Nanjušite pokvareno maslinovo ulje
24. 06. 2018. u 19:45
Pravilo je da ako se ulje čuva na hladnom, tamnom mestu i zatvoreno, može da se koristi dve godine nakon datuma proizvodnje
Shutterstock
Sa lepim vremenom sve češće kuvamo koristeći maslinovo ulje, kako nutricionisti i preporučuju. Da bismo jeftinije prošli, neretko kupujemo velike boce, ali time dolazimo u opasnost da se ulje pokvari. Trogodišnja australijska studija potvrđuje da izlaganje kiseoniku, svetlu, toploti dovodi do smanjenja kvaliteta ulja.
Kako ćete znati da li se ulje pokvarilo? Jednostavno, obavite inspekciju mirisom. Dobro ulje miriše kao sveže masline, pokvareno kao voštane bojice. Ako ste i dalje u dilemi, probajte malo i ako osetite ukus užeglih orašastih plodova, ulje više nije kvalitetno.
Pravilo je da ako se ulje čuva na hladnom, tamnom mestu i zatvoreno, može da se koristi dve godine nakon datuma proizvodnje.