Izgleda kao limun, samo zelen. Ima ukus kao limun, samo oporiji. Limeta, voće koje pripada citrusima, potiče iz jugoistočne Azije i obiluje vitaminom C, ali sadrži i gvožđe, kalijum i kalcijum.

Uobičajen je sastojak u meksičkoj, tajlandskoj i vijetnamskoj kuhinji, a cene je i kuvari sa zapadnih prostora zbog aromatičnosti i kiselosti. Koristi se za koktele, pripremu sosova, marinada, povrća i ribe. Dobro se slaže sa ljutom alevom paprikom. Ako se sok od limete iscedi na isečeno voće, na primer banane i jabuke, sačuvaće se njihova boja i sprečiti pojava braon mrlja.

Kad je kupujete, birajte onu sa glatkom i jarkozelenom korom. Brzo se kvari, pa je čuvajte u najlon kesi u frižideru najduže 10 dana.


MEKSIČKA SALATA

Potrebno je:

konzerva crnog pasulja

konzerva kukuruza

crvena paprika

10 čeri paradajza

4 veze mladog luka

avokado

veza peršuna.

Za sos:

2 limete

pola šoljice maslinovog ulja

2 čena belog luka

kašičica soli

mlevena ljuta paprika.


Napravite sos tako što ćete dobro izmešati isceđeni sok limete s maslinovim uljem, zgnječenim belim lukom, kašičicom soli i malo ljute papričice. Paradajz, papriku i avokado nasecite na kockice, mladi luk na kolutiće, pa ih pomešajte u posudi sa kukuruzom i pasuljem. Pospite sitno naseckanim peršunom, prelijte dresingom i dobro promešajte.

VOĆNI NAMAZ

Potrebno je:

mango

limun

limeta

3 jajeta

100 g šećera

2 vanilin šećera

korica limuna

korica limete

100 g maslaca


Mango narežite na komadiće, iscedite limun i limetu, pa dobro umutite štapnim mikserom. U pire od manga dodajte šećer, vanilin šećer i narendane korice limuna i limete. U drugoj posudi štapnim mikserom umutite jaja, pa im dodajte pire od manga. Kuvajte na pari uz mešanje 15-20 minuta dok se ne zgusne. Maslac isecite na četiri kocke, dodajte jednu kocku, skinite s pare i mešajte dok se ne rastopi, vratite na paru i mešajte još nekoliko minuta, pa dodajte drugu kocku maslaca i ponovite postupak sve dok ne potrošite sve kockice. Nakon što ste otopili i zadnju kockicu, vratite još malo na paru stalno mešajući. Kada je gotovo, ulijte u posudice i odmah zatvorite kako se ne bi stvorila korica. Ovaj namaz možete mazati na hleb, ali i koristiti kao nadev za pite. U smesu možete da dodate i malo sveže nane.


ĆUFTE SA TIKVICAMA

Potrebno je:

500 g mešanog mlevenog mesa

100 g gaude

tikvica

limeta

50 g putera


Pomešajte mleveno meso, narendanu koricu limete i sok, zatim tikvice i sir narezane na kockice. Od pripremljene smese oblikujte kuglice veličine oraha, složite ih u pleh podmazan puterom i pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata.


LjUTI KARFIOL

Potrebno je:

velika glavica karfiola

2 kašike suncokretovog ulja

1/2 kašičice mlevenog đumbira

kašičica mlevenog kumina

šargarepa

crvena paprika

2 paradajza

2 kašičice korijandera u prahu

1/4 kašičice mlevene ljute paprike

1/2 kašičice kurkume

so

biber

šaka naseckanog peršuna

limeta


Karfiol podelite na cvetove i omekšajte ih kuvanjem na pari. Ohladite ledenom vodom i ocedite. Veće cvetove narežite na četiri dela pa stavite sa strane. Naseckajte šargarepu i crvenu papriku na kockice. Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte 1/2 kašičice mlevenog đumbira i kašičicu kumina u prahu i kockice šargarepe i paprike i kratko propržite. Dodajte karfiol, promešajte i dinstajte nekoliko minuta. Za to vreme, narendajte paradajz i naseckajte koru. Umešajte paradajz, 2 kašičice korijandera u prahu, 1/2 kašičice kurkume, na vrh noža mlevenu ljutu papriku, malo soli i bibera. Dinstajte dok tečnost od paradajza ne ispari. Na kraju dodajte peršun i sok od jedne limete, još jednom prokuvajte i poslužite.