Raznobojni rolati
08. 08. 2018. u 15:14
Pored toga što su dekorativni, izuzetno su ukusni. Predlažemo nekoliko recepata za pripremu zanimljivih rolata
Depositphotos
ZELENI PUNjEN LOSOSOM
Potrebno je:
400 g zamrznutog iseckanog spanaća
100 g fileta lososa
5 jaja
160 g sirnog namaza
1/2 kašičice soli
3 kašike brašna
2 kašike parmezana
1/2 kesice praška za pecivo
3 čena belog luka
Spanać koji ste kuvali pet minuta, procedite i ostavite da se ohladi, pa ga izmiksajte sa žumancima i 50 g sira. Dodajte so, brašno i prašak za pecivo, a na kraju i lagano umućen sneg od belanaca. Smesu namažite na pleh obložen pek-papirom i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Sitno iseckajte luk i pomešajte ga sa preostalim sirom, pa time premažite podlogu rolata (koju ste u međuvremenu ostavili da se ohladi), po njoj rasporedite losos i smotajte. Rolat pospite parmezanom i stavite u firžider.

PILEĆI SA ŠARGAREPOM
Potrebno je:
1/2 kg piletine
200 g graška
4-5 šargarepa
glavica crnog luka
1/2 kg belog brašna
jaje
2-3 kašike senfa
2-3 kašike pavlake
ulje, so
univerzalni začin
U sitno iseckanu piletinu dodajte so i univerzalni začin. Skuvajte grašak i sitno iseckanu šargarepu i luk, pa ih sjedinite sa piletinom. U smesu dodajte jaje i brašno. Mešajte je i posipajte brašnom da bi se testo oblikovalo u rolat. U pleh ulijte ulje i, kada se dobro zagreje, stavite rolat. Pecite 20-ak minuta u rerni, na 200 stepeni. Pet minuta pre kraja rolat premažite smesom od senfa i pavlake, pa ga vratite u rernu. Rolat služite uz pirinač ili krompir pire.

A LA PICA
Potrebno je:
8 gotovih kora za pitu
200 g kečapa
450 g šunke
400 g kačkavalja
300 g mariniranih šampinjona
čaša kisele pavlake
2 jajeta
origano
Poređajte tri kore jednu na drugu, bez dodavanja ulja. Treću premažite sa 100 g kečapa. Stavite narednu koru i na nju narendajte 300 g kačkavalja. Preko stavite još jednu koru, a na nju iseckanih 300 g šunke. Stavite narednu koru i tu poređajte 200 g seckanih šampinjona, prethodno oceđenih. Preko stavite još jednu koru, a na nju fil od umućena dva jajeta i pavlake (ali ne ceo, ostavite četiri kašike za premazivanje rolata na kraju). Potom ide nova kora koju premazujete sa 100 g kečapa i posipate ostatkom kačkavalja, šunke i šampinjona. Uvijte kore u rolat i prebacite ga na pleh obložen pek-papirom. Premažite ga ostatkom fila od pavlake i jaja, narendajte malo k stepeni.

MESNI SA JAJIMA
Potrebno je:
250 g mlevenog mesa
manja glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
3 jajeta
3 obarena jajeta
aleva paprika
univerzalni začin
biber
4 kašike prezli
kašika kisele pavlake
Pomešajte iseckani beli i crni luk, meso, 2 jajeta, potom začine i prezle. Treba da dobijete homogenu smesu. Ako je retka, dodajte još prezli. Masu od mesa oklagijom poravnajte na pek-papiru, pa je premažite polovinom nadeva od umućenog jednog jajeta i pavlake. Uz ivicu stavite skuvana i oljuštena jaja, pa meso urolajte i zatvorite ga sa svih strana. Rolat premažite sa ostatkom nadeva i pecite u rerni na 180 stepeni. Služite uz krompir, grašak ili pirinač.

UVIJENA POVRTNA MEŠAVINA
Potrebno je:
600 g mlevenog mesa (400 g junećeg i 200 g svinjskog)
pola većeg praziluka
3-4 čena belog luka
kašika univerzalnog začina
kašičica slatke aleve paprike
jaje
100 g narendanog kačkavalja
pakovanje od 500 g mešavine povrća (grašak, kukuruz šećerac, crvena paprika i šargarepa)
tanko sečena slanina
Mleveno meso pomešajte sa sitno iseckanim lukom, jajetom, univerzalnim začinom i alevom paprikom, dobro izmesite. Povrće prokuvajte u vodi oko 15 minuta, potom dobro ocedite. Duguljast kalup obložite režnjevima slanine, stavite red mesa, red povrća, red kačkavalja, pa još jednom tako, da na vrhu bude meso. Odozgo premažite uljem i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prohlađeni rolat prebacite na veći tanjir i isecite na šnite.

BELI U SLANINICI
Potrebno je:
pileća prsa
desetak šnita dimljene slanine
suvi začin
jaje
100 g belog sira
aleva paprika
Nožem zasecite meso (koža okrenuta nadole) od sredine ka krajevima (ne do samog kraja), pa raširite razrezane delove, pokrijte folijom i izlupajte tučkom da dobijete oblik pravougaonika. Odsecite višak. Po mesu pospite suvi začin. Kada malo odstoji, po njemu ređajte tanko sečenu slaninu. Umutite jaja, alevu papriku, izmrvljen sir i seckano meso koje je ostalo posle oblikovanja. Smesu poređajte uz dužu ivicu mesa, pa ga urolujte i premažite uljem. Uvijte u pek-papir, a krajeve uvrtite. U pleh sipajte vodu (ne previše) i stavite da se peče desetak minuta, a onda otvorite papir i pecite da porumeni. Po želji, u rolat možete da stavite i šampinjone ili seckanu slaninu.
SIRNA VEKNA
Potrebno je za koru:
1/2 l mleka
80 g putera
80 g brašna
1/2 kg spanaća
5 jaja
Za fil:
2 čaše kisele pavlake
1/2 kg mladog sira uz dodatak krem- sira
100 g seckane šunke
Za ukrašavanje:
krem-sir
Oprani spanać sitno iseckati, posoliti i posle pola sata dobro ocediti. Skuvati mleko, puter i malo soli, postepeno dodavati brašno i brzo mešati da ne zagori. Masu potpuno ohladiti, pa u nju dodati spanać i pet žumanaca, jedno po jedno. Dobro ih izmiksati. Na kraju dodajte sneg od pet belanaca i sve lagano mešajte kašikom. Smesu izliti na mastan papir kojim ste obložili pleh i peći pola sata na 150 stepeni. Pečenu koru odmah urolajte zajedno sa papirom, pa kad se ohladi, razmotajte je i filujte kiselom pavlakom i umućenim mladim sirom u koji ste dodali i šunku. Ponovo sve urolajte i premažite krem-sirom.