SOČNA ĆURETINA

Potrebno je:

* 400 g ćurećih grudi

* 3 kašike brašna

* 30 g putera

* 2 glavice crnog luka

* 2 čena belog luka

* šargarepa

* 1 dl belog vina

* 2 dl vode

* 200 g pečuraka

* so

* biber

* 2 kašičice biljnog začina

* kašika gustina

* 3 kašike kisele pavlake

Isecite šnicle na manje komade, pa svaki uvaljajte u brašno i ređajte u šerpu koju ste premazali puterom. Malo propržite sa obe strane, izvadite šnicle na tanjir, pa u istoj šerpi propržite sitno iseckan crni i beli luk i šargarepu iseckanu na kockice. Nakon nekoliko minuta dodajte šnicle, prelijte ih vinom i vodom, poklopite i krčkajte na tihoj vatri oko pola sata. Zatim dodajte pečurke i dinstajte još pola sata. Pred kraj posolite, pobiberite, ubacite biljni začin, prelijte pavlakom i gustinom razmućenim u malo vode. Dinstajte još pet minuta da se sve lepo sjedini. Servirajte uz bareni pirinač, pržen

SUPA OD PROKELjA

Potrebno je:

* 500 g prokelja

* 40 g maslaca

* crni luk

* praziluk

* krompir

* kocka pileće supe

* čaša mleka

* belance

* 100 ml kisele pavlake

* so

* veza peršuna

Prokelj očistite, kratko prokuvajte u blago posoljenoj vodi i ocedite. Na maslacu kratko propržite sitno iseckan luk i praziluk narezan na kolutiće. Dodajte prokelj, krompir isečen na kockice i oko litar vode. Kada provri, dodajte pileću kocku za supu i kuvajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Pred kraj kuvanja dodajte mleko. Omekšalo povrće zajedno sa tečnošću usitnite u električnoj seckalici, a zatim vratite u lonac. Po potrebi dolijte još malo vode, pa kratko prokuvajte. Belance umutite u čvrsti sneg, pa mu dodajte pavlaku. Naspite u čorbu, dodajte sitno iseckan peršun i neka još jednom provri.

ZAPEČENI KARFIOL

Potrebno je:

*glavica karfiola

* kašičica soli

* 30 g putera

* 50 g prezle

Za preliv:

*3 jajeta

* 3 kašike kisele pavlake

* 4 kašike mleka

* prstohvat soli i bibera

Karfiol operite i podelite na cvetove. Skuvajte ga u slanoj vodi, vodeći računa da se ne prekuva i dobro ocedite. Uključite rernu da se greje na 200 C. Vatrostalnu činiju namažite puterom, pa pospite prezlom. Zatim složite oceđene cvetove karfiola i pritisnite ih viljuškom. Ubacite u vruću rernu da se peče 10 minuta. Za to vreme, umutite jaja sa pavlakom i mlekom. Posolite i pobiberite. Izvadite karfiol iz rerne i sipajte jaja preko njega. Viljuškom razdvojte karfiol na nekoliko mesta da bi se preliv bolje umešao. Vratite u rernu da se zapeče još 20 minuta.