Čeri paradajz: aroma leta u crvenim plodovima
25. 08. 2018. u 09:12
Predlažemo recepte za pripremu jela sa čeri paradajzom. Uživajte u ukusnim brusketima, okrepljujućoj supi, piletini s krompirom...
Shutterstock
UKUSNI BRUSKETI
Potrebno je:
8 čeri paradajza
100 g krem sira
100 g feta sira
1 limun
2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
4 komada bageta
so, biber
svež peršun
Hleb tostirajte ili ga blago ispecite u tiganju. Krem-sir pomešajte sa limunovim sokom i time premažite tost. Zagrejte maslinovo ulje i na tihoj vatri ispržite čeri paradajz. Kada omekša, dodajte beli luk i začinite po ukusu. Sklonite sa vatre, prelijte još malo sa limunovim sokom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni paradajz stavite na hleb sa sirom i dodajte komadiće feta sira i sveže iseckan peršun.

OKREPLjUJUĆA SUPA
Potrebno je:
1400 g čeri paradajza
3 krompira
3 kašike maslinovog ulja
crveni luk
čen belog luka
4 šargarepe
svež bosiljak ili peršun
so, biber
Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno naseckan crveni luk, šargarepu, peršun i beli luk. Dodajte krompir sečen na manje komade i čeri paradajz, promešajte, pa nalijte vodom i poklopite da se krčka. Sklonite sa ringle pa preručite u blender i dobro izmiksajte, ili to uradite štapnim mikserom. Vratite na ringlu, dolijte još malo vode i začinite po ukusu.

PILETINA SA KROMPIROM
Potrebno je:
600 g pilećeg mesa
4 krompira
7 komada čeri paradajza
čen belog luka
so, biber
bosiljak
Krompir oljuštite i isecite na kolutove. Izdinstajte crni i beli luk na maslinovom ulju, pa ih stavite u tepsiju za rernu. U nju preko luka poređajte piletinu i krompir. Odozgo stavite čeri paradajz isečen napola. Začinite po želji, prelijte bosiljkom i pecite u rerni na 200 stepeni.

OSVEŽAVAJUĆA SALATA
Potrebno je:
100 g rukole
200 g čeri paradajza
250 g feta sira
50 g mocarela sira
150 g maslina
maslinovo ulje
origano
balzamiko sirće
Operite rukolu i čeri, koji ćete potom preseći napola. Povrće pomešajte sa maslinama i sirom isečenim na kockice. Prelijte maslinovim uljem, origanom i balzamikom. Možete da dodate i sitno naseckan svež peršun.

LAGANI RIŽOTO
Potrebno je:
400 g čeri paradajza
crni luk
3 čena belog luka
povrtna kocka za supu
200 g pirinča
100 g parmezana
so, biber
U litar vode ubacite kocku od povrća za supu i sačekajte da provri. Propržite sitno iseckan crni luk, pa dodajte beli luk. Ubacite čeri paradajz presečen napola i dinstajte desetak minuta. Dodajte pirinač i mešajte, a onda sipajte pola litra vode u kojoj ste rastvorili kocku za supu. Začinite po ukusu, kuvajte oko 20 minuta na tihoj vatri. Na kraju pospite parmezanom i promešajte.

GURMANSKA PASTA
Potrebno je:
350 g makarona
350 g čeri paradajza
200 g pilećih grudi
crni luk
čen belog luka
100 g parmezana
so, biber
bosiljak
Propržite kockice piletine u jednom tiganju, a u drugom sitno iseckan crni luk. Dodajte i čen belog luka, a posle jednog minuta i čeri paradajz. Dinstajte uz stalno mešanje, pa dodajte kockice mesa, začinite i još malo dinstajte da se dobije kompaktna smesa. Skuvajte makarone, procedite ih i pomešajte sa sosom. Služite sa parmezanom i pospite bosiljkom.
Joca Dopisnik Belosvetski
25.08.2018. 14:28
Bravo Srbi! "Kada nece breg Muhamedu, onda ce Muhamed bregu", kaze nas narod. Ovo je samo pocetak, ali treba to raditi masovno sa svim vocem i povrcem koji proizvodite, treba preraditi u sokove i dzemove. A cena je pet puta veca od izvoza voca. Tako se rade fabrike novca. A zaposleni ste cele godine. Sto proizvodite preko leta, prodajete preko zime, a potom Violina i Frula, pa udri na vreme za uzivanje. Tako radi pametan svet. Tako treba da rade svi u Srbiji - pametan ovaj narod, ovi Srbi.
Komentari (1)