Kajsije i breskve za vrele dane

17. 07. 2018. u 09:50

Breskva je prava blagodet za organizam, od početka do kraja sezone. Kajsije, koje sadrže dosta vode, preporučuju se za vrele dane, naročito ako se obilno znojite, jer uspešno nadoknađuju izgubljenu tečnost

Кајсије и брескве за вреле дане

"Pijana" lenja pita Shutterstock

Lako svarljiva a bogata šećerom, karotinom, voćnim kiselinama, belančevinama, skrobom, mineralnim sastojcima, vitaminima A, B, C i gvožđem, breskva je prava blagodet za organizam, od početka do kraja sezone. Savršena je za čišćenje creva, jer potpomaže bolje varenje, a takođe je dobar laksativ i diuretik. I kajsije, koje sadrže dosta vode, preporučuju se za vrele dane, naročito ako se obilno znojite, jer uspešno nadoknađuju izgubljenu tečnost, vitamine i minerale. Kako sadrže malo kalorija, posebno bi trebalo da ih konzumiraju gojazne osobe.

* * * * * * * * * * * *

"PIJANA" LENjA PITA

Potrebno je za koru: 375 g brašna, 1/2 kašičice soli, 30 g šećera, 175 g hladnog putera, 65 g masti, 65 ml hladne vode, 60 ml hladne votke. Za nadev:, 1kg bresaka, kašika limunovog soka, 150 g šećera, prstohvat cimeta, prstohvat muškatnog oraščića, kesica burbon vanile, prstohvat soli, 40 g gustina, kašika do dve griza.

Brašno, so i šećer kratko mutite, polako dodajte puter i mast (neka budu hladni), treba da se sjedini tako da grudvice budu veličine graška. Sipajte malo ledene vode i votke, pa varjačom (nikako rukom) mešajte dok ne dobijete meko testo. Stavite ga na brašnjavu radnu površinu, podelite na pola, pospite brašnom, pa oblikujte lopte, a zatim ih spljeskajte rukom da dobijete dva diska. Svaki umotajte u najlon foliju i stavite u frižider na najmanje sat vremena. U veću šerpu, u ključalu vodu, stavite breskve i kuvajte dva minuta. Izvadite ih u činiju sa vodom u kojoj je led, a posle nekoliko minuta ogulite. U činiju stavite gustin, griz, so, cimet, vanilin šećer, muškatni orah i šećer, pa sjedinite. U drugu činiju, ubacite breskve isečene na šnite, dodajte limunov sok, burbon vanilu, sve promešajte, pospite gustin smesom pa ostavite po strani. Testo ohlađeno i rastanjeno na pobrašnjenoj površini uvijte na oklagiju i prenesite na kalup podmazan puterom. Na koru sipajte smesu od bresaka i pospite 1-2 kašike griza. Razvucite i drugi disk u koru pa pokrijte smesu, premažite vodom, pospite šećerom i stavite da se kratko peče u rerni na 250 stepeni. Kada počne da menja boju pokrijte aluminijskom folijom, smanjite temperaturu na 210 stepeni i pecite oko 30 minuta. Kada počne blago da rumeni temperaturu smanjite na 185 stepeni, okrenite pleh na suprotnu stranu i pecite još 25-30 minuta.

* * * * * * * * * * * *

SOČNE KNEDLE

Potrebno je: 120 g instant krompir pirea, 16 kajsija, 200 g brašna, jaje, po 3 kašičice ulja i vode.

Zamesite testo od instant krompir pirea, brašna, jajeta, ulja i vode. Od testa odvajajte komadiće i razvlačite oklagijom ili rukama krugove prečnika od 7 do 8 cm, debljine oko 0,5 cm. Prepolovite kajsije i uvaljajte u šećer, pa stavljajte na sredinu testa, a zatim testom obmotajte praveći knedle. Prethodno zagrejte vodu u šerpi da ključa, pa spuštajte knedle. Kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu, izvadite, pa propržite u tiganju sa prezlama i uljem. Uvaljajte u šećer i uživajte.

* * * * * * * * * * * *

UKUSNI SLADOLED

Potrebno je: 200 g kajsija, 2 banane, pola čaše mleka.

Kajsije dobro ohladite, oljuštite i ispasirajte u blenderu.

Dodajte dve banane i pola čaše mleka. Zamrznite ili jedite odmah.

* * * * * * * * * * * *

AROMATIČNI MAFINI

Potrebno je: 190 g integralnog brašna, 160 g običnog brašna, 2 kašičice praška za pecivo, na vrh kašičice sode bikarbone, 210 ml jogurta, veće jaje, 70 ml ulja, 2/3 kašičice cimeta, kesica burbon vanile, 5 kašika meda, 3 veće breskve. Za posipanje:, 2 kašike ovsenih pahuljica, 2 kašike seckanih oraha ili badema, kašika meda, 1/2 kašičice ulja.

Pomešajte sve suve sastojke, obe vrste brašna, sodu bikarbonu, vanil šećer i cimet. Ogulite dve breskve i iseckajte na kockice, a treću izblendirajte sa jogurtom. U drugoj posudi kratko mutite jaje, jogurt, ulje i med. Tečne sastojke dodajte suvim, sve sjedinite varjačom, a na kraju ubacite seckane breskve. Stavljajte u nauljene kalupe za mafine do vrha, pospite mešavinom ovsenih pahuljica, seckanih oraha ili badema, meda i vrlo malo ulja. Ako vam je priprema mešavine komplikovana mafine možete posuti samo sa seckanim koštunjavim voćem. Pecite dvadesetak minuta na 180 stepeni. Mafini su aromatičniji kad odstoje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije