MUSAKA OD TIKVICA

Potrebno je:

* 6 jaja

* 200 g mladog sira

* 100 g rendanog parmezana

* kašičica soli

* prstohvat bibera

* 6 tikvica

* 4 paradajza

* šaka svežeg bosiljka

* 4 parčeta starijeg hleba

* maslinovo ulje

Izrendajte tikvice, posolite i ostavite da se malo ocede. Zagrejte rernu na 170 stepeni. U većoj posudi umutite jaja sa sirom dok ne dobijete glatku smesu, dodajte rendani parmezan, so i biber. Iseckajte paradajz na sitnije komade, pa dobro iscedite tečnost, dodajte bosiljak, oceđeni paradajz i narendane tikvice smesi od umućenih jaja. Nakvasite hleb sa malo vode, pa ga ocedite pomoću kuhinjskog papira. Vlažan hleb dodajte ovoj smesi od jaja, sve dobro promešajte da se sjedini. Vatrostalnu činiju podmažite maslinovim uljem. Sipajte smesu, poravnajte. Pecite oko 40 minuta.

KUVANE KUGLICE

Potrebno je:

* 250 g kravljeg sira

* kašičica soli

* jaje

* 30 g maslaca

* 50 g hleba

* 100 ml mleka

* 100 g griza

* so

* 80 g maslaca

* 100 g prezle

Kravlji sir posolite, pomešajte s jajetom, dodajte otopljeni maslac, hleb natopljen u mleku, pa isceđen, zatim griz. Sve dobro izmešajte pa neka stoji sat, a zatim vlažnim rukama oblikujte kuglice. Stavite oko litar i po vode u šerpu da provri sa malo soli, pa dodajte kuglice i kad izbiju na površinu kuvajte 15 minuta. U tiganju, na otopljenom maslacu ispržite prezlu dok ne dobije zlatnožutu boje. Kuvane kuglice izvadite da se ocede pa ih stavite na prethodno pripremljenu prezlu. Protresite tiganj kako bi se uvaljale u prezlu. Poslužite uz jogurt, kiselu pavlaku.

CRVENE PAPRIKE

Potrebno je:

* 6 duguljastih crvenih paprika

* šaka peršuna

* kašika origana

* 250 g hleba (s korom)

* 5 kašika rendanog parmezana

* 3 čena belog luka

* so

* biber

* 5 kašika maslinovog ulja

Paprike operite, skinite im peteljku i odrežite vrh. Rernu uključite na 200 stepeni. Stari hleb iskidajte na sitnije komade. U činiju stavite usitnjeni hleb, naseckani peršun, origano, dodajte parmezan, zgnječeni beli luk, so, biber i maslinovo ulje. Smesu rukama izmešajte kako bi sve mrvice hleba bile obložene uljem i parmezanom. Napunite paprike, složite ih u malo nauljenu posudu i pecite oko 15 minuta, okrenite ih pa vratite u rernu još 20 minuta.

PUNjENI PLAVI PATLIDžAN

Potrebno je:

* 4 manja plava patlidžana

* maslinovo ulje

* 200 g mlevenog mesa

* crni luk

* 2 čena belog luka

* 200 ml pasiranog paradajza

* so

* biber

* 4 parčeta tosta

* 120 g trapista

* 50 g parmezana

* pola veze peršuna

Operite i prepolovite patlidžan. Izdubite sredinu i polovine složite u pleh koji ste obložili pek-papirom. Premažite uljem i zapecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta. Dok se peku, izdinstajte meso u tiganju na malo ulja. Kada tečnost ispari, dodajte naseckani luk i kuvajte dok luk ne omekša, zatim dodajte usitnjeni beli luk i malo prodinstajte. Smesi dodajte izdubljeni deo plavog patlidžana pa nastavite da kuvate još desetak minuta mešajući povremeno. Zalijte paradajzom, dodajte so, biber, tost iseckan na manje komade i kuvajte dok tečnost ne ispari. Smesom punite patlidžan i po vrhu pospite narendani trapist i parmezan. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Pred kraj izvadite iz rerne, pospite seckanim peršunom i vratite još jednom u pećnicu.