DEKORATIVNE RUŽICE OD JABUKA

Potrebno je: pakovanje lisnatog testa, 2-3 jabuke, 100 g džema od kajsija

Isecite jabuke na kriške debljine 0,5 cm, pa stavite u vruću vodu da omekšaju. Razvučeno testo isecite na trake širine 5 cm, premažite ih džemom, pa preko nanesite omekšale jabuke. Uvijte u rolat i pritisnite sa jedne strane, tako da se dobije osnova na kojoj će ružice da stoje.

Poređajte ih u pleh sa postavljenim pek papirom i pecite na 180 stepeni do 20 minuta.

* * * * * * *

KREMASTI TROUGLIĆI

Potrebno je: kg lisnatog testa. Za krem: 350 ml svežeg mleka, 150 g pavlake, 100 g šećera, jaje, 3 žumanceta, 40 g skroba, 1-2 kesice vanilin šećera

Zagrejte mleko zajedno sa pavlakom. Posebno umutite jaje, 2 žumanetca, šećer i skrob, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Dodajte 1/3 smese od pavlake i mleka pa umutite, a preostalu količinu stavite da se kuva. Dok se kuva, dodajte vanilin šećer, a kada proključa sipajte smesu sa jajima u tankom mlazu uz neprestano mešanje, dok se krem ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Lisnato testo razvijte u koru debljine 0,5 cm i isecite na kocke. U sredinu svake kocke stavite po kašiku ohlađenog krema, savijte svaku kocku u trougao, premažite razmućenim žumancetom i pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Po želji, možete posuti šećerom u prahu.

* * * * * * *

BRZA TORTA

Potrebno je: 500 g lisnatog testa, 2 pudinga od vanile, 1 l svežeg mleka, šećer, po želji 500 g malina ili 100 g oraha

Rastanjite lisnato testo pa ga isecite na tri jednake trake. Svaku traku izbušite viljuškom, pa sve zajedno ispecite u rerni na 180 stepeni. Kada se kore ohlade, prvu namažite polovinom spremljenog pudinga po uputstvu sa kesice. Na puding možete da poređate maline, a potom stavite drugu koru i ponovite postupak sa preostalom količinom pudinga. Stavite treću koru, pospite šećerom u prahu, a ukoliko želite, po vrhu možete staviti maline ili mlevene orahe.

* * * * * * * *

PAŠTETICE SA POMORANDžAMA I GROŽĐEM

Potrebno je: 500 g lisnatog testa. Za krem: 3 kašike brašna, 600 ml svežeg mleka, 3 jajeta, 50 g putera, 1/2 šolje šećera, vanila u štapiću, 2 pomorandže, šećer u prahu za posipanje, grožđe za dekorisanje

Lagano rastanjite lisnato testo u pravougaoni oblik da bude veće od površine velikog kalupa za pečenje, pa isecite na četvrtaste komade veličine pekarske paštete. Puterom namažite pleh i u njega poređajte isečene komade. Viljuškom testo izbušite na nekoliko mesta po dnu, da se tokom pečenja ne bi podizalo. Pokrijte papirom za pečenje i stavite u rernu na 200 stepeni da se peče 7 minuta, dok ne dobije zlatkastu boju. Izvadite, skinite papir i ostavite da se potpuno ohladi. Za to vreme napravite krem tako što ćete u posudi umutiti jaja se šećerom, dodati mleko, brašno i vanilu. Aromatizujte sokom od jedne pomorandže, pa smesu sipajte u teflonsku šerpu, da se ugreje. Ostavite da provri, stavite potom puter i neprestano mešajte dok ne dobijete gust krem. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Ohlađen krem sipajte na ispečene paštetice, ostavite da se stegne, a potom pospite šećerom u prahu i ukrasite komadima pomorandže i zrnima grožđa.