Sočivo je kao mahunarka neopravdano zapostavljeno, bez obzira na to što je izuzetno ukusno i prepuno proteina, korisnih ugljenih hidrata, minerala i vlakana. Poseduje i visoke koncentracije vitamina B, ali zato ne sadrži zasićene masnoće i štetni holesterol. Idealna je namirnica za aktivne osobe kao što su sportisti i ljudi izloženi velikim fizičkim naporima. Zahvaljujući složenom sastavu i obilju prisutnih vlakana, ugljeni hidrati iz sočiva posle obroka postepeno odlaze u krvotok, pa takva osoba i posle nekoliko sati oseća snagu. Zbog bogatstva proteinima sočivo može da se kombinuje i sa jajima i sa mesom, a na taj način pravi se ušteda u kućnom budžetu, što nimalo nije zanemarljivo.

VITAMINSKA SUPA

Potrebno je:

* 250 g sočiva

* šargarepa

* koren peršuna

* srednja glavica crnog luka

* čen belog luka

* po 2 kašike ulja i brašna

* so i biber

Oprano sočivo kuvajte u slanoj vodi zajedno sa šargarepom i peršunom, a pri kraju dosolite i pobiberite. Na ugrejanom ulju ispržite seckani crni luk i brašno, dodajte sitno seckani beli luk i univerzalni začin, pa sve sipajte u skuvanu supu.

MIRIŠLjAVI BEZMESNI PAPRIKAŠ

Potrebno je:

* 300 g sočiva

* 3 krompira

* 3 čena belog luka

* šargarepa

* veza peršuna

* nekoliko listova žalfije

* malo maslinovog ulja

* so i biber

Na maslinovom ulju propržite naseckan beli luk, peršun i šargarepu. Dodajte sočivo, sipajte malo vode, i sve zajedno dinstajte vodeći računa da ne zagori. Smesu zatim posolite i pobiberite, dodajte listiće žalfije, a zatim dolivajte pomalo vode dok sočivo ne bude napola skuvano. Tada dodajte isečen krompir i sve pomešajte. Dolijte još hladne vode da sočivo i krompir dobro ogreznu, temperaturu povećajte dok jelo ne provri, a onda smanjite i kuvajte na tihoj vatri dok sve ne omekša.

UKUSNE ĆUFTE

Potrebno je:

* 150 g sočiva

* 100 g tvrdog rendanog sira

* tikvica

* glavica crnog luka

* 3-4 čena belog luka

* jaje

* 3 kašike ulja

* 6 kašika prezli

* 3 kašičice seckanog peršuna

* kašičica soli

* malo bibera i slatke paprike

* prezle

* kukuruzno brašno

Operite sočivo, sipajte vodu i stavite da se kuva oko 20 minuta. Kada je kuvano procedite i stavite u dublju posudu da se prohladi. Dok se sočivo kuva, narendajte tvrdi sir i tikvicu, a luk iseckajte pa pomešajte sa kuvanim sočivom. Dodajte jaje, ulje, prezle, iseckani peršunov list, začine. Sve sastojke dobro izmešajte da se sjedine, pa vlažnim rukama oblikujte ćuftice. Uvaljajte ih u mešavinu kukuruznog brašna i prezli. Pržite ih na ulju, a ispržene vadite na salvetu da se ocede od masnoće. Ćufte možete da napravite i nekoliko sati pre prženja i ostavite u frižideru da se bolje stegnu. Služite ih prelivene u paradajz sosu ili nekom drugom, uz prilog po želji, najbolje uz krompir pire.