ČAROBNI TIRAMISU

Potrebno je: 4 manja pakovanja piškota, 4 jajeta, 200 g šećera, vanilin šećer, 200 ml slatke pavlake, 400 g kisele pavlake, kašika kafe, 250 ml vode. kakao prah

Sjedinite jaja i šećer, pa ih kuvajte na pari i ohladite. Dodajte umućenu slatku pavlaku i nastavite da mutite, a potom i kiselu pavlaku, pa promešajte varjačom. Kafu skuvajte, ohladite i procedite, u nju umačite donji deo piškota i ređajte u kalup po želji. Prelijte filom, pa opet složite piškote i tako redom - po tri reda piškota i fila. Na kraju pospite kakao prahom.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

ČOKO PROFITEROLE

Potrebno je: 125 g margarina, 5 dl vode, 250 g brašna, 4 jajeta, kašika šećera, kašičica soli. Za krem: 200 g šećera, jaje, 3 kašike gustina, 4 dl mleka, 1 dl pavlake za kuvanje, rendana kora od jednog manjeg limuna, prstohvat muskatnog oraha. Za preliv: 200 g čokolade za kuvanje, 1 dl mleka

Umesite testo od margarina, brašna, vode, soli i šećera, pa ga ostavite da se hladi. Kada bude mlako, dodajte jedno po jedno jaje, mešajte dok se ne dobije glatko testo. Pravite loptice veličine oraha i stavite ih u pleh. Pecite na 200 stepeni, oko pola sata. Ostavite ih da se ohlade. Pomešajte sve sastojke za fil u šerpi, dobro promešajte i kuvajte na umerenoj vatri dok se smesa ne zgusne. Špricom punite odozdo profiterole kremom i svaku umočite u preliv koji ste napravili tako što ste čokoladu otopili sa mlekom.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

PRINCES KROFNE

Potrebno je za testo: 4 šoljice vode, 2 šoljice ulja, 10 kašika brašna, 2 kašike gustina, kašičica praška za pecivo, 4 jajeta. Za fil: 1 l mleka, 10 kašika šećera, 3 kesice pudinga od vanile, 2 kesice vanilin šećera, 250 g šlaga u prahu

U posudu stavite vodu i ulje, kada provri dodajte gustin, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte i ostavite da se hladi, pa dodajte jaja i izmutite mikserom. Masu stavite u špric i istiskujte je na male kupice u pleh, pa ih pecite na 200 stepeni dok ne pozlate. U prokuvano mleko i šećer dodajte puding i kuvajte, pa kada se ohladi pomešajte sa umućenim šlagom. Krofne presecite na pola i na jednu polovinu stavljajte fil, a preko fila drugu polovina testa. Po želji prelijte topljenom čokoladom.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

LEDENE KOCKE

Potrebno je za koru: 6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 3 kašike kakao praha. Za preliv: 300 gr šećera, 200 ml vode, vanilin šećer. Za fil: 1 l mleka, 3 kašike gustina, 3 kašike brašna, 10 kašika šećera, 250 g margarina, 2 vanilin šećera. 100 g čokolade za kuvanje. Za glazuru: 100 g čokolade, 2 kašike ulja, kockica margarina

Belanca umutite sa šećerom, pa dodajte žumanca, brašno i kakao, i prespite u pleh. Pecite koru 15 minuta na 180 stepeni. Sipajte 300 grama šećera u šerpu, dodajte 200 ml vode i vanilin šećer, pa skuvajte preliv na umerenoj vatri. Od litre mleka odvojite 200 mililitara, pa dodajte izmešano brašno i gustin, masu ulijte u ostatak provrelog mleka u koje ste prethodno dodali šećer i vanilin šećer. Skuvan fil ostavite da se ohladi. Margarin umutite i pomešajte sa ohlađenim filom, a zatim smesu podelite na pola i u jednu polovinu dodajte čokoladu. Dobro izjednačite i filujte prvo beli fil, pa čokoladni i onda glazuru od čokolade koju ste istopili sa uljem i margarinom.