Jogurt za lagana jela

V. N.

29. 07. 2018. u 12:28

Profesionalni kuvari su poslušali nutricioniste i u razne recepte "uključili" jogurt jer "obećava" pikantna a lagana jela

Јогурт за лагана јела

Depositphotos

NUTRICIONISTI su nam odavno objasnili koliko je jogurt zdrav i posavetovali da ovu namirnicu koja obiluje vitaminima, mineralima i dobrim bakterijama uključimo u svakodnevnu ishranu. Profesionalni kuvari su ih poslušali i u razne recepte "uključili" jogurt jer "obećava" pikantna a lagana jela.

Posebno se koristi leti, kad su visoke temperature i kad želudac ne treba opterećivati teškim jelima. Jogurt u kuvanju može da zameni pavlaku, pa se preporučuje onima koji vode računa o težini. Za razne sosove koristi se masni jogurt, a za proje i testa jogurt sa umerenim procentom masti. Osim slanih jela, jogurt se koristi i za pripremu poslastica, od sladoleda, preko voćnih kolača, do laganih torti.

CACIKI SALATA


Potrebno je: 400 g krastavca, 400 g grčkog jogurta, 2 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, sok od pola limuna, so


Krastavac narendajte na sitno rende, posolite i ostaviti pola sata da odstoji. Nakon toga ga dobro procedite da ne bi puštao vodu u salati. Sjedinite krastavac, jogurt, sitno seckani beli luk, maslinovo ulje i limunov sok. Služite uz topla peciva ili kao umak za sveže povrće, šargarepu, celer.


MEKANE KIFLICE


Potrebno je: 6 šolja brašna, 2 kačišice soli, kašika suvog kvasca, kašika šećera, 150 ml mlake vode, 500 ml mlakog jogurta, 150 ml ulja, 2 belanca


Za premaz: 2 žumanca, susam, margarin

Kvasac promešajte sa mlakom vodom, kašikom šećera i kašikom brašna i ostavite da nadođe. Brašno promešajte sa solju i napravite udubljenje u sredini i dodajte belanca, ulje, nadošli kvasac i jogurt koji ste zagrejali da bude mlak. Zamesite glatko (malo lepljivo) testo i formirajte loptu. Premažite je uljem i ostavite da se udvostruči. Od testa formirajte omiljenu formu kiflica i ostavite da nadođu. Premažite ih umućenim žumancima, pospite kašičicu otopljenog margarina na svaku i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.



KROMPIR SA MASLINAMA


Potrebno je: 500 g krompira, 3 veze mladog luka, 10 zelenih maslina, 100 g feta sira


Za preliv: 5 kašika gustog jogurta, 2 kašike soka od limuna, 4 kašike maslinovog ulja, kašika peršuna, so i biber

Krompir dobro operite, pa ga skuvajte u kori. Ocedite ga, ogulite, narežite na komade i stavite u činiju. Dodajte mu naseckani mladi luk, masline i feta sir. U drugu činiju stavite jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna i peršun, posolite, pobiberite i dobro promešajte. Začinite salatu pripremljenim umakom. Možete da je služite toplu, ali i hladnu.



PILETINA U SOSU


Potrebno je: 300 g belog pilećeg mesa, 200 g šampinjona, 200 ml nemasnog jogurta, kašičica senfa, kašičica kurkume, so, biber, pola veze peršuna, nekoliko semenki korijandera

Pileći file isecite na kockice i pecite pet minuta bez masnoće u tiganju. Povremeno protresite tiganj da bi piletina sa svih strana bila jednako pečena. Dodajte šampinjone iseckane na trake i dinstajte pet minuta. Kad voda koju su šampinjoni pustili ispari, dodajte jogurt, senf, so, biber, zatim kurkumu i malo izmrvljenih semenki korijandera. Promešajte, pa dinstajte na umerenoj vatri još pet minuta, dok sva tečnost ne ispari. Pred sam kraj dinstanja dodajte iseckan peršun. Služite uz pirinač, grilovano povrće ili zelenu salatu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije