Beli luk jelu daje šmek
21. 09. 2018. u 11:29
Predlažemo recepte sa belim lukom. Pripremite gurmanske ćufte, ribu u rerni, čorbu, brze bruskete...
Shutterstock
GURMANSKE ĆUFTE
Potrebno je:
* 500 g mlevenog mesa
* glavica crnog luka
* jaje
* 3 kašike prezli
* 3 čena belog luka
* 2 dl kuvanog paradajza
* so, biber
* svež peršun
Meso sjedinite sa jajetom, dodajte sitno seckan crni i dva čena belog luka, prezle, so, biber i seckani peršun. Ostavite masu da odstoji 20 minuta, pa oblikujte male lopte i uvaljajte svaku u prezle. Zagrejte ulje u većem tiganju i polako stavljajte loptice da se proprže. Pred sam kraj prženja, nalijte paradajz sa čenom seckanog belog luka i ostavite da se krčka na tihoj vatri desetak minuta. Služite uz krompir, pirinač ili povrće po želji.
RIBA U RERNI
Potrebno je:
* 800 g ribe po izboru
* 2 čena belog luka
* 2 veze peršunovog lista
* limun
* maslinovo ulje
* 2 paradajza
* 5-6 čeri paradajza
* morska so

Luk i peršunov list očistite i sitno isecite. Pomešajte sa maslinovim uljem, pa dobijenom marinadom dobro natrljajte očišćenu i posoljenu ribu sa svih strana. Nakapajte polovinu limuna preko ribe i ostavite je oko pola sata da odstoji. Zatim je zavijte u aluminijumsku foliju, pa je stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta. Otvorite foliju, okrenite ribu i vratite je u rernu da se zapeče. Pred kraj sasvim sklonite foliju. Servirajte je sa kriškama limuna uz paradajz i čeri.
ČORBA
Potrebno je:
* 5 glavica belog luka
* 2 kašike putera
* 2 kašike maslinovog ulja
* 2 glavice crnog luka
* 2 kašike sveže ili sušene majčine dušice i peršuna
* 250 ml pilećeg bujona
* 3 šolje iskidanog starog hleba
* šolja pavlake

Očistite beli luk, prelijte ga sa malo maslinovog ulja i umotajte u aluminijumsku foliju. Pecite ga 90 minuta u rerni, a zatim ostavite da se malo ohladi. U međuvremenu u šerpi zagrejte maslinovo ulje i puter. Prodinstajte crni luk desetak minuta, a zatim u šerpu ubacite i izgnječeni pečeni beli luk. Dobro promešajte i dodajte malo seckane majčine dušice, peršuna, pileći bujon, hleb i dve litre vode, pa kuvajte deset minuta. Dobro promešajte mešavinu u blenderu dok ne dobijete kremastu teksturu, pa je vratite u lonac i dodajte malo pavlake, soli i bibera po želji. Dekorišite svežim celerom.
BRZI BRUSKETI
Potrebno je:
* 230 g putera
* 4 čena belog luka
* 3 kašike svežeg peršuna
* francuski hleb ili baget
* 150 g kačkavalja

Rastopljen puter pomešajte sa iseckanim peršunom i belim lukom. Isecite kriške baget hleba, premažite ih namazom, poređajte u pleh i prekrijte folijom. Ubacite bruskete u rernu da se peku oko deset minuta, pa ih izvadite, pospite kačkavaljem i vratite u rernu da se peku još nekoliko minuta.
PIKANTNA PASTA
Potrebno je:
* 200 g testenina po želji
* 2 sveža paradajza
* ljuta paprika
* 3 čena belog luka
* nekoliko listova svežeg bosiljka
* so, biber
* malo maslinovog ulja

Dok se testo kuva, paradajz i papriku isecite na sitnije kocke, a beli luk izdrobite kašičicom. U tiganju na malo maslinovog ulja kratko propržite beli luk, pa dodajte šaku svežih listova bosiljka. Skinite sa vatre i u tiganj dodajte kockice paradajza i paprike. Posolite, pobiberite po ukusu, promešajte i sipajte preko kuvanih testenina, na sredinu tanjira. Po želji možete dodati i ribanog parmezana ili nekog drugog sira.
Vozd
21.09.2018. 11:56
Pita vas moja supruga , koga pravite ludim ?? One koje znaju da kuvaju ili ...
Do sad smo beli luk koristili samo protiv vampira! Ko je ovde lud?!
Beli luk ima jaku, jaku aromu i ne daje jelu šmek već mu oduzima ukus, jelo treba da se oseća od čega i kog mesa je pravljeno ili povrća, a svako sebi po ukusu neka doda luk, ili drugi začin, ne kaze se dzabe da o ukusima NE TREBA raspravljati!
Komentari (1)