GURMANSKE ĆUFTE

Potrebno je:

* 500 g mlevenog mesa

* glavica crnog luka

* jaje

* 3 kašike prezli

* 3 čena belog luka

* 2 dl kuvanog paradajza

* so, biber

* svež peršun

Meso sjedinite sa jajetom, dodajte sitno seckan crni i dva čena belog luka, prezle, so, biber i seckani peršun. Ostavite masu da odstoji 20 minuta, pa oblikujte male lopte i uvaljajte svaku u prezle. Zagrejte ulje u većem tiganju i polako stavljajte loptice da se proprže. Pred sam kraj prženja, nalijte paradajz sa čenom seckanog belog luka i ostavite da se krčka na tihoj vatri desetak minuta. Služite uz krompir, pirinač ili povrće po želji.


RIBA U RERNI

Potrebno je:

* 800 g ribe po izboru

* 2 čena belog luka

* 2 veze peršunovog lista

* limun

* maslinovo ulje

* 2 paradajza

* 5-6 čeri paradajza

* morska so

Luk i peršunov list očistite i sitno isecite. Pomešajte sa maslinovim uljem, pa dobijenom marinadom dobro natrljajte očišćenu i posoljenu ribu sa svih strana. Nakapajte polovinu limuna preko ribe i ostavite je oko pola sata da odstoji. Zatim je zavijte u aluminijumsku foliju, pa je stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta. Otvorite foliju, okrenite ribu i vratite je u rernu da se zapeče. Pred kraj sasvim sklonite foliju. Servirajte je sa kriškama limuna uz paradajz i čeri.


ČORBA

Potrebno je:

* 5 glavica belog luka

* 2 kašike putera

* 2 kašike maslinovog ulja

* 2 glavice crnog luka

* 2 kašike sveže ili sušene majčine dušice i peršuna

* 250 ml pilećeg bujona

* 3 šolje iskidanog starog hleba

* šolja pavlake

Očistite beli luk, prelijte ga sa malo maslinovog ulja i umotajte u aluminijumsku foliju. Pecite ga 90 minuta u rerni, a zatim ostavite da se malo ohladi. U međuvremenu u šerpi zagrejte maslinovo ulje i puter. Prodinstajte crni luk desetak minuta, a zatim u šerpu ubacite i izgnječeni pečeni beli luk. Dobro promešajte i dodajte malo seckane majčine dušice, peršuna, pileći bujon, hleb i dve litre vode, pa kuvajte deset minuta. Dobro promešajte mešavinu u blenderu dok ne dobijete kremastu teksturu, pa je vratite u lonac i dodajte malo pavlake, soli i bibera po želji. Dekorišite svežim celerom.


BRZI BRUSKETI

Potrebno je:

* 230 g putera

* 4 čena belog luka

* 3 kašike svežeg peršuna

* francuski hleb ili baget

* 150 g kačkavalja

Rastopljen puter pomešajte sa iseckanim peršunom i belim lukom. Isecite kriške baget hleba, premažite ih namazom, poređajte u pleh i prekrijte folijom. Ubacite bruskete u rernu da se peku oko deset minuta, pa ih izvadite, pospite kačkavaljem i vratite u rernu da se peku još nekoliko minuta.


PIKANTNA PASTA

Potrebno je:

* 200 g testenina po želji

* 2 sveža paradajza

* ljuta paprika

* 3 čena belog luka

* nekoliko listova svežeg bosiljka

* so, biber

* malo maslinovog ulja

Dok se testo kuva, paradajz i papriku isecite na sitnije kocke, a beli luk izdrobite kašičicom. U tiganju na malo maslinovog ulja kratko propržite beli luk, pa dodajte šaku svežih listova bosiljka. Skinite sa vatre i u tiganj dodajte kockice paradajza i paprike. Posolite, pobiberite po ukusu, promešajte i sipajte preko kuvanih testenina, na sredinu tanjira. Po želji možete dodati i ribanog parmezana ili nekog drugog sira.