A za desert - zrna grožđa

18. 10. 2018. u 21:18

Poslastice sa grožđem nisu često na repertoaru naših domaćica, ali nećete se pokajati ako napravite: kolač sa sremskim sirom, prosti puding, šareni kompot, sočnu pitu ili kolač sa ukusom cimeta

А за десерт - зрна грожђа

Shutterstock - Shutterstock

Kolač sa sremskim sirom

Potrebno je za koru: 2 jajeta, 4 kašike šećera, 4 kašike mekog brašna, 4 kašike gustina, šoljica ulja, 3 kašike mleka, 1/2 kesice praška za pecivo. Za fil: 6 listića želatina (10 g), 250 g neslanog sremskog (mladog) sira, 3 dl jogurta, 2 kašike šećera u prahu, sok od jednog limuna, kesica šlaga (40 g), 1 dl mleka, 500 g belog grožđa, 5 kašika hladne vode, 50 g neslanog kikirikija

Umitite belanca, dodajte žumanca i šećer, mutite još malo, pa u smesu uspite brašno, gustin, ulje, mleko i prašak za pecivo. Promešajte i sipajte u okrugli kalup. Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Napraviti fil tako što ćete želatin preliti sa pet kašika hladne vode i ostaviti da omekša. Izmiksajte sir, jogurt, šećer u prahu i sok od jednog limuna. Ocedite želatin i lagano ga zagrevajte da se otopi (ne sme da provri), potom ga sipajte u smesu od sira i jogurta, promešajte. Umutite šlag sa mlekom i sastavite ga sa prethodnom masom. Promešajte varjačom. Ohlađenu koru u kalupu premazati tankim slojem fila. Opranom grožđu izvadite semenke i poređajte ga preko prvog sloja fila. Preko grožđa sipajte ostatak fila i poravnajte površinu. Kolač ukrasite zrnima grožđa, stavite ga u frižider i, kada se ohladi, ukrasite kikirikijem.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Prosti puding

Potrebno je: 1 kg crvenog grožđa, 120 ml vode, 70 gr brašna, 100 g kristal šećera, kesica vanilin šećera

Grožđe operite, očistite i stavite da se nakratko kuva, a onda poklopite šerpu i kuvajte ga još 2-3 minuta. Uspite preko vodu i, uz povremeno mešanje, kuvajte 15 minuta. Kada je gotovo, ispasirajte ga, odnosno iscedite iz njega sok. Pomešajte brašno, vanilin i kristal šećer, pa to dodajte soku od grožđa. Sve dobro izmešajte, zatim kroz cediljku procedite smesu i ponovo je sipajte u šerpu u kojoj se kuvalo grožđe. Kuvajte dok se ne zgusne. Gotov puding sipajte u činijice, svaku prekrijte providnom folijom i stavite u frižider. Poslužite tek posle sat vremena.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Šareni kompot

Potrebno je: 1 kg crnog grožđa, 1 kg belog grožđa, šećer, 2 vanilin šećera

Grožđe skinite sa peteljki, dobro operite i njime napunite tegle. Na svaku teglu idu 2-3 kašike šećera i malo vanilin šećera. Nalijte tegle vodom, zatvorite ih i spustite u veliku šerpu u koju je na dno stavljena krpa, pa ulijte vodu sve do poklopca i stavite da se kuva. Kada voda počne da vri, isključite šporet i ostavite da se sva tečnost u šerpi ohladi. Izvadite tegle i ostavite ih na hladnom mestu.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Sočna pita

Potrebno je za testo: 450 g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo, 200 g margarina, 100 g šećera, prstohvat soli, sok od pola limuna, 2 žumanca, 2 kašike kisele pavlake. Za nadev: 1 kg crvenog grožđa, 2,5 dcl kisele pavlake, 120 g šećera, jaje, sneg od dva belanca, 3 kašike prezli, 1/2 kašičice cimeta

Zamesite testo od svih sastojaka, prekrijte ga folijom i stavite u frižider na pola sata. Belanca čuvajte za nadev. Potom testo razvaljajte i stavite u kalup (i na ivice), prethodno podmazan maslacem. Pecite ga u rerni 15 minuta na 180 stepeni. Otkinuta zrna grožđa stavite na testo i pecite još 15-20 minuta. Potom ulupajte sneg od dva belanca. Celo jaje umešajte sa šećerom i kiselom pavlakom i u to dodajte cimet i prezle. Na kraju u ovu kremu prespite sneg od belanaca i dobro promešajte. Nadevom prelijte testo i grožđe i pecite još 20 minuta na 180 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Sa ukusom cimeta

Potrebno je: 255 g oštrog brašna, 30 g margarina, jaje, 85 g smeđeg šećera, puna kašika praška za pecivo, 1/2 kašičice soli, 4 kašike mleka, 4 kašike jogurta, 250-300 g grožđa. Za posipanje: 1,5 kašika cimeta, 4 kašike smeđeg šećera

Pomešajte margarin sa 85 g šećera. U drugoj posudi izmešajte prašak za pecivo, brašno i so, pa tome dodajte pripremljen margarin, mleko, jogurt i umućeno jaje. Podelite testo na dva dela. Na pobrašnjenoj podlozi oklagijom lagano razvucite veći komad na 1 cm debljine. Pažljivo ga stavite u namašćenu posudu za pečenje (neka pokrije i ivice). Na to naseckajte zrna grožđa napola. Pospite preko grožđa 2 kašike šećera i cimet. Razvaljajte i manji komad testa i time pokrijte kolač. Pospite ga šećerom i cimetom i pecite oko 45 minuta na 220 C.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije