Slane pite
16. 08. 2018. u 14:54
Ukoliko ste ljubitelj pita isprobajte nekoliko recepata koje predlažemo
Obojena povrćem Depositphotos
OBOJENA POVRĆEM
Potrebno je:
Za testo:
150 g svežeg sira
5 kašika ulja
so
jaje
250 g glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
Za nadev:
250 g brokolija
200 g karfiola
150 g šargarepe
100 g hamburgera ili tanko naseckane pršute
150 g čeri paradajza
jaje
žumance
300 ml slatke pavlake
150 g sira edamera ili emantalera
1/2 kašičice mlevenog bibera
kašika univerzalnog začina
Pomešajte sir, ulje, so i jaje, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve zajedno mešajte dok ne dobijete glatko testo. Testo ostavite pola sata u frižideru, a zatim ga, prethodno razvučeno, stavite u namašćeni kalup, pa ga pažljivo izbodite viljuškom. Brokoli i karfiol operite pa odvojite na cvetiće, čeri paradajz isecite na polovine, šargarepu na tanke kolutiće, a hamburger na tanke odreske. Cvetove brokolija i karfiola, kao i šargarepu, kratko prokuvajte u slanoj vodi i ocedite, pa ravnomerno rasporedite po testu kao i hamburger ili pršutu. Izmešajte jaje, žumance, pavlaku, narendani sir, biber i univerzalni začin, pa prelijte po povrću. Na kraju rasporedite čeri paradajz i pecite 45 minuta na 180 stepeni.
OD PRAZILUKA
Potrebno je:
Za testo:
250 g pšeničnog glatkog brašna
120 g putera
jaje
so
kašika kisele pavlake
Za nadev:
500 g praziluka
200 ml slatke pavlake
2 jajeta
so, mleveni biber
kašičica univerzalnog začina
Shutterstock

U brašno dodajte puter isečen na listiće, pa ih dlanovima sjedinite. Potom dodajte razmućeno jaje, kiselu pavlaku i malo soli, sastojke brzo izmesite. Testo oblikujte u hlepčić i ostavite u frižider da odstoji bar sat vremena. Očistite praziluk, operite, rasecite po dužini i kratko prokuvajte u kipućoj slanoj vodi. Ocedite ga, iseckajte na kolutiće ili kockice, a deo možete da isečete na štapiće koji će vam poslužiti za ukrašavanje. Ohlađeno testo razvucite prema obliku pleha, stavite unutra oblažući i zidove. Izbodite ga viljuškom, pa ostavite da odstoji još 30 minuta. Nakon toga po testu rasporedite praziluk. Jaja, pavlaku, biber i univerzalni začin razmutite zajedno pa prelijte preko praziluka. Ako želite pitu da dekorišete, po površini rasporedite štapiće praziluka. Stavite je u rernu da se peče na 200 stepeni, između 35 i 40 minuta. Pre služenja pitu malo ohladite, pa je tek onda secite.
GURMANSKA SA ŠUNKOM I SLANINOM
Potrebno je:
12 jaja
50 g suve slanine
250 g dimljene šunke
150 g suvog hleba
100 g mladog luka
1/2 kašičice mlevenog bibera
kašika univerzalnog začina
Za premazivanje pleha:
puter i prezle
Shutterstock

U razmućena jaja dodajte univerzalni začin, biber, iseckani mladi luk. Slaninu, šunku i stari hleb isecite na kockice pa ih umešajte u smesu sa jajima. Kalup za pečenje premažite puterom, pospite prezlama, pa sipajte pripremljenu smesu. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta. Ispečenu pitu izvadite iz kalupa, ohladite, pa tek onda secite i služite. Posebno je ukusna uz sir, ren, šunku.
HARMONIJA RAZLIČITIH SIREVA
Shutterstock

