Lagani vegetarijanski obroci
23. 10. 2018. u 09:15
Probajte: Njoke u paradajz sosu, zelenu čorbu, avokado salatu, pljeskavice od prosa, pečeni batat, kiš sa prazilukom
Shutterstock
KIŠ SA PRAZILUKOM
Potrebno je za testo: 250 g pšeničnog glatkog brašna, 120 g maslaca, 1 jaje, so, kašika kisele pavlake
Za nadev: 500 g praziluka, 200 ml neutralne pavlake, 2 jajeta, vlašac, so, biber, kašika biljnog začina
U brašno dodajte maslac narezan na listiće, pa ih rukama umesite. Dodajte razmućeno jaje, pavlaku i prstohvat soli, oblikujte testo u hlepčić i stavite u frižider neka odstoji najmanje sat vremena. Praziluk očistite, dobro operite, razrežite po dužini i kratko prokuvajte u ključaloj slanoj vodi. Ocedite, isecite ga na kolutiće ili kockice. Ohlađeno testo razvaljajte i položite na namašćeni okrugli plitki pleh ili vatrostalnu posudu promera 20 cm. Pažljivo testom obložite i ivicu posude. Testo izbodite viljuškom i ostavite ga neka miruje pola sata. Nakon toga po testu rasporedite praziluk. U manjoj posudi razmutite jaja, neutralnu pavlaku, vlašac, biber i biljni začin i prelijte preko praziluka. Stavite u zagrejanu rernu na 200 C i pecite 40 minuta.
PLjESKAVICE OD PROSA
Potrebno je: 100 g prosa, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 450 ml vode, šargarepa, tikvica, 40 g gaude, rendana korica od limuna, so, biber, peršun,maslinovo ulje

Na malo ulja propržite sitno seckan luk, dodajte proso i pržite još minut. Prelijte vodom, dodajte izgnječen beli luk i pola kašičice soli. Kuvajte na srednjoj vatri oko 20 minuta. U proso dodajte rendanu šargarepu, rendanu tikvicu, peršun, biber, rendan sir i rendanu koricu od pola limuna. Vratite na ringlu i neprestano mešajući kuvajte još 10 minuta da ispari sva tečnost koju su pustile tikvice. Sklonite sa šporeta, dodajte još malo soli i ohladite uz povremeno mešanje. Oblikujte pljeskavice i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.
NjOKE U PARADAJZ SOSU
Potrebno je: 500 g njoka, tegla sosa od paradajza, 50 g pinjola, kašika svežeg bosiljka, 2 čena belog luka, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber, 100 ml vode
Za posipanje: 4 kašike parmezana

Pinjole kratko propržite na tiganju bez masnoće, ali pazite da ne izgore. U manju posudu sipajte sos od paradajza, pinjole, iseckani bosiljak, maslinovo ulje, zgnječen beli luk, so i biber pa sve dobro promešajte. Pripremljenu smesu stavite u tiganj, dodajte vodu i prokuvajte nekoliko minuta. Njoke skuvajte u posoljenoj vodi, ocedite i pomešajte s pripremljenim sosom. Pospite narendanim parmezanom i poslužite.
AVOKADO SALATA
Potrebno je: 400 g čeri paradajza, 200 g kukuruza šećerca iz konzerve, 2 veća avokada, crvena paprika, pola glavice ljubičastog luka, 30 ml maslinovog ulja, 3 kašike svežeg soka limete, 2 čena pasiranog belog luka, so, biber

Kukuruz iz konzerve isperite hladnom vodom i ocedite. Stavite ga u dublju činiju. Ljubičasti luk isecite na tanke režnjeve. Čeri paradajz operite, osušite i presecite na pola. Avokado presecite na pola, izvadite košticu i presecite na manje kriške. Sve to staviti u činiju sa kukuruzom. U manju posudu stavite sok od limete, maslinovo ulje, so i biber, promešajte i prelijte preko povrća. Nežno promešati da se sve sjedini.
ZELENA ČORBA
Potrebno je: 30 g putera, struk praziluka, 2 krompira, kašičica biljnog začina, so, biber, veća tikvica, šaka smrznutog graška, narendana šargarepa, pola veze peršuna, maslinovo ulje
.jpg)
Na puteru propržite na kolutiće naseckani praziluk. Dinstajte nekoliko minuta i po potrebi dodajte malo vode. Iseckajte dva krompira na kockice, dodajte ga praziluku, zalijte sa nekoliko čaša vode (da dobro prekrije krompir) i kuvajte 15 minuta. Dodajte kašičicu biljnog začina, posolite i pobiberite. Ubacite tikvicu naseckanu na kolutove i šaku smrznutog graška. Kuvajte deset minuta dok se grašak i tikvica ne skuvaju. Skinite sa vatre. Dodajte malo maslinovog ulja, narendanu šargarepu i peršun. Čorbu izblendirajte štapnim mikserom direktno u šerpi.
PEČENI BATAT
Potrebno je: 3 batata, maslinovo ulje, so, biber, timijan, aleva paprika

Batat operite vrućom vodom zajedno sa korom, posušite i isecite na krupnije komade. Svaki komad namažite maslinovim uljem. Batat pospite sa malo soli, bibera i aleve paprike. Rasporedite ga u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Pospite timijan po vrhu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Služite uz caciki sos ili neki drugi na bazi jogurta.