema, kašičica cimeta, 2 kašike meda, 100 g otopljenog maslaca, 100 g prezli

Zamesite elastično i glatko testo, pa od njega napravite kuglu. Premažite je uljem i zamotajte u plastičnu foliju. Ostavite na toplo mesto da se "odmori" 20 minuta. U međuvremenu napravite punjenje od jabuka (oguljenih i isečenih na veće komade), grožđica koje ste držali u mlakoj vodi pa ocedili, mlevenih badema, cimeta i meda. Veliku kuhinjsku krpu stavite na radni sto i pospite brašnom, pa na njoj tanko razvucite testo i poprskajte ga rastopljenim maslacem (malo maslaca sačuvajte), pospite prezlama i preko toga rasporedite punjenje. Uhvatite dva ćoška kuhinjske krpe i lagano je dignite u vazduh. Na taj način štrudla će se sama lagano zaviti. Tako zavijenu zatvorite je sa obe strane i lagano prebacite u podmazan pleh. Premažite je ostatkom maslaca, stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite 20 minuta. Možete da je služite mlaku ili hladnu, posutu šećerom u prahu.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
GRANOLA ŠTANGLE
Potrebno je: 250 g zobenih pahuljica, 1/2 šoljice badema, 50 g semenki suncokreta, 150 g meda, 50 g maslaca, so, cimet, 1/2 kašičice ekstrakta vanile, 50 g suvog grožđa, 50 g tamne čokolade

Ivice dubljeg pleha prekrijte folijom, pa je nauljite. Bademe i semenke propržite u tiganju. U posebnoj posudi zagrejte maslac i med, mešajte. Kad se maslac otopi dodajte ostale sastojke (osim čokolade) i sve dobro promešajte. Čokoladu ubacite kad se smesa malo ohladi, razvucite je po plehu i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ohladite i isecite na štangle. Ako se budu mrvile dok ih sečete, stavite ih u frižider na pola sata da se stegnu.