LEDENI SLADOLED

Potrebno je:

* 240 ml vode

* 2 kašike šećera

* 500 g dinje

* 4 kašičice soka od limete ili limuna


Vodu i šećer stavite u posudu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne rastopi. Ostavite da se ohladi. Za to vreme iseckajte dinju na komadiće, stavite u blender zajedno sa sokom od limuna ili limete i sve dobro izmiksajte. Potom sadržaj sipajte u šećerni sirup i sve dobro promešajte. Smesu sipajte u činiju ili u kalupe oblika sladoleda sa štapićem i stavite u friz. Na pola zamrzavanja utisnite štapiće i vratite sladoled u zamrzivač da odstoji najmanje dva sata. Isto važi i za sladoled u činiji.


UŠUŠKANA U KOKOS KREMU

Potrebno je:

* manja dinja

* 6 listova želatina za kokos krem

* 600 ml mleka

* 150 g kokosa

* 70 g šećera

* 20 g gustina

* 1/2 kašičice kardamom praha

* 2 kašike meda

* pistaći i sveža nana za dekoraciju


Prvo napravite kokos krem. U vodu potopite listove želatina, a u mleko dodajte kokos i kuvajte. Dodajte šećer i gustin pa mešajte dok se ne zgusne. Ocedite listove želatina i ubacite ih u toplu kokos smesu. Sve izmešajte i ostavite da se ohladi. Manjom kašikom za sladoled vadite kuglice iz dinje očišćene od semenki, pa ih ostavite u frižideru. U odgovarajućoj posudi pomešajte ohlađeni kokos krem, kardamom, med i malo obične vode, mada je najbolje đumbir vode ili ružine. Ostavite da se dobro rashladi u frižideru. Prilikom služenja, u staklene posude stavite prvo malo kokos kreme, pa nekoliko kuglica dinje, potom ponovo malo kreme. Sve ukrasite pistaćima i nanom jer će biti ukusnije.


VITAMINSKI NAPITAK

Potrebno je:

* 200 g očišćene dinje

* veća banana

* komad đumbira

* sok od 2 pomorandže

* med po želji


Dinju i bananu iseckajte na manje komade, a đumbir očistite. U blender stavite sve sastojke pa izmiksajte. Po potrebi dodajte još soka od pomorandže ako je napitak gust. Probajte, i po želji zasladite medom.


AROMATIČNI PARFE

Potrebno je:

* 250 g očišćene dinje

* 6 kašika šećera

* 1/2 limuna

* 3 žumanca

* 250 g slatke pavlake


Ispasirajte ili štapnim mikserom usitnite dinju, dodajte šećer i sok od pola limuna, pa stavite da se ukuva. Malo prohladite, a potom dodajte umućena žumanca. Sve zajedno još dokuvajte uz mućenje na blagoj temperaturi dok se parfe ne zgusne. Ostavite da se ohladi, a za to vreme umutite slatku pavlaku. Sipajte u nju ohlađen parfe, blago promešajte pa stavite u folijom obloženu posudu nalik plehu za torte. Ubacite u zamrzivač da se stegne najmanje pet sati, mada je najbolje da se služi sutradan. Isečene parčiće možete da pospete kakao prahom i služite sa kuglom sladoleda ili na drugi način po sopstvenoj želji.


VOĆNI PUDING

Potrebno je:

* 2 kesice pudinga od dinje bez kuvanja

* 800 ml hladnog mleka

* kesica želatina

* 250 g dinje

* šećer u prahu za posipanje

* nana za dekoraciju (može i bez nje)


Umutite puding prema uputstvu na pakovanju uz pomoć miksera, a u hladnoj vodi rastvorite želatin. Kada želatin nabubri ugrejte ga na pari vodeći računa da ne provri. Dinju isecite na male komade, a deo ostavite za dekoraciju. Dodajte dinju i želatin u umućeni mekan puding. Rasporedite smesu u odgovarajuće kalupe i ostavite tri do četiri sata u frižider da se stegne. Kada se stegne prvo kratko potopite kalupe u vrelu vodu, pa prebacite u odgovarajuće tanjire za serviranje. Pospite šećerom u prahu, ukrasite mentom i komadićima dinje i služite odvajajući komade odgovarajućom kašikom.


KEKS TORTA ZA SVA ČULA

Potrebno je:

* 1 kg očišćene dinje

* 2 pudinga od vanile bez kuvanja

* 500 ml slatke pavlake

* 400 g "pti-ber" keksa

Za dekoraciju:

* 2 štangle bele čokolade

* 200 g dinje očišćene


Dinje iseckajte na kocke i izmiksajte štapnim mikserom u kašu. Ako nije dovoljno slatko dodajte 4 kašike šećera. Umućene pudinge bez kuvanja pomešajte sa filom od dinja pa sve miksujte još tri minuta. Posebno umutite slatku pavlaku, polovinu dodajte u fil od dinja i sve sjedinite. Poređajte u pleh keks, a preko stavite trećinu fila od dinja. Ponovite red keksa, pa opet trećinu fila. Preko stavite deo preostale polovine umućene slatke pavlake. Na pavlaku poređajte keks, preko njega nanesite poslednju trećinu fila od dinja i na kraju ostatak slatke pavlake. Po torti izrendajte belu čokoladu, ukrasite komadićima dinje i ostavite najmanje četiri sata u frižider da se svi sastojci lepo sjedine a keks omekša.