Sveta biljka drevnih Kineza

Z. O. J.

25. 08. 2018. u 21:03

Prisustvo soje u ishrani je apsolutno poželjno, jer je jedina među biljkama koja sadrži svih osam esencijalnih amino-kiselina

Света биљка древних Кинеза

DOBAR jelovnik čini raznovrsna ishrana, a u njemu obavezno treba da se nađe i soja u različitim oblicima. Prisustvo soje u ishrani je apsolutno poželjno, jer je jedina među biljkama koja sadrži svih osam esencijalnih amino-kiselina, bez kojih ljudski organizam ne može da opstane. Iz grupe je leguminoza, biljaka koje imaju relativno visok sadržaj lako svarljivih proteina, a njeni proteini imaju više lizina i izoleucina, u odnosu na sve druge proteinske biljke.

Soja spada u najstarije biljke koje je čovek počeo da uzgaja. Narodi Dalekog istoka prema njoj imaju veliko poštovanje. Drevni Kinezi su je, zajedno sa pirinčom, pšenicom, prosom i ječmom, ubrajali u "svete biljke", i smatrali hranom za bogove.

Sojino zrno je bogato vitaminima, a posebno provitaminom A i vitaminima grupe B. U manjoj količini ima i vitamine C, D, E i K. U dobrom međusobnom odnosu u soji se nalazi i kalcijum i fosfor, a sadrži i kalijum, gvožđe, natrijum, sumpor, magnezijum, molibden, bor, jod, kobalt i cink.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nikola

26.08.2018. 06:44

Mana ove biljke je u tome što 95% svih proizvedenih količina u svetu potiče sa GMO useva.

Dr. Jova i Kompanija

26.08.2018. 08:18

Svi epitati koji se daju Soji i proizvoda od soje su samo reklama. Soja je veoma dobro istrazena po hemijskom sadrzaju i delovanju na ljudski organizam. Nalazi su stravicni. Soja sadrzi opasne enzime koji ostecuju celije mozga ljudi. Zato svaka upotreba soje i sojinih proizvoda treba ograniciti na upotrebu za hranjenje zivotinja, jer zivotinje zive veoma kratko vreme u odnosu na ljudi. Najbolje je hraniti stoku a ljudi potom koriste stoku za hranu. Tako ce dejstvo soje da mozak da se zavrsi.

Vukica

26.08.2018. 15:11

@Dr. Jova i Kompanija - Malo (mnogo) ga preteraste, "doktore"! Autor zagovara PRISUSTVO soje u ljudskoj ishrani, znači:povremenu upotrebu, i-podrazumeva se-nemodifikovane, organski gajene biljke.E, što je do takve soje teško doći-to je posebna priča! (Inače, ni jedna namirnica u velikim količinama nije zdrava za čoveka, pa ni soja nije izuzetak...)