Sa ukusom mora
18. 06. 2018. u 10:41
Ako ste ljubitelj plodova mora predlažemo vam nekoliko recepata za pripremu veoma ukusnih i zdravih obroka
ŠPAGETE SA GAMBORIMA
Potrebno je:
* 500 g gambora
* 500 g špageta
* 200 g cvetova brokolija
* kašika maslinovog ulja
* kašika limunovog soka
* 2 čena belog luka
* jedna ljuta zelena paprika
* so
* biber
Dok se testenina kuva u ključaloj slanoj vodi, u tiganju zagrejte maslinovo ulje i kratko izdinstajte iseckani beli luk, dodajte opran brokoli, posolite i pobiberite, pa dinstajte nekoliko minuta. Sklonite s ringle i ostavite sa strane. Gambore kuvajte desetak minuta, pomešajte ih sa brokolijem, dodajte limun i papriku isečenu na kolutove. Oceđene špagete sipajte u tanjire, a preko povrće iz tiganja.

SALATA OD ŠKAMPA
Potrebno je (za 4 osobe):
* 200 g očišćenih repova od škampa
* 250 g jabuka
* 100 g korena celera
* limun
* 150 g krastavaca
* pola veze peršuna
Za preliv:
* 2 dl kisele pavlake
* 100 g majoneza
* so, biber.
Očišćene repove škampa kuvajte 15 minuta u ključaloj vodi. Ocedite i ostavite da se ohlade. Oljuštene jabuke i celer iseckajte na štapiće i prelijte limunovim sokom. Pola količine krastavaca oljuštite i isecite na kockice, a ostatak neoljušten - na tanke kolutiće. Ohlađene repove škampa spojite sa pripremljenim povrćem. U drugoj posudi pomešajte sve sastojke predviđene za preliv i dobro sjedinite, pa sipajte preko mešavine škampa i povrća. Dobijenu masu podelite u četiri činije, ukrasite seckanim peršunom i do serviranja čuvajte u frižideru.

AROMATIČNI RIŽOTO
Potrebno je (za 4 osobe):
* glavica crnog i 3 čena belog luka
* 500 g smrznute mešavine plodova mora
* 1 dl paradajz pirea
* 1 dl kisele pavlake
* 300 g pirinča
* maslinovo ulje
* peršun
* so
* biber
Plodove mora pržite pet minuta na vrelom ulju, a potom ih stavite na upijajući papir. U istom ulju izdinstajte iseckani luk dok ne omekša, pa sipajte paradajz pire i kiselu pavlaku. Dodajte začine i, uz stalno mešanje, dinstajte pet minuta. U ovaj sos ubacite plodove mora, kao i pirinač skuvan u ključaloj slanoj vodi, a zatim oceđen. Sve pažljivo promešajte i prelijte limunovim sokom.

PUNjENE LIGNjE
Potrebno je (za 4 osobe):
* 800 g liganja
Za fil:
2 čena belog luka
* veza peršuna
* limun
* 50 g parmezana
* 180 g sredine od hleba
* so
* biber
* ulje
Očišćene lignje kojima su odsečeni pipci dobro operite i ostavite da se osuše. U 0,5 l vode sipajte limunov sok, posolite, kada proključa smanjite temperaturu i u vodi pola sata kuvajte pipke, zatim ih ocedite, iseckajte i propržite na vrelom ulju zajedno sa seckanim belim lukom. Tako propržene u posebnoj posudi ih pomešajte sa izmrvljenim hlebom, parmezanom i iseckanim peršunom. Dodajte preostale začine, sve snažno promešajte i, ukoliko je smesa previše gusta, sipajte malo maslinovog ulja. Time napunite lignje, zatvorite ih čačkalicom i poređajte u vatrostalnu posudu. Po njima pospite malo maslinovog ulja i seckanog peršuna. Pecite sat vremena u rerni zagrejanoj na 160 stepeni, povremeno ih okrećući. Servirajte uz blitvu i baren krompir.