KADA se temperature danima ne spuštaju ispod 30 stepeni, mnoge uobičajene navike moraju da se promene. Način ishrane predstavlja jednu od ključnih. Na jela koja se dugo i teško vare treba zaboraviti, jer ona stvaraju utisak da je još toplije. Salame, pržena jela, umaci sa pavlakom i majonezom, kao i torte sa raznim teškim kremovima, treba da sačekaju hladnije dane, savetuju nutricionisti.

U vreme nesnosnih vrućina treba se usmeriti na testenine i pirinač, pod uslovom da se jedu sa laganim sosovima, maslinovim uljem i prilozima od povrća. Riba i belo meso takođe treba da budu na jelovniku, kuvani na pari, bareni, na roštilju i sa gomilom sezonskog povrća.

Poželjno je i sirovo i kuvano povrće, jer osvežava organizam, podstiče izbacivanje toksina, obezbeđuje potrebnu energiju i reguliše varenje. Osim toga, predstavlja riznicu mineralnih soli, vitamina i biljnih vlakana, supstanci od neprocenjivog značaja za zdrav i lep izgled.

Ljubitelji zelene salate koja je savršen čistač creva i puna vode, mogu do mile volje da uživaju u njenom ukusu u vrelim letnjim danima. Zelena salata sa kuvanim jajima ili posnim mesom, predstavlja uspešnu zamenu za glavno jelo.

Leti treba jesti i osvežavajuće gorke i kisele namirnice, kao što su radič, cikorija, rukola, grejpfrut i drugo južno voće. Preporučuje se i jogurt, kao i ljute papričice koje su dobre jer dovode do širenja krvnih sudova i snižavanja telesne temperature.