Slane pite

Ž. P.

16. 08. 2018. u 14:54

Ukoliko ste ljubitelj pita isprobajte nekoliko recepata koje predlažemo

Слане пите

Obojena povrćem Depositphotos

OBOJENA POVRĆEM

Potrebno je:

Za testo:

150 g svežeg sira

5 kašika ulja

so

jaje

250 g glatkog brašna

1/2 praška za pecivo

Za nadev:

250 g brokolija

200 g karfiola

150 g šargarepe

100 g hamburgera ili tanko naseckane pršute

150 g čeri paradajza

jaje

žumance

300 ml slatke pavlake

150 g sira edamera ili emantalera

1/2 kašičice mlevenog bibera

kašika univerzalnog začina

Pomešajte sir, ulje, so i jaje, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve zajedno mešajte dok ne dobijete glatko testo. Testo ostavite pola sata u frižideru, a zatim ga, prethodno razvučeno, stavite u namašćeni kalup, pa ga pažljivo izbodite viljuškom. Brokoli i karfiol operite pa odvojite na cvetiće, čeri paradajz isecite na polovine, šargarepu na tanke kolutiće, a hamburger na tanke odreske. Cvetove brokolija i karfiola, kao i šargarepu, kratko prokuvajte u slanoj vodi i ocedite, pa ravnomerno rasporedite po testu kao i hamburger ili pršutu. Izmešajte jaje, žumance, pavlaku, narendani sir, biber i univerzalni začin, pa prelijte po povrću. Na kraju rasporedite čeri paradajz i pecite 45 minuta na 180 stepeni.

OD PRAZILUKA

Potrebno je:

Za testo:

250 g pšeničnog glatkog brašna

120 g putera

jaje

so

kašika kisele pavlake

Za nadev:

500 g praziluka

200 ml slatke pavlake

2 jajeta

so, mleveni biber

kašičica univerzalnog začina

Shutterstock

U brašno dodajte puter isečen na listiće, pa ih dlanovima sjedinite. Potom dodajte razmućeno jaje, kiselu pavlaku i malo soli, sastojke brzo izmesite. Testo oblikujte u hlepčić i ostavite u frižider da odstoji bar sat vremena. Očistite praziluk, operite, rasecite po dužini i kratko prokuvajte u kipućoj slanoj vodi. Ocedite ga, iseckajte na kolutiće ili kockice, a deo možete da isečete na štapiće koji će vam poslužiti za ukrašavanje. Ohlađeno testo razvucite prema obliku pleha, stavite unutra oblažući i zidove. Izbodite ga viljuškom, pa ostavite da odstoji još 30 minuta. Nakon toga po testu rasporedite praziluk. Jaja, pavlaku, biber i univerzalni začin razmutite zajedno pa prelijte preko praziluka. Ako želite pitu da dekorišete, po površini rasporedite štapiće praziluka. Stavite je u rernu da se peče na 200 stepeni, između 35 i 40 minuta. Pre služenja pitu malo ohladite, pa je tek onda secite.

GURMANSKA SA ŠUNKOM I SLANINOM

Potrebno je:

12 jaja

50 g suve slanine

250 g dimljene šunke

150 g suvog hleba

100 g mladog luka

1/2 kašičice mlevenog bibera

kašika univerzalnog začina

Za premazivanje pleha:

puter i prezle

Shutterstock

U razmućena jaja dodajte univerzalni začin, biber, iseckani mladi luk. Slaninu, šunku i stari hleb isecite na kockice pa ih umešajte u smesu sa jajima. Kalup za pečenje premažite puterom, pospite prezlama, pa sipajte pripremljenu smesu. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta. Ispečenu pitu izvadite iz kalupa, ohladite, pa tek onda secite i služite. Posebno je ukusna uz sir, ren, šunku.

