Aromatični sir za pikantna jela
21. 10. 2018. u 09:25
Mnogi vole gorgonzolu u različitim kombinacijama. Napravite: vegetarijanske punjene paprike, lazanje „četiri vrste sira”, pastu sa tikvicama ili piletinu u sosu sa šampinjonima
Depositphotos
VEGETARIJANSKE PUNjENE PAPRIKE
Potrebno je: 500 g svežeg kravljeg sira, 100 g gorgonzole, 4 mesnate crvene paprike, jaje, kašika biljnog začina, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber
Cele paprike prokuvajte oko pet minuta u blago posoljenoj vodi pa odmah ohladite hladnom vodom. Prerežite ih po dužini, očistite od semenki i žilica. Mikserom dobro izmešajte sveži kravlji sir s jajetom, gorgonzolom isečenom na sitne kockice i biljnim začinom. Rasporedite sir u polovine paprika i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.
* * * * * * * * * * *

LAZANjE "ČETIRI VRSTE SIRA"
Potrebno je: 3 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 500 g mlevenog mesa, so, biber, 400 ml kisele pavlake, 12 kora za lazanje, 100 g gorgonzole, 100 g ementalera, 100 g trapista, 50 g parmezana. Za bešamel sos: 60 g maslaca, 60 g pšeničnog oštrog brašna, 1 l mleka, prstohvat soli, prstohvat bibera, prstohvat muškatnog oraščića
Na maslinovom ulju kratko propržite prerezani beli luk i izvadite ga iz tiganja. Dodajte meso i dinstajte, uz mešanje oko 15 minuta. Dodajte so, biber, origano i kad je gotovo skinite s vatre i umešajte pavlaku. Bešamel pripremite tako što ćete na maslacu kratko propržiti brašno pa uz stalno mešanje dodajte toplo mleko. Posolite, pobiberite i umešajte muškatni oraščić. Kuvajte na laganoj vatri sve vreme mešajući dok se sos ne zgusne. U vatrostalnu posudu koju ste lagano nauljili posložite red listova za lazanje, preko njih rasporedite trećinu mesa, jedan narendani sir i prelijte s nekoliko kašika bešamela. Nastavite da slažete lazanje, a završite tako da gornji list prelijete s ostatkom bešamela i pospite parmezanom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta.
* * * * * * * * * * *

PASTA SA TIKVICAMA
Potrebno je: 200 g testenine, 1/2 glavice luka, maslinovo ulje, 2 tamnozelene tikvice, so, biber, 100 g gorgonzole, 3 kašike krem-sira, 2 kašike seckanog peršuna
Stavite vodu da provri i kuvajte testeninu da bude "al dente". Procedite, ali ostavite nekoliko kašika da kasnije ubacite u sos. Dok čekate da voda za testeninu provri, sitno iseckajte luk i prodinstajte ga na ulju. Dodajte narendane tikvice i dinstajte desetak minuta dok sve ne omekša. U posebnom sudu izgnječite gorgonzolu i pomešajte je sa krem-sirom i sitno seckanim peršunom da sve bude glatko i kremasto. U sud sa tikvicama dodajte testeninu i pomešane sireve, malo vode u kojoj se kuvala testenina, pa na vatri sve lepo promešajte.
* * * * * * * * * * *

PILETINA U SOSU OD ŠAMPINjONA
Potrebno je: 4 komada pilećih grudi, 100 g gorgonzole, 250 g šampinjona, 250 ml pavlake za kuvanje, crni luk, 3 čena belog luka, kašičica senfa, so, biber, kari
Piletinu posolite, začinite karijem i premažite senfom, pa ostavite pola sata u frižideru da se marinira. Na maslinovom ulju prodinstajte sitno iseckan luk, dodajte beli luk i iseckane šampinjone. Posolite, pobiberite i dinstajte desetak minuta dok tečnost ne ispari. Ulijte pavlaku za kuvanje i ubacite narendanu gorgonzolu i dinstajte do željene gustine. Na maslinovom ulju propržite piletinu desetak minuta, pa je dodajte sosu. Sve zajedno ostavite na vatri još nekoliko minuta da se pomešaju ukusi.