SUTLIJAŠ SA ČOKOLADOM

Potrebno je: Šolja od 2 dl pirinča, 1 l mleka, vanilin šećer, 8 kašika šećera, malo soli, 100 g crne čokolade,malo cimeta

Stavite pirinač da se kuva u slanoj vodi. Kada provri, smanjite temperaturu, pomalo dolivajte vodu i stalno mešajte varjačom, da se ne zalepi. Kada uvri sva voda, dodajte mleko, ali ne sve odjednom i dobro mešajte da ne zagori. Potrebno mu je oko 15 minuta da se skuva. Kada vidite da se masa zgusnula, dodajte šećer i vanilin šećer i promešajte. Ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji, pa ga sipajte u čaše i odgore narenajte čokoladu i pospite cimetom. Do služenja držite u frižideru.


SMUTI OD BANANE

Potrebno je: 1 banana, 7 kašika mlevenog keksa, 2 šolje mleka

Bananu koju ste bar sat vremena držali u frižideru iseckajte i stavite u blender. Dodajte keks, a ako volite slađe napitke i kašiku šećera ili meda. Sve prelijte mlekom i izmiksajte. Stavite u frižider da se dobro ohladi pa služiti u čaše. Možete da pospete kokosovim šećerom.


SLADOLED OD JAGODA

Potrebno je: 2 jajeta, 3 kašike šećera, kesica vanilin šećera, 2,5 dl slatke pavlake, 300 g jagoda

Jaja i šećer umutite mikserom dok se ne otopi šećer. Slatku pavlaku umutite u šlag, pa je pomešajte sa prethodnom smesom i još malo mutite. Na kraju dodajte jagode i nastavite da mutite još 5 minuta. Sipajte u odgovarajuću posudu i zaledite. Ukrasite svežim jagodama ili koštunjavim voćem.


LEDENA KAFA

Potrebno je: 2 kašike kafe u zrnu, 2 kašike šećera, 2 čašice hladne vode, 6 kašika sladoleda po želji, čokoladni preliv, 4 čašice hladnog mleka, kocke leda

U blenderu izmiksajte kafu, šećer i vodu. Napravite penastu masu. Na dno čaše stavite led, pa kafeni deo. U blender sipajte mleko, pa kad se zapeni sipajte preko kafe. Na kraju dodajte sladoled. Napitak ukrasite čokoladnim prelivom.


ŠEJK OD VIŠANjA

Potrebno je: 200 g višanja, 200 ml mleka, 200 ml jogurta, puna šaka oraha

Višnje, mleko i jogurt (koji ste držali u frižideru) izblendirajte. Sipajte i orahe, pa sve dobro izmiksajte. Po želji zasladite medom, a odgore pospite rendanu čokoladu ili još oraha.


KOMPOT OD BRESAKA

Potrebno je: 3 kg bresaka, 1 kg kristal šećera, 1,5 l vode, 2 limuna, malo mlevenog keksa

U dublji sud sipajte šećer, vodu i isceđeni sok od limuna. Stavite na ringlu da se šećer otopi. U međuvremenu, breskve operite, oljuštite i prepolovite pa očistite od koštica. Stavite ih u vreo šećerni rastvor i kuvajte do 10 minuta. Sačekajte da se smesa malo ohladi, pa je stavite u frižider na pola sata, a zatim poslužite u činijici. Kompot pospite mlevenim keksom, a možete i orasima, bademom ili suvim grožđem.