HARMONIJA RAZLIČITIH SIREVA

Shutterstock

Potrebno je:

250 g lisnatog testa

malo putera

Za nadev:

beli deo jednog praziluka

50 g pančete

šargarepa

kašika ulja

2 kašike milerama ili kisele pavlake

jaje

50 g krem-sira

50 g rendanog parmezana

loptica mocarele od 125 g

so, biber

malo bosiljka

i origana

Kalup za pečenje namažite puterom pa ga obložite lisnatim testom vodeći računa da obuhvatite i strane, a potom izbodite viljuškom. Za nadev iseckajte pančetu na kockice, praziluk operite i iseckajte na kolutiće, a očišćenu šargarepu izrendajte. Na ulju kratko popržite pančetu, dodajte praziluk i šargarepu, pa pržite još nekoliko minuta. Sklonite s vatre i ostavite dok pripremite smesu od sireva. U činiji viljuškom razmutite jaje, dodajte mileram, krem-sir, parmezan i mocarelu iseckanu na male kockice. U to dodajte pečenu pančetu, praziluk i šargarepu, sve dobro promešajte, pa sipajte u kalup sa testom. Pecite na 200 stepeni oko 35 minuta, a da li je pečeno proverite viljuškom. Ovako spremljena pita je ukusna uz svaku salatu.

MAFINI SA KORAMA

Potrebno je:

Za prvi nadev:

3 belanca

1/2 šolje od 200 ml ulja

200 ml jogurta

1/2 šolje kukuruznog griza

1/2 šolje kukuruznog brašna

prašak za pecivo,so

Za drugi nadev:

300 g sira koji se razmazuje (švapski, krem)

3 žumanca

200 g pršute ili kulena

10 komada gotovih kora za pitu

Shutterstock

Prvo podelite kore na po 5 komada. Za prvi nadev umutite belanca u čvrst sneg, potom dodajte i ostale sastojke, lagano sve promešajte kašikom i ostavite pola sata da odstoji. Za to vreme napravite drugi nadev. Izmešajte žumanca i sir, a kulen ili već nešto po vašoj želji šta izaberete od suvomesnatih proizvoda, koje ste prethodno iseckali. Prvu koru namažite sa 3 kašike prvog nadeva, a na drugu, treću, četvrtu i petu stavljajte drugi nadev. Na kraju, pospite seckanim pršutom, savijte u rolat i režite na manje parčiće. Isto ponovite i sa drugih 5 kora, pa svako parče premažite puterom. Pecite na 200 stepeni, oko 35 minuta.

SOČNA SA MESOM

Potrebno je:

800 g tankih kora za pitu

500 g mlevenog mesa

750 g praziluka

4 jajeta

kisela pavlaka

200 ml ulja

400 ml vode

prašak za pecivo

Shutterstock

Praziluk iseckajte i izdinstajte na malo ulja, a zatim dodajte mleveno meso. Posolitite i pobiberite po želji, a možete da dodate i malo univerzalnog začina. Kada se fil ohladi, ređajte koru po koru, prskajući svaku posebno mešavinom ulja i vode sa praškom za pecivo. Na četvrtu, a možete i na treću ako su kore deblje, nanesite deo nadeva. Ponavljajte postupak dok imate kora. Nadev treba da utrošite a da vam ostanu četiri kore po vrhu, svaka isprskana uljem i vodom. Složenu pitu isecite na kockice, a zatim prelijte smesom napravljenom od 4 jajeta i jedne pavlake. Sipajte polako, a zatim nožem razmaknite isečene kockice da smesa uđe u sve otvore. Najbolje je da je napravite uveče, ostavite u frižideru da prenoći, a ujutru pečete. Ovako spremljena pita je najsočnija. Pecite je na 200 stepeni, oko 50 minuta.

TIKVICE U TANKOM TESTU

Potrebno je:

6 listova gotovog testa za pite

kašika kima

4 kašike ulja

40 g oštrog brašna

kašičica univerzalnog začina

200 ml mleka

150 g svežeg sira

vezica peršuna

700 g tikvica

kašičica iseckanog kapra

Za sos:

3 jajeta

po kašičica ulja, mleka, jogurta.

Shutterstock

Tikvice ogulite, izrendajte ili iseckajte na tanke kolutove, malo posolite, pa ocedite. Dodajte mleko, brašno, univerzalni začin, ulje, sir, kapar i iseckani peršun, pa sve dobro promešajte. U dubokoj posudi napravite sos od jaja, ulja, mleka i jogurta. U nauljenom plehu naizmenično mažite koru po koru sosom, pa sledeću nadevom od tikvica i tako redom. Ostavite deo sosa za premazivanje poslednje kore. Ovako složenu pitu pecite u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Radi boljeg ukusa pre pečenja možete je posuti kimom. Pitu služite uz kiselu pavlaku kao toplo predjelo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije