Ruzmarin - mirisni začin za sva jela
28. 06. 2018. u 15:03
Ova biljka daje specifičan miris jelima. Lepo se slaže sa mesom, krompirom, ali i sa ribom
MARINIRANA ĆURETINA
Potrebno je:
* 1 kg ćurećih prsa
* ulje za pečenje
Za marinadu:
* 3 kašike maslinovog ulja
* 1 kašika limunovog soka
* kašičica ruzmarina
* 2 kašičice senfa
* 2 čena belog luka
* so i biber
Ćureća prsa operite i posušite papirnatim ubrusom. U manjoj posudi pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, ruzmarin, senf, zgnječeni beli luk, so, biber. Marinadom premažite ćureća prsa i ostavite neka malo odstoje. Marinirano meso kratko propržite u tiganju sa svih strana, a zatim stavite da pečete u rernu. Pecite pokriveno aluminijumskom folijom na 180 stepeni oko sat vremena. Za vreme pečenja povremeno dolivajte malo vode. Pečena ćureća prsa isecite na odreske i poslužite s kuvanim povrćem.

AROMATIČNI KROMPIR
Potrebno je:
* 1,5 kg mladog krompira
* so i biber
* kašika ulja
* 50 g maslaca
* kašika biljnog začina
* beli luk u prahu
* kašičica suvog ruzmarina
* 2 kašičice suvog peršuna
* 1,5 dcl piva
* po potrebi vode
Krompir dobro operite, isecite i dobro posolite. U tepsiju dodajte narendani maslac i ulje, zatim krompir. Pospite mešavinom koju ste napravili od biljnog začina, bibera, belog luka, ruzmarina i peršuna. Zalijte pivom i dobro izmešajte, pa stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 stepeni 50 minuta. Tokom pečenja povremeno promešajte i po potrebi dodajte po malo vode, otprilike 1-1,5 dl.

ODRESCI TUNE
Potrebno je:
* 1 kg tune (narezane na odreske)
Za marinadu:
* pola litre vode
* 50 ml vinskog sirćeta
* biber u zrnu
* lovorov list
* 2 kašičice biljnog začina
* so
* 2 grančice ruzmarina
* 1 limun
* 100 ml maslinovog ulja
Odreske tune operite, očistite od kožice i pažljivo odstranite središnju kost. Kuvajte ih u proključaloj vodi kojoj ste dodali sirće, biber, lovor, biljni začin i so, pa nastavite to da radite na laganoj vatri 10 minuta. U vatrostalnu posudu slažite red tune, zatim listove lovora, ruzmarin i kriške limuna, pa nastavite tako dok ne potrošite svu tunu. Prelijte proceđenom vodom u kojoj se kuvala riba tako da je prekrije, zatim zalijte uljem toliko da prekrije tunu kako ona ne bi došla u dodir sa vazduhom. Poklopljeno čuvajte na hladnom mestu, u frižideru i do sedam dana. Poslužite s kuvanom blitvom ili drugim povrćem.
POTAŽ OD BORANIJE
Potrebno je:
* 1 crni luk
* 2 čena belog luka
* 2 šargarepe
* 250 g žute boranije
* 2 srednje grančice ruzmarina
* 700 ml povrtne supe
* so i biber
Crni i beli luk i oprane iglice ruzmarina sitno naseckajte i prodinstajte u šerpi na malo ulja. Šargarepu isecite na kolutove i zajedno sa svežom ili zaleđenom žutom boranijom dodajte u šerpu. Naspite supu i kuvajte dok povrće ne omekša. Posolite i pobiberite po ukusu. Izmiksajte štapnim mikserom i pre služenja, po vrhu pospite seckanim iglicama ruzmarina.

VEGETARIJANSKE ŠPAGETE
Potrebno je:
* 200 g špageta
* so
* 2 kašike maslinovog ulja
* 3 kašike putera
* 1 velika grančica ruzmarina
* 3 kašike sitno seckanog peršuna
* 1 čaša rendanog sira grana padano ili parmezana
U dobro posoljenoj vodi kuvajte špagete da budu "al dente". Dok se špagete kuvaju, pripremite sos. U većem tiganju rastopite puter sa maslinovim uljem. Dodajte ruzmarin i na laganoj vatri ga pržite kako bi pustio aromu. Dodajte kutlaču vode u kojoj se kuvaju špagete i ostavite da se kuva dok pola ne ispari. Ubacite sitno seckani peršun i pažljivo dodajte špagete. Dobro promešajte, isključite ringlu i dodajte rendani sir.

PILETINA SA ŠAMPINjONIMA
Potrebno je:
* 600 g piletine
* 300 g šampinjona
* biljni začin
Za sos:
* 1 kašika maslaca
* 2 kašike brašna
* kocka supe od povrća
* 1 žumance
* 1/2 dl kisele pavlake
* veza peršuna
* 1/2 veze ruzmarina
* sok od pola limuna
U dubljem tiganju na malo maslinovog ulja propržite komade belog pilećeg mesa koje ste prethodno začinili biljnim začinom. Zatim dodajte pečurke iseckane na trake i dinstajte 10 minuta. U drugoj šerpi, na maslacu propržite brašno (neka zaprška ostane svetla), polako zalijte sa 4 dl vode, dodajte kocku supe od povrća, dinstajte oko pet minuta dok se ne zgusne. Dodajte limunov sok, žumance, kiselu pavlaku, sitno iseckan peršun i ruzmarin, sve promešajte i prelijte preko piletine. Poslužite uz njoke ili pire krompir.

POVRTNI RIŽOTO
Potrebno je:
* 300 g pirinča
* 5 kašika maslinovog ulja
* 2 čena belog luka
* 2 paradajza
* 1 žuta paprika
* 1 patlidžan
* 1 šargarepa
* pola celera
* 1 crveni luk
* 2 tikvice
* 30 g maslaca
* 1 dl belog vina
* 1 l supe od povrća
* parmezan za posipanje
* so i biber
* veza ruzmarina
Isecite paradajz na kockice, kao i tikvice, patlidžan i papriku. U teflonskom tiganju ugrejte ulje s naseckanim belim lukom, dodajte paradajz, papriku, patlidžan i tikvicu. Nakon nekoliko minuta, izvadite iz tiganja na tanjir. U istom tiganju istopite maslac i tu ubacite celer, šargarepu i luk, potom i pirinač pa dinstajte 10 minuta. Dodajte so i biber i iseckanu vezu ruzmarina, a na kraju vino. Kada alkohol ispari, dovršite kuvanje postupnim dolivanjem supe od povrća. Kad je pirinač gotov, pomešajte ga s povrćem koje ste ranije stavili na tanjir. Na kraju sve pospite parmezanom.
Komentari (1)