Kad kažemo blitva, uglavnom ćemo pomisliti na proleće. Ali nema razloga da ovu lisnatu biljku ne konzumiramo i na jesen. Bogata je vlaknima, zbog čega pomaže varenju, obiluje vitaminom A, odličan je izvor kalijuma, ima malo kalorija, svega 20 na 100 grama. Zbog blagog ukusa lako se kombinuje uz razna jela. Dinstana ima drugačiji ukus od kuvane, aromatičnija je i nije joj potrebno dodavati mnogo soli. Svežu možete dodati u smutije i napraviti zdravu užinu kad je kombinujete sa voćem i orašastim plodovima.

* * * * * * * * * * *

ČORBA SA OVSENIM PAHULjICAMA

Potrebno je: manja glavica luka, svežanj blitve, 4 kašike ovsenih pahuljica, 2 čena belog luka, so, biber, maslinovo ulje

Na maslinovom ulju kratko propržite na tanje režnjeve narezan luk. Dodajte ovsene pahuljice, promešajte, pa prelijte vodom. Posolite, pobiberite i kuvajte pet minuta. Dok se kuva, očistite i naseckajte blitvu. Ubacite je u supu, zatim dodajte iseckan beli luk i kuvajte još minut, dva. Zatim je sklonite sa vatre i izmiksajte štapnim mikserom.

* * * * * * * * * * *

SARMICE U SOSU OD PARADAJZA

Potrebno je: 30 listova blitve, glavica crnog luka, 300 g mlevenog mesa, 150 g pirinča, so, biber, biljni začin, ulje. Za preliv: 180 ml kisele pavlake, 2 jajeta, 200 g pasiranog paradajza, so

Operite listove blitve, odsecite peteljke i kratko blanširajte u ključaloj slanoj vodi. Vadite listove na tanjir. Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk, dodajte mleveno meso i kratko dinstajte. Začinite solju, biberom i biljnim začinom. U drugoj šerpi obarite pirinač u vodi, malo ga posolite i sjedinite sa mesom i lukom. Na svaki list blitve sipajte po kašiku fila i smotajte sarmicu. Vatrostalnu posudu podmažite uljem i ređajte sarmice, jednu do druge. Napravite preliv od pavlake, jaja, soli i paradajza, pa prelijte preko sarmica. Sarmice staviti u rernu i uključite je na 250 stepeni. Pecite dok sarmice ne porumene i dok ne ispari sva tečnost.

* * * * * * * * * * *

DIJETALNI KROMPIR

Potrebno je: 1/2 kg listova blitve, 4 komada većih belih krompira, kašičica soli, maslinovo ulje, 4 čena belog luka, prstohvat peršuna

U veću posudu za kuvanje naspite hladnu vodu i dodajte krompir iseckan na kocke. Kad bude pri kraju kuvanja, nakon otprilike 15-20 minuta, dodajte očišćene i na uzdužno prepolovljene listove blitve. Kad se blitva skuva, sve procedite. Prebacite u činiju, dodajte maslinovo ulje, so, beli luk i peršun. Dobro promešajte i odmah poklopite, da se mirisi i ukusi sjedine. Služite kao prilog uz ribu.

* * * * * * * * * * *

SLASNI KIŠ

Potrebno je: 150 g pšeničnog glatkog brašna, 100 g pšeničnog oštrog brašna, pola kašičice soli, kašičica praška za pecivo, 125 g maslaca, 100 g svežeg sira, 1 jaje. Za nadev: 600 g blitve, 30 ml maslinovog ulja, 2 čena belog luka, pola kašičice soli, prstohvat bibera, kašičica biljnog začina, 200 g svežeg sira, 2 jajeta, 400 g kisele pavlake, kašika naseckanog peršuna

Pomešajte obe vrste brašna, dodajte so i prašak za pecivo i maslac narezan na listiće. Dobro sve umesite, najbolje prstima. Dodajte izgnječen sir i razmućeno jaje, pa sve zajedno zamesite. Testo zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider oko pola sata. Ohlađeno testo razvaljajte u obliku kruga tako da bude sa svih strana veće od kalupa za kiš promera 26 cm. Pomoću valjka za testo pažljivo ga prebacite u namašćen kalup i prstima dobro utisnite uz dno i stranice kalupa. Testo pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta. Dok se testo peče, blitvu operite i kratko blanširajte u ključaloj slanoj vodi. Zatim je prelijte hladnom vodom, dobro ocedite i naseckajte. Na malo maslinovog ulja kratko propržite naseckani beli luk, pa dodajte blitvu. Posolite i pobiberite, dodajte biljni začin, pa kratko prodinstajte. Dodajte sveži sir, umućena jaja, pavlaku, peršun i sve zajedno još jednom izmešajte. Smesu izlijte na polupečeno testo i pecite još otprilike pola sata.