PILETINA U SOKU POMORANDžE

Potrebno je: pile od 1,5 kg, 3 pomorandže, koren celera, manja glavica luka, 3 zrna karanfilića, veza peršuna, 0,5 dl vinjaka, 50 g maslaca. so, biber

Pile operite, osušite, isecite na komade, posolite i pobiberite. Jednu pomorandžu prepolovite i u njenu koru zabodite zrna karanfilića. Preostale pomorandže dobro operite, oljuštite, koru sitno iseckajte, a pomorandže iscedite. Na vrelom ulju propržite seckani luk, dodajte komade piletine i pržite da porumene sa obe strane. Prelijkoru pomorandže, polutke pomorandži sa zrnima karanfilića i celer isečen na tračice. Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 15 minuta na umerenoj temperaturi, sklonite poklopac i kuvajte još pet minuta. Meso i celer rasporedite u tanjire i prelijte sokom u kojem su dinstani.

* * * * * * * * * * * * * *

SVINjETINA PUNjENA KRUŠKAMA

Potrebno je: 1 kg svinjskog filea, 200 g dimljene slanine, 6 suvih kajsija, 2 kruške, 1 dl belog vina, 3 kašike "balzamiko" sirćeta, čen belog luka, 4 kašike maslinovog ulja, grančica žalfije, 2 struka vlašca, so, biber

File zasecite horizontalno i napunite ga listovima žalfije, 2 sitno iseckane kajsije (prethodno pola sata potopljene u mlakoj vodi) i jednom kruškom isečenom na tanje kriške. Meso prekrijte režnjevima slanine i uvežite kanapom. Sitno iseckajte vlašac i preostale kajsije, a krušku isecite na kriške. Ovu mešavinu, kojoj ste dodali i beli luk, zajedno sa mesom stavite u pleh, pa posolite, pobiberite, zalijte vinom i maslinovim uljem i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Izvadite meso iz rerne i prebacite u veći sud. Žalfiju i beli luk povadite iz sosa od pečenja, a ostatak izmiksujte i tom mešavinom prelijte meso. Poklopite, sve zajedno ponovo zagrejte i neposredno pre skidanja sa vatre dodajte sirće. Sklonite poklopac i ostavite da višak tečnosti ispari. Skinite kanap, meso isecite na tanke kriške i služite uz krompir.

* * * * * * * * * * * * * *

HLADNA ČORBA U DINjI

Potrebno je: 4 male dinje, 120 g krem-sira, 2 limuna, 2 zelene papričice, kašičica "tabasko" sosa, komadić svežeg đumbira, 4 tanka režnja pršute (nije obavezno)

Dinjama odsecite vrh, uklonite semenke i izdubite ih, ali ostavite pola centimetra pulpe. Stavite ih u frižider da se hlade. Ostatak pulpe izmiksajte, dodajte sir, sok od jednog limuna, tabasko sos, i nastavite još da miksate dok ne dobijete gust krem. Paprike očistite, iseckajte na trake, dodajte narendani đumbir, 2-3 kašike soka preostalog limuna, posolite i promešajte. Ohlađene i izdubljene dinje napunite krem čorbom, odozgo rasporedite mešavinu paprike, đumbira i limuna, a možete da ubacite i po režanj pršute.

* * * * * * * * * * * * * *

RIŽOTO SA CRNIM GROŽĐEM

Potrebno je: 350 g pirinča, 100 g grožđa, 2,5 dl crnog vina, 3 kašike maslinovog ulja, glavica crnog luka, 7 dl pileće supe od kocke, 4 kašike putera, 5-6 kašika rendanog parmezana, 2 kašike svežeg iseckanog bosiljka, so, biber

Na zagrejanom maslinovom ulju izdinstajte sitno iseckani crni luk. Zrna grožđa dobro operite, oljuštite i prepolovite, izvadite semenke, dodajte luku, pržite uz povremeno mešanje na umerenoj vatri. Sipajte pirinač, dinstajte sve nekoliko minuta, pa ulijte vino. Kuvajte dok alkohol ne ispari, a onda sipajte supu. Kuvajte do željene gustine, potom ubacite puter, začinite i pospite bosiljkom i parmezanom. Isključite ringlu, poklopite i ostavite 2-3 minuta da se sir istopi. Servirajte odmah, a po želji dekorišite celim zrnima grožđa.

* * * * * * * * * * * * * *

MARINIRANA JAGNjETINA I MALINE

Potrebno je: 800 g jagnjećih kotleta, 250 g malina, 1 dl suvog belog vina, 40 g maslaca, kašika "balzamiko" sirćeta, 2-3 grančice vlašca, pola čena belog luka, so, biber

Pola malina izgnječite viljuškom i dobijeni pire sipajte preko jagnjećih kotleta. Dodajte vino i luk isečen na listiće, prekrijte folijom i sat vremena držite u frižideru. Na vrelom maslacu propržite sa obe strane oceđene kotlete, dodajte ostatak malina, smanjite temperaturu i sve dinstajte pet minuta. Posolite, pobiberite, poprskajte sa nekoliko kapi sirćeta, još jednom okrenite kotlete. Meso ređajte na tanjire, prelijte sokom od pečenja, dodajte još malo sirćeta i ukrasite iseckanim vlašcem i malinama.

* * * * * * * * * * * * * *

ĆUREĆI ROLAT SA LIMUNOM

Potrebno je: 800 g ćurećih grudi, 150 g mesnate slanine isečene na režnjeve, 100 g badema, 4 kriške hleba bez korice, 2 limuna, po veza bosiljka i peršuna, 2 dl povrtnog bujona iz kocke, 2 dl belog vina, 100 g maslaca, maslinovo ulje, so, biber

Hleb izmrvite i izmiksajte sa bademima. Dodajte narendanu koru jednog limuna i limunov sok, 50 g maslaca, iseckan peršun i bosiljak, začinite solju i biberom i sve sjedinite. Meso istanjite, stavite na njega pripremljen fil, umotajte ga, a rolat obavijte slaninom, pa uvežite kanapom. Meso propržite sa svih strana na mešavini maslaca i ulja. Prelijte vinom, sačekajte da alkohol ispari, pa dodajte 1 dl pripremljenog bujona, komadiće limuna i posudu ubacite u rernu. Pecite 45 minuta na 200 stepeni. Pečeno meso ostavite da pet minuta stoji u isključenoj rerni, prebacite ga na poslužavnik, isecite, prelijte sosom od pečenja.

* * * * * * * * * * * * * *

FILE U SOSU OD BRESAKA

Potrebno je : pileće grudi (oko 600 g), 2 breskve, 2 manje glavice crnog luka, koren celera, 1 veća šargarepa, pola limuna, 50 g krem-sira, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber

Meso možete da ispohujete ili obarite, kako želite. Celer, jedan luk i šargarepu očistite, isecite i zajedno kuvajte u 5 dl slane vode, oko 35 minuta. Ako se opredelite za barenu piletinu, onda je kuvajte sa ovim povrćem. Povrće ocedite, izmiksajte, izgnječite viljuškom, dodajte limunov sok i promešajte. Drugu glavicu crnog luka iseckajte i kratko prodinstajte na maslinovom ulju. Pred kraj dodajte dve kašike vode. Kad ispari, u to stavite na kriške sečene breskve. Kuvajte tri minuta. Mešavinu izmiksajte, dodajte krem-sir i 2-3 kašike pirea od povrća, pa sve sjedinite. Po želji dodajte so ili začinske trave. Pohovano ili kuvano belo meso isecite na šnite, složite na tanjir, a sos od breskve prelijte preko ili servirajte pored mesa.