ŠTRUDLA SA ORASIMA



Potrebno je: Za testo: 1 kg pšeničnog glatkog brašna, 500 g putera omekšalog na sobnoj temperaturi, 2 čaše kisele pavlake, 35 g svežeg kvasca razmućenog u 50 ml mleka, 50 g šećera u prahu, 5 žumanaca.

Za fil: 600 g mlevenih oraha, 400 g šećera, 100 g džema od marele, 150 g suvog grožđa, 2 vanilin šećera, 2 do 3 narendane i dobro isceđene jabuke, 100 ml vode.

Umesite testo od svih navedenih sastojaka pa ostavite sat i po da se odmara. Za to vreme ukuvajte šećer sa vanilin šećerom 1-2 minuta u 100 ml vode, pa odmah šećernom vodom prelijte orahe i dobro izmešajte. Testo razvijte u četiri kore - filujte ih redom džemom od marele ili nekim drugim po izboru, filom od oraha, narendanim jabukama i ovlaženim suvim grožđem. Urolajte svaku koru ponaosob i poređajte na papirom obloženi pleh. Štrudle premažite umućenim jajima da bi imale lepšu koricu kada se ispeku. Pecite ih 40 minuta na 200 stepeni vodeći računa da ne pregore. Štrudlu možete služiti posutu prah šećerom, toplu i hladnu, uvek ima savršen ukus.


SLASNI MAFINI


Potrebno je: jaje, 100 g šećera, 60 g ulja, 120 ml mleka, 250 g brašna, prašak za pecivo, prstohvat soli, 200 g jabuka, 1/4 kašičice cimeta.

Umutite jaja i šećer, dodajte ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo i so. Sastojke dobro promešajte da dobijete glatku smesu, a na kraju dodajte narendane jabuke i cimet, a po želji možete i čokoladu, borovnice, brusnice. Punite smesom kalupe za mafine, pa pecite 30 minuta u rerni na 180 stepeni. Ohlađene posipajte šećerom u prahu i služite.


PITA BEZ JAJA


Potrebno je: Za suvi deo: 2 čaše brašna (mera je čaša od 200 ml), 2 čaše pšeničnog griza, čaša šećera, prašak za pecivo.

Za voćni deo: 1-1,5 kg jabuka, 2 vanilin šećera, cimet, čaša šećera, 3/4 čaše ulja.

Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa dodajte griz i šećer. Oguljene i izrendane jabuke pošećerite, stavite vanilu, cimet i ulje, pa sve dobro izmešajte. Suvu smesu podelite na 3 dela, a jabuke na 2. Na pleh za pečenje stavite kolačarski papir, sipajte prvi deo suve mešavine, poravnajte, na nju rasporedite pola jabuka pa opet poravnajte. Po jabukama ravnomerno posipajte drugi deo suvih sastojaka, zatim na njih opet jabuke i na kraju završite sa suvim delom. Ako vam je ostalo isceđenog soka od jabuka sipajte po piti, a zatim stavite da se peče 40 minuta na 200 stepeni. Pečenu je ostavite da se prohladi, pospite šećerom u prahu i služite sa sladoledom uz kafu ili čaj.


ČOKOLADNA FANTAZIJA


Potrebno je: Za testo: 5 jaja, 200 ml šećera, 200 ml ulja, 250 g brašna, 30 g kakaa, prašak za pecivo, vanilin šećer, malo ruma.

Za krem: 3 jabuke, 150 g šećera, 100 ml vode, 3 kašičice ruma, 200 g putera, 100 g čokolade.

Za glazuru: 100 g čokolade, 50 g putera l 2 kašičice ulja.


Izmešajte cela jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje, kakao, brašno, prašak za pecivo. Dno kalupa za pečenje obložite papirom, sipajte smesu i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni. Izvadite koru i ostavite da se ohladi, a pa presecite na pola. Za pripremu krema jabuke iseckajte pa skuvajte da se ne raspadnu u 100 ml vode sa šećerom i rumom. Kada se ohlade, sameljite ih štapnim miserom. Potom umutite puter i dodajte otopljenu čokoladu, a onda i po želji spremljene jabuke i jednu polovinu izmrvljenog testa. Drugi deo testa vratite u kalup i na njega stavite pripremljen krem. Na kraju kolač prelijte glazurom od rastopljene čokolade i putera u 2 kašičice ulja.