NEPEČENI ČIZKEJK

Potrebno je:

150 g mlevenih badema

150 g naseckanih lešnika

150 g urmi

kašika kokosovog ulja

Za fil:

350 g krem sira

70 g šećera u prahu

100 g milerama

3 dl slatke pavlake

100 g svežih borovnica

Za posipanje:

100 g borovnica

Papirom za pečenje obložite ivice okruglog kalupa prečnika 26 cm. U multipraktiku sameljite badem, iseckajte lešnik i urme. Sve spojite u posudi, dodajte kašiku kokosovog ulja i prstima formirajte smesu. Ubacite je u kalup i ostavite u frižideru da se stegne dok pripremate fil. Izmiksajte borovnice u blenderu i procedite ih kroz gazu. U drugoj činiji mikserom umutite krem sir koji je odstajao na sobnoj temperaturi i šećer u prahu. Dodajte mileram i opet nakratko umutite. U posebnoj činiji mikserom umutite slatku pavlaku i lagano je, ručnom mutilicom, umešajte u sir. Dodajte proceđeni sok od borovnica. Premažite fil preko podloge, stavite u frižider na nekoliko sati, a pre služenja pospite svežim borovnicama.

ENERGETSKI SMUTI

Potrebno je:

* pomorandža

* zreli avokado

* 150 g borovnica

* 50 g badema

* kašika lanenog semena

* čaša kokosovog mleka

* kašika meda

* nekoliko kockica leda

Oljuštite avokado, izvadite košticu i meso ubacite u blender. Dodajte oljuštenu pomorandžu, sveže ili zamrznute borovnice, badem, laneno seme, kokosovo mleko, kašiku meda, led i mutite od pola minuta do minut. Po potrebi dodajte još meda i mleka. Služite odmah.

PITA SA ORASIMA

Potrebno je:

300 g pšeničnog oštrog brašna

pola praška za pecivo

prstohvat soli

5 kašika hladne vode

2 kašike šećera u prahu

150 g maslaca

Za nadev:

400 g borovnica

kašičica cimeta

70 g mlevenih oraha

50 g šećera u prahu

vanilin šećer

kašika prezli

Još:

žumance

šećer u prahu

Brašno pomešajte s praškom za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće, so i šećer. Sve zajedno izmrvite prstima i na kraju dodajte hladnu vodu. Umesite glatko testo i ostavite ga da odstoji na hladnom mestu najmanje pola sata. Borovnice operite i dobro ocedite. Deo pripremljenog testa razvucite malo više od veličine kalupa i stavite u uljem namazan i pobrašnjen kalup prečnika 24 cm. Testom prekrijte dno i stranice kalupa. Po testu pospite prezle i rasporedite oceđene borovnice. Sve pospite cimetom, šećerom u prahu, vanilin šećerom i orasima. Preostalo testo razvucite i njime pokrijte borovnice. Površinu testa premažite razmućenim žumancetom, izbodite viljuškom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 C 40 minuta. Pre služenja, pitu pospite šećerom u prahu.

MAFINI SA SIRUPOM

Potrebno je:

* 425 g brašna

* 180 g šećera

* kašika praška za pecivo

* 1/2 kašičice soda bikarbone

* 1/2 kašičice soli

* 360 ml gustog jogurta

* 2 jajeta

* 120 g putera

* 200 g borovnica + kašika brašna

Sirup:

* 60 ml limunovog soka

* 50 g šećera

Još:

* 80 g šećera

* kašičica narendane limunove korice

Zagrejte rernu na 180 C. Puter otopite i ohladite. U većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so. U drugoj, manjoj posudi izmešajte žicom jogurt i jaja, pa ulijte u brašno i polako mešajte varjačom. Dodajte puter i sve još jednom izmešajte. Borovnice operite i osušite na papirnom ubrusu, pa ih pomešajte sa brašnom. Smesu rasporedite u korpice i pecite pola sata. Dok se mafini peku, sitno izrendajte koricu limuna, pomešajte je sa šećerom i ostavite sa strane. Sok od limuna i šećer dobro izmešajte u manjoj šerpi i zagrevajte nekoliko minuta na srednjoj vatri dok se ne pretvori u sirup. Kad se ohladi, mafine premažite sirupom uz pomoć četkice, a zatim premazani deo uronite u smesu šećera sa limunom.

ČOKOLADNA TORTA

Potrebno je:

* 125 g maslaca

* 150 g šećera

* 120 g kakaoa

* kašika ekstrakta vanile

* 3 jajeta

Fil:

* 200 ml slatke pavlake

* krem-fiks

* 150 gr krem-sira

* 2 kašike šećera u prahu

* 150 g crne čokolade

Još:

* 150 g borovnica

Maslac otopite na laganoj vatri. Kada se ohladi, dodajte kakao, šećer, vanilu, so i biber. Jaja lagano umutite i dodajte smesi sa kakaom, pa sve dobro promešajte. Ulijte u kalup promera 24 cm koji ste obložili pek papirom. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta. Kad se kora ohladi, umutite slatku pavlaku sa krem-fiksom. Dodajte sir i šećer u prahu pa mutite dok ne dobijete glatku smesu. Otopite čokoladu pa je umešajte u smesu sa pavlakom. Premažite fil preko kore i potom pospite borovnicama.