Evropske supe i čorbe
30. 10. 2018. u 12:28
Pođite sa nama na malo kulinarsko putovanje - probajte supe i čorbe iz različitih delova Evrope: berlinska sa krompirom, holandska sa pasuljem, ruski boršč, rumunsku od jabuka i katalonsku sa bobom
Berlinska sa krompirom Depositphotos
BERLINSKA SA KROMPIROM
Potrebno je: 2 crna luka, kriška pančete, majoran, peršun, vlašac, goveđi bujon ili 1 kašika suvog začina, so, biber, kim, 50 ml pavlake za kuvanje, 2 kriške hleba
Na malo masti prodinstajte sitno seckan luk i pančetu. Krompir iseckajte na kockice ili ga krupno narendajte, pa i njega nekoliko minuta dinstajte, dodajte sve začine i začinsko bilje. Ulijte goveđi bujon ili kombinaciju suvog začina i vode, pa sve kuvajte dvadesetak minuta. Pred kraj dodajte i pavlaku za kuvanje. Isecite tanko dve kriške hleba, prepržite ih na malo masnoće i servirajte uz supu.
* * * * * * * * * * * * * *
HOLANDSKA SA PASULjEM
Potrebno je: 30 g maslaca, 200 g praziluka, 1/2 kašičice karija, 700 g crvenog pasulja, 2 čena belog luka, 600-700 ml vode, kašika suvog začina, kašika naseckanog peršuna

Oprani pasulj držite potopljen 4 sata u mlakoj vodi, a zatim ga kuvajte dok ne omekša. Na maslacu kratko propržite praziluk isečen na kolutove. Dodajte kari, malo vode i dinstajte oko 10 minuta. Pola količine pasulja usitnite električnom seckalicom, zajedno s malo vode u kojoj se kuvao. Praziluku dodajte oceđeni pasulj u zrnu, usitnjeni pasulj, iseckani beli luk, vodu i suvi začin. Kad počne da vri, supu kuvajte 5-10 minuta. Pospite je peršunom i poslužite uz krutone.
* * * * * * * * * * * * * *
RUSKI BORŠČ
Potrebno je: 2-3 cvekle, glavica crnog luka, 3 šargarepe, veza zeleni za supu, 4 krompira, 1/2 glavice svežeg kupusa, 3-4 kocke za supu, 4 paradajza, 2-3 kašike paradajz pirea, so, biber u zrnu, lorber, veza sitno seckanog lista korijandera ili peršuna, mirođija, kisela pavlaka

Cveklu isecite na tanke rezance i propržite na vrelom ulju 10 minuta. Dodajte vode da ogrezne i dinstajte na tihoj vatri još 30-40 minuta. U drugoj posudi propržite na tihoj vatri šargarepu, zelen i crni luk takođe iseckane na rezance. U izdinstanu cveklu narendajte paradajz bez ljuske i dodajte paradajz pire, pa dinstajte još 10 minuta. Pomešajte sa pripremljenom šargarepom i zeleni. Stavite 2 l vode u veći lonac i dodajte lorber, biber u zrnu i kocke za supu, so i suvi začin. Kad provri, dodajte krompir seckan na kockice i kuvajte 5 minuta. Zatim ubacite kupus seckan na rezance (kuvajte još 10 minuta), a potom i prethodno pripremljenu mešavinu sa cveklom (još 15 minuta kuvanja). Boršč servirajte sa kiselom pavlakom pomešanom sa seckanim listom korijandera ili peršuna i mirođijom.
* * * * * * * * * * * * * *
RUMUNSKA OD JABUKA
Potrebno je: 50 g kelerabe, 200 g šargarepe, 2 stabljike celera, 100 g zelene paprike, 200 g paradajza, 3 kašike ulja, 1,5 l vode, 3 kocke za kokošju supu, 1,5 kg zelenih jabuka, kašika gustina, 150 ml punomasne pavlake, kašika šećera, 2-3 kašike limunovog soka, mleveni biber, kriške limuna, propržene kockice hleba

Kelerabu i šargarepu ogulite i isecite na kolutiće, a stabljiku celera, papriku i paradajz isecite na kockice i stavite u veliki tiganj. Dodajte ulje i propržite 5-6 minuta dok povrće ne omekša. Zalijte vodom, pustite da supa zavri, dodajte kokošje kocke, smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta. U međuvremenu ogulite i isecite jabuke na kockice, dodajte ih u pripremljenu supu i kuvajte još 15 minuta. Gustin izmešajte sa pavlakom, lagano dodajte u supu i pustite da supa zavri. Sklonite sa vatre, dodajte šećer i limunov sok, pobiberite i sve dobro izmešajte. Poslužite odmah sa kriškama limuna i kockicama hleba.
* * * * * * * * * * * * * *
KATALONSKA SA BOBOM
Potrebno je: 2 kašike maslinovog ulja, 2 crna luka, 3 velika krompira, 450 g očišćenog boba, 1,75 ml povrtnog bujona, 2 kašike naseckanog korijandera, 150 ml pavlake za kuvanje, 1/2 kašičice mlevenog korijandera, so, biber

U dubljoj posudi zagrejte ulje i na njemu oko 5 minuta dinstajte luk dok ne potamni i omekša. Oguljeni krompir isecite na kockice. Očistite bob od kore. U posudu na luk dodajte krompir i bob (ostavite nekoliko manjih zrna boba za ukras). Dodajte u posudu bujon i promešajte. Kada prokuva, kuvajte 5 minuta na najjačoj vatri. Dodajte naseckano lišće korijandera, smanjite temperaturu pa nastavite da kuvate poklopljeno 10 minuta. Kuvano povrće usitnite štapnim mikserom, dok ne postane kremasto, pa vratite u posudu. Dodajte pavlaku za kuvanje, mleveni korijander, posolite i pobiberite. Supu servirajte toplu, posutu korijanderom i bobom i ukrašenu pavlakom za kuvanje. Za pikantniji ukus dodajte malo krupnije mlevenog bibera.