Zdravo sočivo za svačiji džep
04. 09. 2018. u 12:02
Sočivo je kao mahunarka neopravdano zapostavljeno, bez obzira na to što je izuzetno ukusno i prepuno proteina, korisnih ugljenih hidrata, minerala i vlakana
Vitaminska supa Shutterstock
Sočivo je kao mahunarka neopravdano zapostavljeno, bez obzira na to što je izuzetno ukusno i prepuno proteina, korisnih ugljenih hidrata, minerala i vlakana. Poseduje i visoke koncentracije vitamina B, ali zato ne sadrži zasićene masnoće i štetni holesterol. Idealna je namirnica za aktivne osobe kao što su sportisti i ljudi izloženi velikim fizičkim naporima. Zahvaljujući složenom sastavu i obilju prisutnih vlakana, ugljeni hidrati iz sočiva posle obroka postepeno odlaze u krvotok, pa takva osoba i posle nekoliko sati oseća snagu. Zbog bogatstva proteinima sočivo može da se kombinuje i sa jajima i sa mesom, a na taj način pravi se ušteda u kućnom budžetu, što nimalo nije zanemarljivo.
VITAMINSKA SUPA
Potrebno je:
* 250 g sočiva
* šargarepa
* koren peršuna
* srednja glavica crnog luka
* čen belog luka
* po 2 kašike ulja i brašna
* so i biber
Oprano sočivo kuvajte u slanoj vodi zajedno sa šargarepom i peršunom, a pri kraju dosolite i pobiberite. Na ugrejanom ulju ispržite seckani crni luk i brašno, dodajte sitno seckani beli luk i univerzalni začin, pa sve sipajte u skuvanu supu.
MIRIŠLjAVI BEZMESNI PAPRIKAŠ
Potrebno je:
* 300 g sočiva
* 3 krompira
* 3 čena belog luka
* šargarepa
* veza peršuna
* nekoliko listova žalfije
* malo maslinovog ulja
* so i biber

Na maslinovom ulju propržite naseckan beli luk, peršun i šargarepu. Dodajte sočivo, sipajte malo vode, i sve zajedno dinstajte vodeći računa da ne zagori. Smesu zatim posolite i pobiberite, dodajte listiće žalfije, a zatim dolivajte pomalo vode dok sočivo ne bude napola skuvano. Tada dodajte isečen krompir i sve pomešajte. Dolijte još hladne vode da sočivo i krompir dobro ogreznu, temperaturu povećajte dok jelo ne provri, a onda smanjite i kuvajte na tihoj vatri dok sve ne omekša.
UKUSNE ĆUFTE
Potrebno je:
* 150 g sočiva
* 100 g tvrdog rendanog sira
* tikvica
* glavica crnog luka
* 3-4 čena belog luka
* jaje
* 3 kašike ulja
* 6 kašika prezli
* 3 kašičice seckanog peršuna
* kašičica soli
* malo bibera i slatke paprike
* prezle
* kukuruzno brašno

Operite sočivo, sipajte vodu i stavite da se kuva oko 20 minuta. Kada je kuvano procedite i stavite u dublju posudu da se prohladi. Dok se sočivo kuva, narendajte tvrdi sir i tikvicu, a luk iseckajte pa pomešajte sa kuvanim sočivom. Dodajte jaje, ulje, prezle, iseckani peršunov list, začine. Sve sastojke dobro izmešajte da se sjedine, pa vlažnim rukama oblikujte ćuftice. Uvaljajte ih u mešavinu kukuruznog brašna i prezli. Pržite ih na ulju, a ispržene vadite na salvetu da se ocede od masnoće. Ćufte možete da napravite i nekoliko sati pre prženja i ostavite u frižideru da se bolje stegnu. Služite ih prelivene u paradajz sosu ili nekom drugom, uz prilog po želji, najbolje uz krompir pire.
Маја М.
04.09.2018. 14:55
Пре кувања увек га потопим преко ноћи, као пасуљ.
Cena samog sočiva je dosta visoka, pa i nije baš za svačiji džep. Oni sa najnižim primanjima će se pre odlučiti da proteine osiguraju jeftinijim pasuljem, još jeftinijom piletinom, jajima... Nije sočivo zanemareno zbog hira, nego zbog nemaštine, na žalost.
Komentari (2)