NEOBIČAN MOZAIK

Potrebno je:

Za testo: 250 g brašna, 125 g putera, 60 g šećera, prstohvat soli, vanilin šećer, jaje, pola praška za pecivo

Za kremu: 2 jaja, 200 g kisele pavlake, 100 g slatke pavlake, 120 g šećera, vanilin šećer, puding od vanile, 3 do 4 kruške, po mogućstvu vilijamovke


Obložite okrugao pleh pek papirom po dnu i stranama, pa u njega sipajte prhko testo zamešeno od navedenih sastojaka. Umutite krem mešajući postupno sve sastojke, a potom ogulite kruške, isecite po dužini na osmine i poređajte po testu jednu za drugom. Prelijte ravnomerno preko krem i stavite na 180 stepeni da se peče oko sat vremena. Zapravo, sve dok gornji sloj ne dobije smeđkastu boju.


ČAROBNE MINI PALAČINKE

Potrebno je: 2 šoljice brašna, jaje, 4 kruške, 2 kašičice vanilin ekstrakta, 3 do 4 kašike tamnog ruma, 2 do 3 kašičice belog šećera, 3 kašičice cimeta, 2 kašičice smeđeg šećera, 2 kašičice praška za pecivo

Za sos: 50 g neslanog putera, 2 kašike tamnog meda

Ogulite kruške i presecite ih na pola po širini. Veću polovinu secite na krugove vadeći sredinu, a manje polovine izmiksujte. Na malo ulja pržite isečene krugove 2 do 3 minuta, posute sa malo belog šećera da se karamelizuju. Ispržene ih ostavite po strani, a izmiksani deo pomešajte sa malo smeđeg šećera i takođe popržite 1 do 2 minuta na vrlo malo ulja. Potom pripremite smesu, koja je dovoljna za 12 malih palačinki. Sipajte brašno u veću činiju, pa postupno dodajte i sve ostale sastojke zajedno sa izmiksanim kruškama. Polako mešajte uz dodavanje vode dok ne dobijete mnogo gušću smesu nego za obične palačinke. Na vrelo ulje, malom kutlačom sipajte smesu da dobijete okruglu mini palačinku, pa na nju odmah stavite kolutić kruške, malo pritisnite da uđe u smesu, pržite oko minut i odmah okrenite da pečete i drugu stranu. Vodite računa da su palačinke malo deblje i da im treba duže da se peku. Pečene slažite na papirnati ubrus da se upije višak ulja. Možete da ih slažete jednu na drugu ili svaku ponaosob, a pre služenja ih prelijte sa tamnim medom rastopljenim u vrelom puteru.


UKUSNO ZADOVOLjSTVO

Potrebno je: 600 ml mleka, 200 do 300 g brašna, 3 jaja, šoljica ulja, malo soli, 600 g krušaka, malo šećera u prahu, vanilin šećer


Umutite mikserom jaja, dodajte polovinu mleka i brašna, kao i so, a onda sve sjedinite da nema grudvica. Dodajte ostatak mleka, vodeći računa da masa bude gušća nego za palačinke. Pouljite i ugrejte pleh u rerni da bude dobro vruć pa sipajte smesu. Kruške isecite na tanke kriške i poređajte po testu. Krajeve testa preklopite preko krušaka pa pecite na 200 stepeni, 30 do 35 minuta da dobro porumeni. Vruće pospite prah šećerom pomešanim sa vanilin šećerom.


ČOKOLADNI KUGLOF

Potrebno je: 2 kruške, 5 žumanaca, po 150 g šećera, putera i čokolade za kuvanje, kašika kakaa, 30 ml mleka, malo rendane pomorandžine kore, 200 g brašna, kesica praška za pecivo, 3 belanca, kašika brašna, šećer u prahu za posipanje, puter za podmazivanje kalupa


Kalup za kuglof dobro podmažite puterom i pospite brašnom. Kruške oljuštite, očistite semenke i isecite na kockice. Umutite žumanca i šećer, a zatim dodajte omekšali puter i dobro umutite. Čokoladu rastopite na pari i malo ohladite, a zatim je dodajte žumancima zajedno sa kakaom, mlekom i korom pomorandže, pa sve lepo sjedinite. U smesu dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, pa opet sve sjedinite. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca, a zatim kašiku po kašiku sipajte u testo, lagano mešajući varjačom. Kockice krušaka pospite kašikom brašna, promešajte, a zatim ih lagano umešajte u testo. Testo potom sipajte u kalup i pecite u rerni oko 60 minuta na 180 stepeni. Pri kraju pečenja, kuglof pokrijute aluminijumskom folijom da ne bi zagoreo. Kada je pečen izvadite iz rerne i ostavite 2 do 3 minuta da odstoji u kalupu, a zatim ga prebacite na čistu salvetu da se ohladi. Ohlađeni kuglof pospite šećerom u prahu.


MIRISNE ŠTRUDLICE

Potrebno je: 500 g lisnatog testa, po 200 g krušaka i jabuka,- 120 g suvih sitno iseckanih smokava, 40 g rogača, kašičica cimeta, sećer po ukusu, 50 g griza, 30 g prženih mlevenih lešnika ili oraha (može i oboje), 20 g putera, sok jedne pomorandže

Kruške i jabuke ogulite i izrendajte, pa ih lagano pirjanite na puteru sa pomorandžinim sokom dok malo ne omeknu. U smesu dodajte ostale sastojke i lagano izmješajte da se sve sjedini. Po ukusu pošećerite i ostavite da se ohladi. Razvaljajte lisnato testo kao za štrudlu, nanosite nadev i rolajte. Slažite u odgovarajući pleh i pecite na 200 do 220 stepeni dok lepo ne porumeni. Pre vađenja proverite čačkalicom da li je pečeno.