Čeri paradajz: aroma leta u crvenim plodovima

Ž. P.

25. 08. 2018. u 09:12

Predlažemo recepte za pripremu jela sa čeri paradajzom. Uživajte u ukusnim brusketima, okrepljujućoj supi, piletini s krompirom...

Чери парадајз: арома лета у црвеним плодовима

Shutterstock

UKUSNI BRUSKETI


Potrebno je:

8 čeri paradajza

100 g krem sira

100 g feta sira

1 limun

2 čena belog luka

2 kašike maslinovog ulja

4 komada bageta

so, biber

svež peršun


Hleb tostirajte ili ga blago ispecite u tiganju. Krem-sir pomešajte sa limunovim sokom i time premažite tost. Zagrejte maslinovo ulje i na tihoj vatri ispržite čeri paradajz. Kada omekša, dodajte beli luk i začinite po ukusu. Sklonite sa vatre, prelijte još malo sa limunovim sokom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni paradajz stavite na hleb sa sirom i dodajte komadiće feta sira i sveže iseckan peršun.


OKREPLjUJUĆA SUPA


Potrebno je:

1400 g čeri paradajza

3 krompira

3 kašike maslinovog ulja

crveni luk

čen belog luka

4 šargarepe

svež bosiljak ili peršun

so, biber


Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno naseckan crveni luk, šargarepu, peršun i beli luk. Dodajte krompir sečen na manje komade i čeri paradajz, promešajte, pa nalijte vodom i poklopite da se krčka. Sklonite sa ringle pa preručite u blender i dobro izmiksajte, ili to uradite štapnim mikserom. Vratite na ringlu, dolijte još malo vode i začinite po ukusu.


PILETINA SA KROMPIROM


Potrebno je:

600 g pilećeg mesa

4 krompira

7 komada čeri paradajza

čen belog luka

so, biber

bosiljak


Krompir oljuštite i isecite na kolutove. Izdinstajte crni i beli luk na maslinovom ulju, pa ih stavite u tepsiju za rernu. U nju preko luka poređajte piletinu i krompir. Odozgo stavite čeri paradajz isečen napola. Začinite po želji, prelijte bosiljkom i pecite u rerni na 200 stepeni.


OSVEŽAVAJUĆA SALATA


Potrebno je:

100 g rukole

200 g čeri paradajza

250 g feta sira

50 g mocarela sira

150 g maslina

maslinovo ulje

origano

balzamiko sirće


Operite rukolu i čeri, koji ćete potom preseći napola. Povrće pomešajte sa maslinama i sirom isečenim na kockice. Prelijte maslinovim uljem, origanom i balzamikom. Možete da dodate i sitno naseckan svež peršun.


LAGANI RIŽOTO


Potrebno je:

400 g čeri paradajza

crni luk

3 čena belog luka

povrtna kocka za supu

200 g pirinča

100 g parmezana

so, biber


U litar vode ubacite kocku od povrća za supu i sačekajte da provri. Propržite sitno iseckan crni luk, pa dodajte beli luk. Ubacite čeri paradajz presečen napola i dinstajte desetak minuta. Dodajte pirinač i mešajte, a onda sipajte pola litra vode u kojoj ste rastvorili kocku za supu. Začinite po ukusu, kuvajte oko 20 minuta na tihoj vatri. Na kraju pospite parmezanom i promešajte.


GURMANSKA PASTA


Potrebno je:

350 g makarona

350 g čeri paradajza

200 g pilećih grudi

crni luk

čen belog luka

100 g parmezana

so, biber

bosiljak


Propržite kockice piletine u jednom tiganju, a u drugom sitno iseckan crni luk. Dodajte i čen belog luka, a posle jednog minuta i čeri paradajz. Dinstajte uz stalno mešanje, pa dodajte kockice mesa, začinite i još malo dinstajte da se dobije kompaktna smesa. Skuvajte makarone, procedite ih i pomešajte sa sosom. Služite sa parmezanom i pospite bosiljkom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Joca Dopisnik Belosvetski

25.08.2018. 14:28

Bravo Srbi! "Kada nece breg Muhamedu, onda ce Muhamed bregu", kaze nas narod. Ovo je samo pocetak, ali treba to raditi masovno sa svim vocem i povrcem koji proizvodite, treba preraditi u sokove i dzemove. A cena je pet puta veca od izvoza voca. Tako se rade fabrike novca. A zaposleni ste cele godine. Sto proizvodite preko leta, prodajete preko zime, a potom Violina i Frula, pa udri na vreme za uzivanje. Tako radi pametan svet. Tako treba da rade svi u Srbiji - pametan ovaj narod, ovi Srbi.