Jogurt za lagana jela
29. 07. 2018. u 12:28
Profesionalni kuvari su poslušali nutricioniste i u razne recepte "uključili" jogurt jer "obećava" pikantna a lagana jela
Depositphotos
NUTRICIONISTI su nam odavno objasnili koliko je jogurt zdrav i posavetovali da ovu namirnicu koja obiluje vitaminima, mineralima i dobrim bakterijama uključimo u svakodnevnu ishranu. Profesionalni kuvari su ih poslušali i u razne recepte "uključili" jogurt jer "obećava" pikantna a lagana jela.
Posebno se koristi leti, kad su visoke temperature i kad želudac ne treba opterećivati teškim jelima. Jogurt u kuvanju može da zameni pavlaku, pa se preporučuje onima koji vode računa o težini. Za razne sosove koristi se masni jogurt, a za proje i testa jogurt sa umerenim procentom masti. Osim slanih jela, jogurt se koristi i za pripremu poslastica, od sladoleda, preko voćnih kolača, do laganih torti.
CACIKI SALATA
Potrebno je: 400 g krastavca, 400 g grčkog jogurta, 2 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, sok od pola limuna, so
Krastavac narendajte na sitno rende, posolite i ostaviti pola sata da odstoji. Nakon toga ga dobro procedite da ne bi puštao vodu u salati. Sjedinite krastavac, jogurt, sitno seckani beli luk, maslinovo ulje i limunov sok. Služite uz topla peciva ili kao umak za sveže povrće, šargarepu, celer.
MEKANE KIFLICE
Potrebno je: 6 šolja brašna, 2 kačišice soli, kašika suvog kvasca, kašika šećera, 150 ml mlake vode, 500 ml mlakog jogurta, 150 ml ulja, 2 belanca
Za premaz: 2 žumanca, susam, margarin

Kvasac promešajte sa mlakom vodom, kašikom šećera i kašikom brašna i ostavite da nadođe. Brašno promešajte sa solju i napravite udubljenje u sredini i dodajte belanca, ulje, nadošli kvasac i jogurt koji ste zagrejali da bude mlak. Zamesite glatko (malo lepljivo) testo i formirajte loptu. Premažite je uljem i ostavite da se udvostruči. Od testa formirajte omiljenu formu kiflica i ostavite da nadođu. Premažite ih umućenim žumancima, pospite kašičicu otopljenog margarina na svaku i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.
KROMPIR SA MASLINAMA
Potrebno je: 500 g krompira, 3 veze mladog luka, 10 zelenih maslina, 100 g feta sira
Za preliv: 5 kašika gustog jogurta, 2 kašike soka od limuna, 4 kašike maslinovog ulja, kašika peršuna, so i biber

Krompir dobro operite, pa ga skuvajte u kori. Ocedite ga, ogulite, narežite na komade i stavite u činiju. Dodajte mu naseckani mladi luk, masline i feta sir. U drugu činiju stavite jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna i peršun, posolite, pobiberite i dobro promešajte. Začinite salatu pripremljenim umakom. Možete da je služite toplu, ali i hladnu.
PILETINA U SOSU
Potrebno je: 300 g belog pilećeg mesa, 200 g šampinjona, 200 ml nemasnog jogurta, kašičica senfa, kašičica kurkume, so, biber, pola veze peršuna, nekoliko semenki korijandera

Pileći file isecite na kockice i pecite pet minuta bez masnoće u tiganju. Povremeno protresite tiganj da bi piletina sa svih strana bila jednako pečena. Dodajte šampinjone iseckane na trake i dinstajte pet minuta. Kad voda koju su šampinjoni pustili ispari, dodajte jogurt, senf, so, biber, zatim kurkumu i malo izmrvljenih semenki korijandera. Promešajte, pa dinstajte na umerenoj vatri još pet minuta, dok sva tečnost ne ispari. Pred sam kraj dinstanja dodajte iseckan peršun. Služite uz pirinač, grilovano povrće ili zelenu salatu.