Nepečeni kolači
25. 07. 2018. u 21:28
Po vrućini je najlakše spremiti brzu poslasticu bez upotrebe rerne. predlažemo nekoliko recepata
BRZA KEKS TORTA
Potrebno je:
* 4 pudinga od vanile
* 10 kašika šećera
* 2 limun šećera
* 1,5 l mleka
* 320 g putera
* 100 g šećera u prahu
* 500 ml šlaga
* 600 g pti ber keksa
Pomešajte pudinge sa šećerom i limun šećerom. Od 1,5 l hladnog mleka oduzmite 15 kašika pa ih dobro promešajte sa pudingom i šećerom da dobijete ujednačenu smesu. Preostalo mleko skuvajte, sklonite sa ringle pa mu dodajte razmućeni puding, a onda vratite na šporet i mešajući kuvajte minut- dva. Ostavite da se ohladi, povremeno mešajući da se ne bi stvorila korica. Mikserom umutite puter sa šećerom u prahu, pa ga umešajte u ohlađeni puding. Šlag takođe umutite mikserom dok ne postane čvrst. U odgovarajuću posudu slažite red keksa, red krema sa pudingom, pa red šlaga. Postupak ponavljajte 6 puta i završite šlagom. Keks tortu dobro ohladite, ukrasite po želji i služite. Najbolje je da tortu napravite dan ranije kako bi pre služenja keks omekšao.

KOKOS KUGLICE
Potrebno je:
* 250 ml slatke pavlake
* 100 g bele čokolade
* vanilin šećer
* puding od vanile
* 100 g kokosovog brašna
* šećer u prahu i bademi po želji
Od slatke pavlake odvojite 50 ml i pomešajte sa pudingom. Preostali deo stavite da se kuva, a kada proključa smanjite temperaturu, potom sklonite sa ringle pa umešajte razmućeni puding. Smesu mešajte dok se zgusne, a onda dodajte vanilin šećer i usitnjenu čokoladu. Kremu ponovo mešajte dok se čokolada ne otopi, a potom dodajte kokos i promešajte. Probajte kremu i po želji dodajte malo šećera u prahu ako volite slađe. Smesu držite u frižideru oko 15 minuta, zatim oblikujte male kuglice i valjajte u kokosu. Po želji u kuglice možete da stavite badem.

Čokoladne praline
Potrebno je:
* 85 g mlečne čokolade
* 85 g crne čokolade sa dosta kakaa
* 50 g lešnika
* 30 g slatke pavlake
* kašika ruma
* najmanje 22 cela manja lešnika
Za glazuru:
* 125 g tamne čokolade
* 25 g sitno naseckanih lešnika
U zagrejanoj rerni na 150 stepeni propržite lešnike oko 10 minuta. Skinite im opnu, sameljite ih, a zatim mutite štapnim mikserom dok ne dobijete krem. Kad se oštrice miksera zagreju lešnici će početi da otpuštaju ulje i polako će se pretvarati u krem. Slatku pavlaku stavite da prokuva, a zatim je ostavite da se ohladi. Čokolade sitno iseckajte i otopite na pari, pa dobro mešajte svakih 10 do 15 sekundi dok se delimično ne prohlade. Potom ih pomešajte sa pavlakom i kremom od lešnika. Kada se smesa još malo prohladi dodajte rum. Opet ostavite da se ohladi pola sata u frižideru. Potom smesu vadite kašičicom, stavite u sredinu ceo lešnik, zatvorite i oblikujte kuglicu po kuglicu. Pripremite glazuru. 2/3 čokolade otopite na pari. Dodajte preostalu naseckanu čokoladu i mešajte dok se ne otopi tako da glazura bude mlaka. Uvaljajte jednu po jednu kuglicu u glazuru, vadite ih viljuškom i stavljajte na metalnu rešetku. Pre nego što se čokolada potpuno osuši premestite praline na komad pek papira i pospite naseckanim lešnicima, a možete i mlevenim orasima, ukrasnim mrvicama...

MEDENE TOBLERONE
Potrebno je:
* 250 g čokolade za kuvanje
* 80 do 100 g meda
* 75 g badema
Otopite čokoladu i pomešajte sa medom. Dodajte seckane bademe, promešajte masu, sipajte u odgovarajući kalup obložen folijom i u frižideru ohladite. Dobro ohlađenu secite i služite.