MARINIRANA ĆURETINA

Potrebno je:

* 1 kg ćurećih prsa

* ulje za pečenje

Za marinadu:

* 3 kašike maslinovog ulja

* 1 kašika limunovog soka

* kašičica ruzmarina

* 2 kašičice senfa

* 2 čena belog luka

* so i biber


Ćureća prsa operite i posušite papirnatim ubrusom. U manjoj posudi pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, ruzmarin, senf, zgnječeni beli luk, so, biber. Marinadom premažite ćureća prsa i ostavite neka malo odstoje. Marinirano meso kratko propržite u tiganju sa svih strana, a zatim stavite da pečete u rernu. Pecite pokriveno aluminijumskom folijom na 180 stepeni oko sat vremena. Za vreme pečenja povremeno dolivajte malo vode. Pečena ćureća prsa isecite na odreske i poslužite s kuvanim povrćem.

AROMATIČNI KROMPIR

Potrebno je:

* 1,5 kg mladog krompira

* so i biber

* kašika ulja

* 50 g maslaca

* kašika biljnog začina

* beli luk u prahu

* kašičica suvog ruzmarina

* 2 kašičice suvog peršuna

* 1,5 dcl piva

* po potrebi vode


Krompir dobro operite, isecite i dobro posolite. U tepsiju dodajte narendani maslac i ulje, zatim krompir. Pospite mešavinom koju ste napravili od biljnog začina, bibera, belog luka, ruzmarina i peršuna. Zalijte pivom i dobro izmešajte, pa stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 stepeni 50 minuta. Tokom pečenja povremeno promešajte i po potrebi dodajte po malo vode, otprilike 1-1,5 dl.

ODRESCI TUNE

Potrebno je:

* 1 kg tune (narezane na odreske)

Za marinadu:

* pola litre vode

* 50 ml vinskog sirćeta

* biber u zrnu

* lovorov list

* 2 kašičice biljnog začina

* so

* 2 grančice ruzmarina

* 1 limun

* 100 ml maslinovog ulja


Odreske tune operite, očistite od kožice i pažljivo odstranite središnju kost. Kuvajte ih u proključaloj vodi kojoj ste dodali sirće, biber, lovor, biljni začin i so, pa nastavite to da radite na laganoj vatri 10 minuta. U vatrostalnu posudu slažite red tune, zatim listove lovora, ruzmarin i kriške limuna, pa nastavite tako dok ne potrošite svu tunu. Prelijte proceđenom vodom u kojoj se kuvala riba tako da je prekrije, zatim zalijte uljem toliko da prekrije tunu kako ona ne bi došla u dodir sa vazduhom. Poklopljeno čuvajte na hladnom mestu, u frižideru i do sedam dana. Poslužite s kuvanom blitvom ili drugim povrćem.


POTAŽ OD BORANIJE

Potrebno je:

* 1 crni luk

* 2 čena belog luka

* 2 šargarepe

* 250 g žute boranije

* 2 srednje grančice ruzmarina

* 700 ml povrtne supe

* so i biber


Crni i beli luk i oprane iglice ruzmarina sitno naseckajte i prodinstajte u šerpi na malo ulja. Šargarepu isecite na kolutove i zajedno sa svežom ili zaleđenom žutom boranijom dodajte u šerpu. Naspite supu i kuvajte dok povrće ne omekša. Posolite i pobiberite po ukusu. Izmiksajte štapnim mikserom i pre služenja, po vrhu pospite seckanim iglicama ruzmarina.

VEGETARIJANSKE ŠPAGETE


Potrebno je:

* 200 g špageta

* so

* 2 kašike maslinovog ulja

* 3 kašike putera

* 1 velika grančica ruzmarina

* 3 kašike sitno seckanog peršuna

* 1 čaša rendanog sira grana padano ili parmezana


U dobro posoljenoj vodi kuvajte špagete da budu "al dente". Dok se špagete kuvaju, pripremite sos. U većem tiganju rastopite puter sa maslinovim uljem. Dodajte ruzmarin i na laganoj vatri ga pržite kako bi pustio aromu. Dodajte kutlaču vode u kojoj se kuvaju špagete i ostavite da se kuva dok pola ne ispari. Ubacite sitno seckani peršun i pažljivo dodajte špagete. Dobro promešajte, isključite ringlu i dodajte rendani sir.

PILETINA SA ŠAMPINjONIMA

Potrebno je:

* 600 g piletine

* 300 g šampinjona

* biljni začin

Za sos:

* 1 kašika maslaca

* 2 kašike brašna

* kocka supe od povrća

* 1 žumance

* 1/2 dl kisele pavlake

* veza peršuna

* 1/2 veze ruzmarina

* sok od pola limuna


U dubljem tiganju na malo maslinovog ulja propržite komade belog pilećeg mesa koje ste prethodno začinili biljnim začinom. Zatim dodajte pečurke iseckane na trake i dinstajte 10 minuta. U drugoj šerpi, na maslacu propržite brašno (neka zaprška ostane svetla), polako zalijte sa 4 dl vode, dodajte kocku supe od povrća, dinstajte oko pet minuta dok se ne zgusne. Dodajte limunov sok, žumance, kiselu pavlaku, sitno iseckan peršun i ruzmarin, sve promešajte i prelijte preko piletine. Poslužite uz njoke ili pire krompir.

POVRTNI RIŽOTO

Potrebno je:

* 300 g pirinča

* 5 kašika maslinovog ulja

* 2 čena belog luka

* 2 paradajza

* 1 žuta paprika

* 1 patlidžan

* 1 šargarepa

* pola celera

* 1 crveni luk

* 2 tikvice

* 30 g maslaca

* 1 dl belog vina

* 1 l supe od povrća

* parmezan za posipanje

* so i biber

* veza ruzmarina


Isecite paradajz na kockice, kao i tikvice, patlidžan i papriku. U teflonskom tiganju ugrejte ulje s naseckanim belim lukom, dodajte paradajz, papriku, patlidžan i tikvicu. Nakon nekoliko minuta, izvadite iz tiganja na tanjir. U istom tiganju istopite maslac i tu ubacite celer, šargarepu i luk, potom i pirinač pa dinstajte 10 minuta. Dodajte so i biber i iseckanu vezu ruzmarina, a na kraju vino. Kada alkohol ispari, dovršite kuvanje postupnim dolivanjem supe od povrća. Kad je pirinač gotov, pomešajte ga s povrćem koje ste ranije stavili na tanjir. Na kraju sve pospite parmezanom.