HLEB SA ORASIMA

Potrebno je: 4 čaše brašna, prašak za pecivo, kašičica sode bikarbone, 1/2 kašičice soli, 4 kašičice cimeta prstohvat muskatnog oraha, 1/2 bočice ekstrata od vanile, čaša ulja, čaša meda, čaša šećera, 3 jajeta, čaša nes kafe, sok i kora od pomorandže, čaša seckanih oraha

Ručnom mutilicom promešajte ulje, sok od pomorandže, med, jaja, kafu. Dodajte šećer, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, koru od pomorandže dobro promešajte, začinite vanilom, muskatnim oraščićem, cimetom, pa dodajte seckane orahe. Sipajte smesu u veliki kalup za kuglof ili pravougani pleh i stavite u rernu zagrejanu na 200 C. Posle 10 minuta smanjite temperaturu, pleh prekrijte folijom i nastavite da pečete još 20-ak minuta.


ČOKOLADNI SAN

Potrebno je: 100 g tamne čokolade, 5 jaja, 150 g maslaca, vanilin šećer, 200 g meda, 100 brašna, 50 g gustina, 50 g mlevenog keksa, prstohvat soli, 180 g jogurta, 2 kašike kakaa, kašika cimeta, kašika praška za pecivo, 250 g marmelade od kajsije

Za glazuru: 150 g maslaca, 100 g mlečne čokolade, 50g tamne čokolade, 120 ml mleka, 20 g šećera

Odvojte belanca od žumanaca. Maslac i vanilin šećer penasto umutite i dodajte jedno po jedno žumance, i dalje muteći, pa med, mutite dok ne dobijete glatku smesu. Čokoladu otopite na slaboj vatri, pa dodajte prethodnoj masi, i dalje muteći. Zatim uspite jogurt. Brašno, gustin, kakao i začine pomešajte i dodajte mleveni keks, pa ubacite u tečnu masu. Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg, pa dodajte lagano prethodnoj masi. Testo ulijte u pleh za pečenje 20x30 i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C, 20-25 minuta. Kad je pečeno, testo ohladite i presecite oštrim nožem na pola. Premažite između marmeladom u koju ste dodali kašičicu cimeta, preklopite drugom korom i ostavite na hladnom. Pripremite glazuru tako što ćete zagrejati maslac, šećer i mleko, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ostavite desetak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda prelijte po kolaču. Dobro ohladite pre služenja.


KARAMEL TORTA

Potrebno je: 8 belanaca, 4 kašika šećera, 3 kašike meda, kesica vanilin šećera, 3 kašike brašna, 3 kašike kakaa, 50 g narendane tamne čokolade, 4 kašike milerama

Za karamel fil: 8 žumanaca, 2 kašike šećera, 2 kašike meda, 100 ml mleka, 100 g bele čokolade za kuvanje, 2 kockice mlečne čokolade,* 50 ml slatke pavlake

Za karamel glazuru: 4 kašike žutog šećera u prahu, 75 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 20 g maslaca

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Belancima dodajte šećer i umutite ih mikserom u čvrst sneg. Dodajte brašno, kakao, vanilin šećer i izmešajte varjačom. Dodajte mileram, med, narendanu čokoladu i promešajte. Smesu izlijte u kalup prečnika 24 cm koji ste prethodno obložili pek papirom. Pecite 15 minuta, smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite još 15 minuta. Pečenu koru izvadite iz kalupa zajedno sa papirom, prevrnite na tacnu i lagano skinite papir. Kad se prohladi, presecite je vodoravno da dobijete dve kore. Miskerom umutite žumanca. Na umerenoj vatri otopite šećer. Skinite sa vatre i dodajte mleko. Vratite na tihu vatru i zagrevajte uz neprestano mešanje dok se sav šećer ne otopi. Dodajte žumanca. Zagrevajte na slaboj vatri uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne zgusne. Skinite sa vatre i mešajte dok ne prestane zgušnjavanje. Vratite na vatru i uz mešanje zagrevajte još oko pet minuta, povremeno skidajući sa vatre, da se žumanca ne zgrudvaju. Kad dobijete glatku masu, skinite sa vatre i dodajte izlomljenu belu i mlečnu čokoladu i med. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Kad se fil ohladi, dodajte slatku pavlaku i umutite mikserom. Oko prve kore stavite obruč za torte. Premažite je filom i prekrijte drugom korom. Ostavite u frižideru da se stegne nekoliko sati, pa skinite obruč. Glazuru pripremite tako što ćete belu čokoladu istopiti u mikrotalasnoj rerni. Na umerenoj vatri otopite žuti šećer u prahu. Skinite sa vatre i dodajte tečnu slatku pavlaku. Vratite na tihu vatru i zagrevajte uz neprestano mešanje dok se sav šećer ne otopi. Skinite sa vatre i dodajte istopljenu belu čokoladu. Promešajte, dodajte maslac i mešajte dok se ne istopi. Kratko je zagrejte na tihoj vatri da postane ređa kako bi se lakše premazala preko torte. Izlijte toplu karamel glazuru na sredinu ohlađene torte. Špatulom lagano mažite glazuru od sredine ka obodu torte i postepeno je tanjite.


SMUTI SA MALINOM

Potrebno je: banana, pola šolje malina, sok od pola pomorandže, kašika meda, šaka indijskog oraha, pola šolje bademovog mleka, kašika lanenog semena

Iscedite sok od pola pomorandže. Oljuštite bananu, isecite na deblje kolutove i ubacite u blender. Dodajte pola šolje malina (može zamrznutih), kašiku meda, indijski orah, bademovo mleko, kašiku lanenog semena i sve miksajte 30-ak sekundi.


MUS SA BOROVNICOM

Potrebno je: 100 g tamne čokolade, 70 g mleka, kašika meda, 150 g maskarponea, 100 g borovnica

Zagrejte mleko, pa šerpu sklonite sa vatre. Odmah dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i promešajte mutilicom da dobijete glatku smesu. Dodajte med, pa još jednom promešajte. Mikserom umutite maskarpone, umešajte ga u prohlađenu čokoladu i promešajte. Sipajte u staklene čaše, ohladite u frižideru. Pre služenja, pospite borovnicama.