DRUGAČIJA PILETINA

Potrebno je:

200 g pilećeg filea

pola glavice zelene salate

30 g rukole

avokado

mango

50 g sira bri

so, biber

maslinovo ulje

sok od pola limuna

30 g pinjola


Piletinu isecite na kockice, začinite i ispržite na maslinovom ulju. Na pečenu piletinu stavite kriške sira da se malo istope. Avokado i mango očistite i isecite na kocke ili kriške. Ohlađenu piletinu sa sirom pomešajte sa avokadom i mangom i rasporedite po zelenoj salati. Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom i pospite rukolom i pinjolama koje ste prethodno malo propržili u tiganju bez masnoće.


SOČNE ŠPAGETE

Potrebno je:

200 g špageta

zreli avokado

sok od pola limuna

struk mladog luka

2 čena belog luka

so, biber

bosiljak

maslinovo ulje

4 komada sušenog paradajza


Stavite vodu u lonac, posolite i kad provri dodajte špagete. Skuvajte ih al dente i ocedite. Dok se špagete kuvaju, spremite sos. Avokado prepolovite, izvadite mu košticu i izdubite ga kašikom. Ubacite ga u blender i miksajte "meso" iz avokada. Dodajte beli luk, mladi luk, limun, so, bosiljak, a po potrebi i malo vode u kojoj se kuvala pasta i dobro izmiksajte da dobijete kremasti sos. Za jači ukus, dodajte malo maslinovog ulja. Skuvane špagete sipajte u činiju i prelijte pripremljenim sosom. Izmešajte, pobiberite, pospite peršunom i komadima sušenog paradajza.


HLADNA ČORBA

Potrebno je:

100 ml hladne vode

200 ml jogurta

čaša kisele pavlake

2 manja, zrela avokada

2 manja krastavca

2 struka mladog luka

so, biber

peršun


Očistite avokado, izvadite košticu. U blender stavite vodu, jogurt, kiselu pavlaku, krastavac koji ste oprali i isekli na sitnije kocke, očišćen i sitno iseckan mladi luk, listove peršuna, so i biber, i na kraju "meso" od avokada. Sve sameljite i stavite u frižider još pola sata da se ohladi. Po želji možete poslužiti sa kockicama leda i ukrasiti štapićima od krastavca i nanom. Sipajte u manje čaše.


SALATA SA TUNjEVINOM

Potrebno je:

konzerva tunjevine

veliki avokado

2 kašike maslinovog ulja

3 kašike sveže isceđenog limunovog soka

2 struka mladog luka

2 kašike seckanog peršuna

so, biber


U veću činiju stavite tunjevinu. Avokado presecite na pola, izvadite košticu i isecite na sitnije kocke i dodajte ih tuni. Zatim ubacite na kolutove iseckan mladi luk, maslinovo ulje, limunov sok, biber, so i peršun i sve dobro izmešajte. Poslužite na kriškama prepečenog hleba ili uz obilje zelene salate.


LOSOS U ZELENOM SOSU

Potrebno je:

400 g filea lososa

zreli avokado

crni luk

sitno seckan peršun

sok od pola limuna

maslinovo ulje

so, biber


Sveži file lososa narežite na nekoliko komada. Posolite, pobiberite. Avokado ogulite pa stavite u seckalicu sa sokom od pola limuna i nekoliko kašika maslinovog ulja. Zatim dodajte sitno seckani luk i peršun, pa posolite. Maslinovo ulje zagrejte na srednjoj temperaturi pa stavite filete lososa, prvo deo sa kožom, zatim ružičasti deo i svaku stranu pržite nekoliko minuta. Gotov losos poslužite na kremi od avokada.


PUNjENI "BRODIĆ"

Potrebno je:

2 avokada

4 tvrdo kuvana jajeta

2 čena belog luka

3 kašike limunovog soka

peršun

so, biber

150 g čeri paradajz

zelena paprika


Avokado prepolovite, izvadite košticu, zatim pažljivo izdubite meso vodeći računa da ne oštetite omotač. Meso avokada ubacite u mikser, dodajte tvrdo kuvana jaja, limunov sok, beli luk, peršun, so i biber. Izmiksajte pa prebacite u činiju. Dodajte čeri paradajz isečen na polovine i papriku iseckanu na trake i sve lepo promešajte. Smesom filujte izdubljene polovine avokada i služite hladno. Pre služenja mužete posuti listićima badema ili narendanim sirom.


PICA SA KREM-SIROM

Potrebno je:

160 g brašna

8 g svežeg kvasca

malo šećera

malo soli

90 ml mlake vode

2 kašike maslinovog ulja

Za nadev :

150 g krem sira

2 avokada

10 čeri paradajza

10 crnih maslina

150 g mocarele

100 g trapista

sok od pola limete


Zamesite testo od navedenih sastojaka i ostavite da naraste dok se volumen ne duplira. Kad se to desi, testo rastanjite oklagijom u pleh prečnika 26 cm. Premažite krem-sirom, avokado prepolovite, odstranite košticu, pa pažljivo izdubite sav sadržaj. Isecite na režnjeve. Čeri paradajz presecite na polovine, masline takođe i izvadite im koštice. Sireve narendajte pa sve sastojke rasporedite po pici. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 C. Pre serviranja, po pici iscedite sok od pola limete.,