ČOKOLADNI SLADOLED

Potrebno je: 3 jajeta, čaša kisele pavlake, pola čaše šećera, 300 g slatke pavlake, krem-fiks, 100 g čokolade

U jednoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku sa krem-fiksom. U drugoj posudi dobro umutite jaja sa šećerom pa sjedinite sa slatkom pavlakom. U polovinu smese dodajte otopljenu čokoladu, u drugu polovinu po želji koštunjavo ili sezonsko voće, keks, suvo grožđe. Sladoled stavite u zamrzivač da se stegne i služite u kornetima ili činijama.

* * * * * * * * * * * * * * * *

PIŠKOTE SA MALINAMA

Potrebno je: 5 pakovanja piškota, 6 čaša kisele pavlake (sa 20% mlečne masti), 16 kašika šećera, 400 g malina. Za ukrašavanje: 200 g crne čokolade

U posudu za mućenje ubacite kisele pavlaku i šećer, pa ih izmešajte mikserom uključenim na najmanju brzinu. Na dno tepsije stavite nekoliko kašika fila od kisele pavlake, razmažite ga tanko, pa složite prvi red piškota. Zatim premažite filom od kisele pavlake, pospite maline, pa ređajte drugi red piškota i ponavljajte postupak. Poslednji red premažite kiselom pavlakom. Zatim ohladite u frižideru, prelijte istopljenom čokoladom, a na vrh možete da dodate još malina.

* * * * * * * * * * * * * * * *

PITA OD VIŠANjA

Potrebno je: 120 g putera, žumance, 50 g šećera, prstohvat soli, 2 kašike hladne vode, 240 g brašna. Za nadev: 300 g višanja, 220 g kisele pavlake, 120 g šećera, jaje, kašika brašna

Umesite testo od navedenih sastojaka, umotajte u streč foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi. Dno kalupa prečnika 20 cm pokrijte papirom za pečenje. Odvojte 260 g testa i razvucite ga oklagijom. Ubacite ga u kalup i prstima utapkajte sa strane. U posudi pomešajte očišćene i oceđene višnje sa kašikom brašna. U drugoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, jaje, šećer. U dobijeni krem lagano umešajte višnje pomešane sa brašnom. Izručite u testo i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata. Dok se kolač peče, tanko razvucite preostalo testo. Izvadite kolač iz rerne i odozgo stavite testo, napravite šare nožem i vratite u rernu još 20 minuta.

* * * * * * * * * * * * * * * *

ČIZKEJK U ČAŠI

Potrebno je: 100 g integralnog keksa, 200 g borovnica. Za prvi fil: 100 g krem-sira, 3 kašike šećera, 100 ml slatke pavlake, kašika šećera u prahu. Za drugi fil: 100 g kisele pavlake, kašika šećera, kašika soka od limuna, malo rendane korice limuna

Keks stavite u deblju plastičnu kesu, pa ga usitnite oklagijom. Krem-sir umutite sa šećerom, dodajte slatku pavlaku umućenu sa prah šećerom. Kašikom umutite kiselu pavlaku sa šećerom, dodajte sok i rendanu koricu limuna i promešajte. U tri dublje čaše ređajte slojeve - krem od pavlake i limuna, keks, krem od sira, borovnice, pa opet redom i završite sa borovnicama.

* * * * * * * * * * * * * * * *

CRNO-BELI SAN

Potrebno je: 4 jajeta, 4 kašike šećera, 3 kašike brašna, kašika kakaoa, 1/2 kesice praška za pecivo, 1/2 dl suncokretovog ulja. Prvi preliv: 4 čaše kisele pavlake, 100 g šećera u prahu, 4 kesice vanilin šećera. Drugi preliv: 200 g čokolade, 6 kašika vode, 6 kašika šećera, 2 čaše kisele pavlake

Za prvi preliv, u većoj činiji pomešajte pavlaku, vanilin šećer i šećer u prahu. Stavite u frižider. Za to vreme napravite koru. Umutite belanca postepeno dodajući šećer. Zatim dodajte jedno po jedno žumance i umutite da se masa sjedini. Ubacite brašno, kakao, prašak za pecivo i ulje i promešajte varjačom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Kad se kora ohladi, premažite je prvim prelivom, pa ubacite u frižider dok pravite drugi. Stavite vodu i šećer da provri. Sklonite sa šporeta, pa dodajte izlomljenu čokoladu koju treba da mešate dok se ne istopi. Odmah dodajte kiselu pavlaku i dobro promešajte da se sve lepo sjedini. Prelijte lagano preko kolača, stavite u frižider. Najbolje je da stoji do sutradan.