Egzotični ukus cimeta
09. 08. 2018. u 15:09
Ovaj začin zaista daje slatkišima posebnu aromu. Isprobajte recepte za poslastice sa cimetom
Depositphotos
ČOKOLADNA FANTAZIJA
Potrebno je:
* 2 šolje brašna
* šolja ulja
* šolja mineralne vode
* šolja šećera
* kesica cimeta
* kafena kašičica sode bikarbone
* 8 kašika pekmeza od kajsija
* 100 g čokolade
Umutite brašno, mineralnu vodu, šećer i cimet, pa dodajte kafenu kašičicu sode bikarbone i četiri kašike pekmeza od kajsija. Izlijte u đuveč-tepsiju i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada se ispeče, premažite kolač ostatkom pekmeza. Prohlađen prelijte glazurom koju ste dobili tako što ste istopili čokoladu na malo margarina. Kolač možete i da presečete napola, pa filujete pekmezom. Odozgo pospite cimet.

DOMAĆI SLADOLED
Potrebno je:
* 1/2 šolje žutog šećera
* šolja mleka
* kašičica mlevenog cimeta
* 3 šolje slatke pavlake
* 2 jajeta
Sipajte mleko i slatku pavlaku u šerpu, pa dodajte šećer. Mešajući polako zagrejte smesu na srednjoj temperaturi. Pred samo ključanje sklonite sa ringle, dodajte cimet i sve dobro promešajte. Kada se smesa dovoljno ohladi, dodajte viljuškom umućena jaja i opet sve dobro promešajte. Smesu stavite u zamrzivač da odstoji dva sata, pa poslužite. Sladoled možete da servirate sa rendanom čokoladom.

LENjA PITA
Potrebno je:
* 250 g margarina
* 200 g šećera
* kesica praška za pecivo
* 50 ml mleka
* 600 g brašna
* 1 kg jabuka
* kesica vanilin šećera
* kašičica cimeta
* malo šećera u prahu
Umutite margarin sa 100 grama šećera dok ne postane penast. Dodajte jaja i mleko i sve dobro sjedinite. Na kraju sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i zamesite testo. Podeliti ga na dva dela i ostaviti da odstoji 15 minuta. Za to vreme jabuke oljuštite i izrendajte, dodajte im 100 grama šećera, vanilin šećer i cimet. Uzeti jedan deo testa i razvući ga u koru pa stavite u tepsiju. Preko kore dodajte fil od jabuka. Zatim razvucite i drugu koru i stavite je preko jabuka. Neka se peče u rerni na 200 stepeni oko 35 minuta. Pitu pospite šećerom u prahu i cimetom.

DANSKI PUŽIĆ
Potrebno je:
* 500 ml mleka
* 50 g kvasca
* 250 g margarina
* 2 jajeta
* 15 kašika šećera
* kašičica soli
* 1 kg brašna
* kesica cimeta
* šaka suvog grožđa
U 200 ml mlakog mleka stavite kvasac da uskisne. Posle nekoliko minuta dodajte ostatak mleka, 100 g rastopljenog margarina, jedno jaje, tri kašike šećera, kašičicu soli i zamesite testo sa brašnom, pa ostavite da naraste. Razvucite koru što tanje. Ostatak margarina pomešajte sa kesicom cimeta i pet kašika šećera, pa time premažite razvučenu koru. Savijte je u rolat, secite kolutove, premažite umućenim jajetom i pospite šećerom i suvim grožđem. Pecite pitu na 200 stepeni oko 15 minuta.
sumadinka
14.08.2018. 16:48
Ne volim cimet ni pod razno bilo koji kolač da napravite prvo što osetite to je njegov agresivni miris, hoću da osetim miris jabuke, kajsije, ili bilo kog drugog voća zavisi koji je kolač u pitanju, ali zato obozavam miris limuna u kolačima...
Komentari (1)