Deserti sa pistaćima
03. 08. 2018. u 12:19
Prelažemo recepte za poslastice s pistaćijem. Napravite medeni sladoled, čokoladnu tortu s rumom ili hrskavi keks
Medeni sladoled Shutterstock
MEDENI SLADOLED
Potrebno je:
* 3 žumanca
* 500 ml kondenzovanog mleka
* 100 g meda
* 100 g očišćenih pistaća
* 3 vanilin šećera
Sjedinite varjačom žumanca, med, vanilin šećer i nekoliko kašika mleka. Ostavite sa strane. Ostatatak mleka stavite da provri, sklonite sa ringle i ubacite pripremljenu smesu, neprestano mešajući. Dobijenu masu oko 20 minuta mešajte na pari, da se lagano zgusne. Kremastu smesu skinite sa šporeta i dodajte mlevene pistaće. Promešajte da se sve sjedini. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru.
SMOKVE PUNjENE SUVIM VOĆEM
Potrebno je:
* 150 ml svežeg soka od pomorandže
* 6 kašika meda
* 40 g sitno iseckanih pistaća
* 25 g seckanih suvih kajsija
* kašičica susamovih semenki
* 100-150 g kiselog mleka
* 12 suvih smokava

Pomešajte sok i 5 kašika meda i polako rastopite na šporetu, dodajte smokve i kuvajte na tihoj vatri 10 minuta. Sklonite sa šporeta i ostaviti da se prohlade. U međuvremenu pripremite nadev od pistaća, kašike meda, kajsija i susama. Kašikom koja ima rupice izvadite smokve, a tečnost sačuvajte. Oštrim nožem zasecite smokvu na vrhu, blizu peteljke. Prstima je pažljivo otvorite i napunite kašičicom smese od pistaća, zatvorite je i stavite uspravno, jednu po jednu, u vatrostalnu posudu. Prelijte ih ostatkom sirupa u kojima su se kuvale. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 170 stepeni, oko deset minuta. Služite ih tople ili hladne, na tanjiriću ili u papirnim korpicama za kolače.
ČOKOLADNA TORTA SA RUMOM
Potrebno je za koru:
* 4 belanca
* 100 g šećera u prahu
* 120 g mlevenih, neslanih pistaća
* malo soli
Za fil:
* 160 g tamne čokolade za kuvanje
* 75 g šećera u prahu
* 1 vanilin šećer
* 4 žumanca
* 200 ml slatke pavlake
* 1-2 kašike ruma
Za glazuru:
* 150 g tamne čokolade
* 70 ml slatke pavlake
* 30 g putera
* pistaći za posipanje

Sitno sameljite pistaće, umutite sneg od belanca, šećera i malo soli, pa dodajte pistaće. Smesu podelite u dva dela i svaki pecite u posebnom kalupu obloženom kolačarskim papirom oko 12 minuta na 180 stepeni. Ostavite da se ohlade. Čokoladu razlomite na manje komade i rastopite na pari. Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom, pa kuvajte na pari dok se masa ne zgusne. U to dodajte otopljenu čokoladu i rum. Kada se ohladi, u to umešajte slatku pavlaku. Jednu koru stavite na tanjir, premažite sa 2/3 fila, poklopite je drugom, sa svih strana tanko namažite ostatkom kreme i prelijte glazurom koja se pravi tako što čokoladu, zajedno sa puterom i slatkom pavlakom, otopite na pari. Po torti pospite seckane pistaće i stavite u frižider da se stegne.
HRSKAVI KEKS
Potrebno je:
* 280 g mlevenih pistaća
* 70 g šećera
* 1 kašika meda
* 2 belanca
* 50 g šećera u prahu
* pomorandža (kora)

Pistaćima dodajte pola količine šećera, med i narendanu koru pomorandže. Polako u to dodajte i belance, pomešajte sve, dodajte ostatak šećera. Smesa treba da bude mekana, ali ne i tečna. U suprotnom, dodajte još šećera i pistaća. Na dlanove pospite šećer u prahu i tako oblikujte kuglice veličine oraha. Uvaljajte ih u šećer u prahu, malo spljoštite i, sa razmakom od nekoliko centimetara, slažite na pek-papir. Pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Keks je gotov kada ivice potamne. Ohlađen možete da čuvate u limenoj kutiji i desetak dana.