RECI mi šta piješ, reći ću ti kakav si - rečenica je koju su naučnici stavili u "pogon" kako bi ispitali njenu istinitost. Istraživači sa Univerziteta Insbruk u Austriji su sproveli studiju na osnovu koje su zaključili da omiljeno piće zaista može da otkrije karakter i navike ljudi.

Istraživanje je tako pokazalo da osobe koje vole gorku tečnost, kao što je kafa, džin ili kakao bez šećera imaju veliku harizmu, inteligentnije su i uspešnije, ali istovremeno imaju više sklonosti ka agresiji.

U studiji je učestvovalo 500 muškaraca i žena koji su govorili o tome da li više konzumiraju slatke, kisele ili gorke napitke. Ispitanici su morali da označe na lestvici svoje preferencije od jedan do šest, a po završetku su dobili anketu sa pitanjima - kolika je verovatnoća da ćete na nekoga fizički nasrnuti ili uživati u mučenju drugih? Osobe koje su se odlučile za gorka pića, pokazale su da su sklonije nasilju.

Naučnici su zaključili da većina ljudi odbija gorke ukuse jer ih biološki povezuju sa divljom i otrovnom hranom. Međutim, one koji imaju sklonosti ka agresiji baš to privlači.