Poslastice sa šljivama

V. N.

18. 07. 2018. u 09:28

Šljive su veoma zdrave, jer obiluju mineralima, među kojima dominiraju kalijum, kalcijum i magnezijum, a mnoge domaćice ne propuštaju da naprave razne poslastice od ovog ukusnog voća

Посластице са шљивама

SA pijačnih tezgi počele su da se smeše i šljive. Ovo ukusno voće je veoma zdravo, jer obiluje mineralima, među kojima dominiraju kalijum, kalcijum i magnezijum. Zbog zavidnog nivoa vitamina C, preporučuje se u svakodnevnoj ishrani za jačanje imuniteta. Jača organizam, osvežava, a ukusno je i vrlo pristupačno voće. Mnoge domaćice ne propuštaju da naprave razne poslastice od šljiva.


ŽELE BOMBONE

Potrebno je: 1,5 kg šljiva, 2 šoljice šećera, limun, 8 listića želatina, malo šećera za posipanje

Operite šljive, isecite ih na pola, izvadite koštice. Listiće želatina ostavite da smekšaju u hladnoj vodi, a za to vreme skuvajte šljive sa šećerom i sokom od limuna. Mešajte smesu dvadesetak minuta, dok se ne zgusne, pa ispasirajte u blenderu i kuvajte još desetak minuta. Želatin dodajte šljivama i zatim smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite u frižideru da stoji nekoliko sati. Kad se stegne, isecite na kockice i pospite šećerom.

UKUSNI TART

Potrebno je: 300 g brašna, 200 g maslaca, 100 g šećera, jaje, kašika ekstrakta od vanile, 1 kg šljiva, 6 kašika šećera, puding od vanile u prahu

Maslac, jaje, šećer i ekstrakt od vanile dodajte u brašno i rukom napravite testo, pa stavite u frižider da odstoji dva sata. Razvaljajte ga i stavite u okrugli kalup za pečenje, pospite pudingom. Šljive isecite na četvrtine i poređajte ih po testu u obliku cveta. Pospite šećer i pecite testo na 200 stepeni oko pola sata. Ohlađen tart pospite šećerom u prahu.

DOMAĆE KNEDLE

Potrebno je: 1/2 kg krompira, 1/2 kg brašna, 1/2 dl ulja, jaje, 10 šljiva, malo soli, prezle

Skuvajte očišćen krompir i izgnječite ga kao za pire. Kada se malo ohladi dodajte brašno, ulje i jaje, pa umesite glatko testo i razvucite oklagijom na debljinu prsta, nožem isecite kvadratiće tolike da u svaki stane šljiva. Kada ste oblikovali knedle, stavite ih u ključalu slanu vodu da se kuvaju dok ne isplivaju. Vadite ih iz vode u šerpu u kojoj ste propržili prezle na ulju. Uvaljajte knedle u prezle.

OSVEŽAVAJUĆI KOMPOT

Potrebno je: 600 g šljiva, 200 g jabuka ili krušaka, 4 kašike šećera, malo ruma, štapić cimeta, 1,5 l vode, 1/2 limunovog soka

Šljive (očišćene od koštica) i jabuke ili kruške iscepkajte na kriške i stavite u posudu u kojoj će se kuvati. Dodajte šećer, cimet, rum i vodu. Ostavite da proključa, pa kuvajte deset minuta. Dodajte sok od limuna i ostavite da vri još minut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije