Lagana letnja jela
14. 08. 2018. u 11:15
Možete da napravite različite hladne salate čija je osnova pirinač, proso, kuskus, pasta
Punjeni paradajz Depositphotos
NAJTOPLIJE godišnje doba "traži" nešto drugačiju ishranu od one na koju smo navikli tokom ostatka godine. Ono što je zimi samo salata, leti je često obrok. Možete da napravite različite hladne salate čija je osnova pirinač, proso, kuskus, pasta. Kombinujte ih sa kukuruzom, paradajzom, krastavcem, sirom, suhomesnatim proizvodima.
Nutricionisti savetuju da se protiv visokih temperatura borimo toplim napicima i čorbama, ali mnogi leti ne vole ništa vrelo. Ima spasa i za njih, jer su kuvari osmislili ukusne hladne osvežavajuće čorbe. I gurmani mogu da odahnu, jer to što se leti preporučuje laganija hrana, ne znači da je ona bezukusna. Ako ste ljubitelji malo "teže "hrane, predlažemo da probate punjene tikvice ili punjeni paradajz.
PUNjENI PARADAJZ
Potrebno je: 8 paradajza, 150 g svežeg kravljeg sira, 200 ml jogurta, 2 kašike maslinovog ulja, čen belog luka, kašika naseckanog peršuna, 100 g kukuruza šećerca, 200 g pirinča, so, biber
Operite paradajz, odsecite vrhove, a zatim ih izdubite. U posoljenoj ključaloj vodi skuvajte pirinač. U drugoj šerpi skuvajte kukuruz i dobro ga ocedite. Svež kravlji sir pomešajte s jogurtom, maslinovim uljem, zgnječenim belim lukom, peršunom, kukuruzom i kuvanim pirinčem. Sve dobro izmešajte, posolite i pobiberite. Ostavite da se ohladi, pa tek onda punite paradajz. Poslužite kao prilog uz pečeno meso ili kao lagani letnji ručak.
LETNjI PIRINAČ
Potrebno je: 400 g pirinča, 100 g šunke, 300 g graška (iz konzerve), 200 g kukuruza (iz konzerve), 10 maslina, 30 g parmezana, 30 g putera, so, biber, sok od pola limuna

Obarite pirinač, ali da ostane čvrst, začinite ga solju, puterom i narendanim parmezanom. Dodajte šunku, isečenu na rezanca ili kockice, i grašak i kukuruz koje ste prethodno propržili na malo putera. Dodajte masline, so, biber i sok od pola limuna. Dobro promešajte i služite kao hladnu salatu.

Potrebno je: 6 tvrdo kuvanih jaja, 250 g šunke, 2 krastavca, 4 limuna, 3 dl milerama, 2 kašičice ljutog senfa, tri mlada crna luka, so, biber, kašika, šećera, veza peršuna
Oljuštite krastavce, odvojte nekoliko kolutova, a ostatak ispasirajte u blenderu.
Dodajte mileram, senf, sok od limuna, šećer, luk, iseckani peršun. Posolite, pobiberite i dobro promešajte. Stavite u dublju posudu u frižideru.
U trenutku serviranja dodajte isečenu šunku i barena jaja isečena na polovine. Promešajte, dodajte desetak kockica leda i služite.
ČAMCI OD TIKVICA
Potrebno je: 3 tikvice, maslinovo ulje, crni luk, 2 čena belog luka, konzerva tunjevine, 200 g čeri paradajza, 200 g kačkavalja, so, biber, bosiljak

Očistite tikvice, operite, prerežite na polovine i kašikom izdubite. Poređajte ih okrenute nadole na pleh obložen papirom za pečenje, posolite, poprskajte sa malo maslinovog ulja, i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Dok se tikvice suše, pripremite punjenje. Na malo maslinovog ulja propržite sitno iseckan crni luk, kad postane staklast, dodajte beli luk, pa sitno iseckano meso tikvica koje ste izdubili i čeri paradajz isečen na polovine. Dinstajte 10 minuta, posolite, pobiberite, dodajte bosiljak i tunjevinu. Kuvajte još pet minuta da se svi ukusi sjedine i sklonite sa vatre. Izvadite tikvice iz rerne, filujte ih ovom smesom i po vrhu pospite narendan kačkavalj. Vratite u rernu i pecite 20 minuta.