250 g lisnatog testa
malo putera
Za nadev:
beli deo jednog praziluka
50 g pančete
šargarepa
kašika ulja
2 kašike milerama ili kisele pavlake
jaje
50 g krem-sira
50 g rendanog parmezana
loptica mocarele od 125 g
so, biber
malo bosiljka
i origana
Kalup za pečenje namažite puterom pa ga obložite lisnatim testom vodeći računa da obuhvatite i strane, a potom izbodite viljuškom. Za nadev iseckajte pančetu na kockice, praziluk operite i iseckajte na kolutiće, a očišćenu šargarepu izrendajte. Na ulju kratko popržite pančetu, dodajte praziluk i šargarepu, pa pržite još nekoliko minuta. Sklonite s vatre i ostavite dok pripremite smesu od sireva. U činiji viljuškom razmutite jaje, dodajte mileram, krem-sir, parmezan i mocarelu iseckanu na male kockice. U to dodajte pečenu pančetu, praziluk i šargarepu, sve dobro promešajte, pa sipajte u kalup sa testom. Pecite na 200 stepeni oko 35 minuta, a da li je pečeno proverite viljuškom. Ovako spremljena pita je ukusna uz svaku salatu.
MAFINI SA KORAMA
Potrebno je:
Za prvi nadev:
3 belanca
1/2 šolje od 200 ml ulja
200 ml jogurta
1/2 šolje kukuruznog griza
1/2 šolje kukuruznog brašna
prašak za pecivo,so
Za drugi nadev:
300 g sira koji se razmazuje (švapski, krem)
3 žumanca
200 g pršute ili kulena
10 komada gotovih kora za pitu
Shutterstock

Prvo podelite kore na po 5 komada. Za prvi nadev umutite belanca u čvrst sneg, potom dodajte i ostale sastojke, lagano sve promešajte kašikom i ostavite pola sata da odstoji. Za to vreme napravite drugi nadev. Izmešajte žumanca i sir, a kulen ili već nešto po vašoj želji šta izaberete od suvomesnatih proizvoda, koje ste prethodno iseckali. Prvu koru namažite sa 3 kašike prvog nadeva, a na drugu, treću, četvrtu i petu stavljajte drugi nadev. Na kraju, pospite seckanim pršutom, savijte u rolat i režite na manje parčiće. Isto ponovite i sa drugih 5 kora, pa svako parče premažite puterom. Pecite na 200 stepeni, oko 35 minuta.
SOČNA SA MESOM
Potrebno je:
800 g tankih kora za pitu
500 g mlevenog mesa
750 g praziluka
4 jajeta
kisela pavlaka
200 ml ulja
400 ml vode
prašak za pecivo
Shutterstock

Praziluk iseckajte i izdinstajte na malo ulja, a zatim dodajte mleveno meso. Posolitite i pobiberite po želji, a možete da dodate i malo univerzalnog začina. Kada se fil ohladi, ređajte koru po koru, prskajući svaku posebno mešavinom ulja i vode sa praškom za pecivo. Na četvrtu, a možete i na treću ako su kore deblje, nanesite deo nadeva. Ponavljajte postupak dok imate kora. Nadev treba da utrošite a da vam ostanu četiri kore po vrhu, svaka isprskana uljem i vodom. Složenu pitu isecite na kockice, a zatim prelijte smesom napravljenom od 4 jajeta i jedne pavlake. Sipajte polako, a zatim nožem razmaknite isečene kockice da smesa uđe u sve otvore. Najbolje je da je napravite uveče, ostavite u frižideru da prenoći, a ujutru pečete. Ovako spremljena pita je najsočnija. Pecite je na 200 stepeni, oko 50 minuta.
TIKVICE U TANKOM TESTU
Potrebno je:
6 listova gotovog testa za pite
kašika kima
4 kašike ulja
40 g oštrog brašna
kašičica univerzalnog začina
200 ml mleka
150 g svežeg sira
vezica peršuna
700 g tikvica
kašičica iseckanog kapra
Za sos:
3 jajeta
po kašičica ulja, mleka, jogurta.
Shutterstock

Tikvice ogulite, izrendajte ili iseckajte na tanke kolutove, malo posolite, pa ocedite. Dodajte mleko, brašno, univerzalni začin, ulje, sir, kapar i iseckani peršun, pa sve dobro promešajte. U dubokoj posudi napravite sos od jaja, ulja, mleka i jogurta. U nauljenom plehu naizmenično mažite koru po koru sosom, pa sledeću nadevom od tikvica i tako redom. Ostavite deo sosa za premazivanje poslednje kore. Ovako složenu pitu pecite u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Radi boljeg ukusa pre pečenja možete je posuti kimom. Pitu služite uz kiselu pavlaku kao toplo predjelo.