LJubičasti biseri za slasne kolače
18. 08. 2018. u 15:30
Nepečeni čizkejk, energetski smuti, pita sa orasima, mafini sa sirupom, čokoladna torta...
Nepečeni čizkejk Shutterstock
NEPEČENI ČIZKEJK
Potrebno je:
150 g mlevenih badema
150 g naseckanih lešnika
150 g urmi
kašika kokosovog ulja
Za fil:
350 g krem sira
70 g šećera u prahu
100 g milerama
3 dl slatke pavlake
100 g svežih borovnica
Za posipanje:
100 g borovnica
Papirom za pečenje obložite ivice okruglog kalupa prečnika 26 cm. U multipraktiku sameljite badem, iseckajte lešnik i urme. Sve spojite u posudi, dodajte kašiku kokosovog ulja i prstima formirajte smesu. Ubacite je u kalup i ostavite u frižideru da se stegne dok pripremate fil. Izmiksajte borovnice u blenderu i procedite ih kroz gazu. U drugoj činiji mikserom umutite krem sir koji je odstajao na sobnoj temperaturi i šećer u prahu. Dodajte mileram i opet nakratko umutite. U posebnoj činiji mikserom umutite slatku pavlaku i lagano je, ručnom mutilicom, umešajte u sir. Dodajte proceđeni sok od borovnica. Premažite fil preko podloge, stavite u frižider na nekoliko sati, a pre služenja pospite svežim borovnicama.
ENERGETSKI SMUTI
Potrebno je:
* pomorandža
* zreli avokado
* 150 g borovnica
* 50 g badema
* kašika lanenog semena
* čaša kokosovog mleka
* kašika meda
* nekoliko kockica leda

Oljuštite avokado, izvadite košticu i meso ubacite u blender. Dodajte oljuštenu pomorandžu, sveže ili zamrznute borovnice, badem, laneno seme, kokosovo mleko, kašiku meda, led i mutite od pola minuta do minut. Po potrebi dodajte još meda i mleka. Služite odmah.
PITA SA ORASIMA
Potrebno je:
300 g pšeničnog oštrog brašna
pola praška za pecivo
prstohvat soli
5 kašika hladne vode
2 kašike šećera u prahu
150 g maslaca
Za nadev:
400 g borovnica
kašičica cimeta
70 g mlevenih oraha
50 g šećera u prahu
vanilin šećer
kašika prezli
Još:
žumance
šećer u prahu

Brašno pomešajte s praškom za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće, so i šećer. Sve zajedno izmrvite prstima i na kraju dodajte hladnu vodu. Umesite glatko testo i ostavite ga da odstoji na hladnom mestu najmanje pola sata. Borovnice operite i dobro ocedite. Deo pripremljenog testa razvucite malo više od veličine kalupa i stavite u uljem namazan i pobrašnjen kalup prečnika 24 cm. Testom prekrijte dno i stranice kalupa. Po testu pospite prezle i rasporedite oceđene borovnice. Sve pospite cimetom, šećerom u prahu, vanilin šećerom i orasima. Preostalo testo razvucite i njime pokrijte borovnice. Površinu testa premažite razmućenim žumancetom, izbodite viljuškom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 C 40 minuta. Pre služenja, pitu pospite šećerom u prahu.
MAFINI SA SIRUPOM
Potrebno je:
* 425 g brašna
* 180 g šećera
* kašika praška za pecivo
* 1/2 kašičice soda bikarbone
* 1/2 kašičice soli
* 360 ml gustog jogurta
* 2 jajeta
* 120 g putera
* 200 g borovnica + kašika brašna
Sirup:
* 60 ml limunovog soka
* 50 g šećera
Još:
* 80 g šećera
* kašičica narendane limunove korice

Zagrejte rernu na 180 C. Puter otopite i ohladite. U većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so. U drugoj, manjoj posudi izmešajte žicom jogurt i jaja, pa ulijte u brašno i polako mešajte varjačom. Dodajte puter i sve još jednom izmešajte. Borovnice operite i osušite na papirnom ubrusu, pa ih pomešajte sa brašnom. Smesu rasporedite u korpice i pecite pola sata. Dok se mafini peku, sitno izrendajte koricu limuna, pomešajte je sa šećerom i ostavite sa strane. Sok od limuna i šećer dobro izmešajte u manjoj šerpi i zagrevajte nekoliko minuta na srednjoj vatri dok se ne pretvori u sirup. Kad se ohladi, mafine premažite sirupom uz pomoć četkice, a zatim premazani deo uronite u smesu šećera sa limunom.
ČOKOLADNA TORTA
Potrebno je:
* 125 g maslaca
* 150 g šećera
* 120 g kakaoa
* kašika ekstrakta vanile
* 3 jajeta
Fil:
* 200 ml slatke pavlake
* krem-fiks
* 150 gr krem-sira
* 2 kašike šećera u prahu
* 150 g crne čokolade
Još:
* 150 g borovnica

Maslac otopite na laganoj vatri. Kada se ohladi, dodajte kakao, šećer, vanilu, so i biber. Jaja lagano umutite i dodajte smesi sa kakaom, pa sve dobro promešajte. Ulijte u kalup promera 24 cm koji ste obložili pek papirom. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta. Kad se kora ohladi, umutite slatku pavlaku sa krem-fiksom. Dodajte sir i šećer u prahu pa mutite dok ne dobijete glatku smesu. Otopite čokoladu pa je umešajte u smesu sa pavlakom. Premažite fil preko kore i potom pospite borovnicama.